Καιρός – Ο Μεσογειακός Κυκλώνας επελαύνει – Ποια ελληνική περιοχή θα επηρεαστεί

Καιρός – Ο Μεσογειακός Κυκλώνας επελαύνει – Ποια ελληνική περιοχή θα επηρεαστεί

 

Ο καιρός στην περιοχή της Μεσογείου έχει «αγριέψει» αφού σε εξέλιξη βρίσκεται ο Μεσογειακός Κυκλώνας, όπως έχουν άλλωστε προειδοποιήσει οι μετεωρολόγοι. Ιδιαίτερη αναφορά στο φαινόμενο έκανε ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Σάκης Αρναούτογλου.

«Και επίσημα Μεσογειακός Κυκλώνας τις τελευταίες ώρες το βαθύ βαρομετρικό χαμηλό ΓΚΛΟΡΙΑ στην Καρδιά της Μεσογείου με εμφανές το μάτι του, οπως σας το έδειξα χθες ότι θα μετατρέπονταν και στο υψηλής ανάλυσης προγνωστικό μοντέλο της ΕΡΤ3 κινούμενο νοτιοανατολικότερα και για την Παρασκευή!

Για τη Σικελία και την Καλαβρία, δεν μπορούν να αποκλειστούν και πάλι μεγάλες ποσότητες βροχής σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα το επόμενο 24ωρο σε συνδυασμό με θυελλώδεις ανέμους. Οι κάτοικοι της Μάλτας,θα πρέπει επίσης να προετοιμαστούν για πιθανά έντονα καιρικά φαινόμενα. Στη συνέχεια, η ΓΚΛΟΡΙΑ αναμένεται να αναχωρήσει προς το Λιβυκό Πέλαγος μεταξύ της Κρήτης και των ακτών της Βόρειας Αφρικής. Ειδικά για τη ναυτιλία, ένας Medicane (μεσογειακός κυκλώνας) παραμένει επικίνδυνος με ριπές άνω των 120 χιλιομέτρων την ώρα στην ανοιχτή θάλασσα.

Διαβάστε Επίσης  Πώς θα επιλέξεις σωστά τα μαγιό του καλοκαιριού

«Πόσο κοντά θα βρεθεί στη χώρα μας»
Για την πιθανή μετέπειτα πορεία του και για το πόσο κοντά ή όχι θα βρεθεί στη χώρα μας τα επόμενα 24ωρα κάντε κλικ στο δελτίο καιρού της ΕΡΤ3 (ΔΕΥ-ΠΑΡ 16:45 & 22:45) εδώ:

Επισήμως, λόγος για ένα Medicane γίνεται από μέσες ταχύτητες ανέμου 112 χιλιομέτρων την ώρα και πάνω. Αυτό συμβαίνει όταν μεγάλες μάζες νερού εξατμίζονται πάνω από την ακόμα ζεστή Μεσόγειο Θάλασσα και σχηματίζονται καταιγιδοφόρα σύννεφα.

Διαβάστε Επίσης  Χρόνια πολλά σε όλους! Ευλογημένη μέρα με την Παναγία κοντά σας

Η περιστροφή της γης τους αναγκάζει να περιστρέφονται ενώ τα ρεύματα που κυριαρχούν στα κατώτερα στρώματα προς το κέντρο του συστήματος διαλύουν ξανά τα σύννεφα και δημιουργείται το αδύναμο μάτι που είναι χαρακτηριστικό των Medicanes.

Σε αντίθεση με τις τροπικές καταιγίδες (τυφώνες), οι ισχυρότερες ριπές ανέμου σε ένα medicane παρατηρούνται γύρω από τις καταιγίδες και όχι κοντά στο μάτι και οι οποίες μπορούν και ξεπεράσουν τα 120 χιλιόμετρα την ώρα και να συνοδεύονται από έντονες και μεγάλης διαρκειας βροχές».

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *