Απότομο φρένο στο κοινωνικό μέρισμα – Αυξήσεις έως 30% στην αγορά

Απότομο φρένο στο κοινωνικό μέρισμα - Αυξήσεις έως 30% στην αγοράΑπότομο φρένο στο κοινωνικό μέρισμα – Αυξήσεις έως 30% στην αγορά

Μπροστά σε νέες ανατιμήσεις σε προϊόντα σε όλο το φάσμα της αγοράς βρίσκονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης βάζει τέλος στο κοινωνικό μέρισμα 2021.
Το τοπίο δείχνει έναν δύσκολο χειμώνα, με συνδυασμό αυξήσεων σε ενέργεια και προϊόντα, χωρίς νέα στήριξη στα νοικοκυριά.

Μελέτη που πραγματοποίησε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών δείχνει ότι έρχονται αυξήσεις 10% έως 30%. Στην έρευνα που διεξήχθη μεταξύ 135 μελών αποτυπώνεται ότι λόγω της ενεργειακής κρίσης, πολλές επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε ανατιμήσεις 10% έως 30% στις τελικές τιμές των προϊόντων τους. Το ποσοστό των ανατιμήσεων θα είναι ανάλογο με τον βαθμό εξάρτησης της κάθε επιχειρήσεις από το ενεργειακό κόστος, δηλαδή από το ηλεκτρικό ρεύμα που αποτελεί το βασικό καύσιμο παραγωγής για 9 στις 10 επιχειρήσεις.

Οι μισές επιχειρήσεις που ερωτήθηκαν εκτιμούν ότι οι τιμές των προϊόντων / υπηρεσιών τους θα αυξηθούν γύρω στο 10% εξαιτίας των ανατιμήσεων στην ενέργεια ενώ, ένα 15% εκτιμούν αύξηση άνω του 30%!

Τα στοιχεία της έρευνας

Το Ηλεκτρικό Ρεύμα από Παρόχουςκυριαρχεί ως μορφή ενέργειας και αποτελεί το βασικό ενεργειακό κόστος για το 95% περίπου των επιχειρήσεων.
Με ποσοστά κάτω από το 10% φυσικό αέριο και πετρέλαιο.
Τα φωτοβολταϊκά αναλογούν σε ελάχιστο ποσοστό.
Η ενέργεια αποτελεί κυρίαρχο συντελεστή κόστους (άνω του 20%) για το ένα τρίτο των βιοτεχνικών επιχειρήσεων.

Διαβάστε Επίσης  Διακοπή Ρεύματος ΔΕΗ : Διακοπές ρεύματος την Πέμπτη (30/11/2023 ) στην Αττική

Στον ανατολικό και έπειτα στον κεντρικό τομέα της Αττικής, η ενέργεια είναι ακόμη πιο σημαντικός συντελεστής κόστους. Η μεγάλη διαφορά βρίσκεται στο μέγεθος της εταιρίας: για το ένα τρίτο εκείνων με προσωπικό άνω των 50 ατόμων, το ενεργειακό κόστος ξεπερνά το 20% και ένα άλλο τρίτο το 35%.
Τόσο η παραγωγή όσο και οι υπηρεσίες της βιοτεχνίας, έχουν την ίδια ενεργειακή απαίτηση.
Το 68% των ΜΜΕ, εκτιμούν ότι οι διεθνείς αυξήσεις θα επηρεάσουν πολύ και πάρα πολύ το κόστος παραγωγής. Όσο περισσότερο εξαρτημένες οι επιχειρήσεις από το ενεργειακό κόστος, τόσο μεγαλύτερες επιπτώσεις αναμένουν από τις διεθνείς αυξήσεις.

Σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις εκτιμούν ότι οι τιμές των προϊόντων / υπηρεσιών τους θα αυξηθούν γύρω στο 10% εξαιτίας των ανατιμήσεων στην ενέργεια. Ένα 15% εκτιμούν αύξηση άνω του 30%!
Σημαντικές αυξήσεις τιμών ετοιμάζουν ακόμη και εκείνες που δεν εξαρτώνται υπέρμετρα από το ενεργειακό κόστος.
Άνω των μισών επιχειρήσεων αξιολογούν τα κυβερνητικά μέτρα ανεπαρκή. Μόνο ένα 3% θεωρεί πως αυτά επαρκούν σε μεγάλο βαθμό.
Τρεις στους τέσσερις επιχειρηματίες δεν έχουν ακόμη αναζητήσει τρόπους για παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας –έναντι ενός 10% που το έχει ήδη κάνει.
Τρεις στους τέσσερις επιχειρηματίες σχεδιάζουν την αγορά μηχανημάτων χαμηλότερης ενεργειακής κλάσης ή παραγωγής ΑΠΕ, με χρηματοδοτικές ενισχύσεις.

Τέλος στο κοινωνικό μέρισμα

Τέλος στο κοινωνικό μέρισμα βάζει το οικονομικό επιτελείο. «Εχουμε σοβαρό έλλειμμα, δεν μπορώ να εισηγηθώ κάτι τέτοιο», είπε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, απαντώντας σε ερώτημα για τη χορήγηση κοινωνικού μερίσματος σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους.

Διαβάστε Επίσης  Φορολογικές δηλώσεις: Όλες οι αλλαγές στις προθεσμίες πληρωμής του φόρου

Το σενάριο κυκλοφορεί τις τελευταίες ημέρες με αφορμή την πρόβλεψη για υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το 6,1% του προσχεδίου προϋπολογισμού και τα υψηλότερα έσοδα του 9μήνου Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου κατά 943 εκατ. ευρώ. Ο κ. Σκυλακάκης άφησε ανοιχτό, ωστόσο, το τι θα γίνει τελικά, λέγοντας –σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1– πως «η κυβέρνηση ό,τι είναι να κάνει θα το κάνει».

Όπως φαίνεται στην κυβέρνηση είναι αντίθετοι στο κοινωνικό μέρισμα όπως το έδινε ο ΣΥΡΙΖΑ με τα υπερπλεονάσματα.

Σε ό,τι αφορά το επίδομα θέρμανσης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε ότι έως τις 10 Νοεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για να υποβάλλουν αιτήσεις οι δικαιούχοι και θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 30 Νοεμβρίου. Στη συνέχεια, έως τις 10 Δεκεμβρίου θα πάρουν ως προκαταβολή το σύνολο της περυσινής τους επιδότησης οι περυσινοί δικαιούχοι και το υπόλοιπο, εφόσον το ποσό που δικαιούνται είναι υψηλότερο φέτος, αφού καταθέσουν τιμολόγια, έως τις 30 Δεκεμβρίου. Οι καινούργιοι δικαιούχοι θα πάρουν ό,τι τους αναλογεί έως τις 30 Δεκεμβρίου. Εφόσον δεν εξαντλήσουν το όριο έως το τέλος του χρόνου, θα εισπράξουν το υπόλοιπο το επόμενο έτος.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *