Τι να κάνουμε εάν τσιμπήσει τον σκύλο μας μέλισσα

Τι να κάνουμε εάν τσιμπήσει τον σκύλο μας μέλισσαΤι να κάνουμε εάν τσιμπήσει τον σκύλο μας μέλισσα

Τα τσιμπήματα από σφίγγες, μέλισσες ή κάποιο άλλο έντομο το καλοκαίρι είναι πολύ συχνά. Τις περισσότερες φορές οι σκύλοι τσιμπιούνται στη μουσούδα τους αφού διερευνήσουν πολύ στενά ένα έντομο που τσιμπάει. Τα τσιμπήματα στην ευαίσθητη μύτη του σκύλου σας είναι ιδιαίτερα επώδυνα. Ορισμένοι σκύλοι μπορεί να τσιμπηθούν επίσης στη γλώσσα ή στο εσωτερικό του στόματος ή του λαιμού τους αν δοκιμάσουν να δαγκώσουν ή να πιάσουν ένα έντομο.

Αυτά τα τσιμπήματα μπορεί να είναι επικίνδυνα λόγω του πρηξίματος που προκαλούν το οποίο μπορεί να κλείσει το λαιμό του σκύλου σας και να φράξει τον αεραγωγό.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Πρήξιμο της περιοχής που τσιμπήθηκε
Κοκκίνισμα της περιοχής που τσιμπήθηκε
Φαγούρα
Πρήξιμο στο πρόσωπο
Αδυναμία
Δυσκολία στην αναπνοή

Tι μπορούμε να κάνουμε εάν ο σκύλος μας τσιμπηθεί, μέχρι να τον πάμε στον κτηνίατρο;

Διαβάστε Επίσης  Τραυματισμένη γάτα

Αρχικά παραμένουμε ψύχραιμοι. Έπειτα ελέγχουμε το τσίμπημα. Βλέπουμε την περιοχή προσεκτικά και προσπαθούμε να εντοπίσουμε το τσίμπημα και ίσως να βρούμε και το ίδιο το κεντρί. Αν είναι σε εμφανές και εύκολα προσβάσιμο σημείο, καλό είναι να προσπαθήσουμε να το βγάλουμε, γιατί έτσι θα ελαχιστοποιήσουμε το δηλητήριο που θα εισχωρήσει στον οργανισμό του σκύλου. Δεν θα πρέπει να το ζουλήξουμε και να προσπαθήσουμε να το βγάλουμε όπως θα κάναμε με μια ακίδα, γιατί έτσι μπορεί να προκαλέσουμε το ενεργό ακόμα κεντρί να βγάλει ακόμα περισσότερο δηλητήριο. Μπορούμε όμως να το πιάσουμε απαλά από την άκρη με ένα τσιμπιδάκι ή με τα νύχια μας και να το τραβήξουμε προς τα έξω.

Στη συνέχεια, μπορούμε να βάλουμε λίγη σόδα και νερό πάνω στο τσίμπημα, και να περιμένουμε να δούμε αν θα αρχίσει να πρήζεται η περιοχή, ειδικά αν το τσίμπημα έχει γίνει κάπου στο κεφάλι ή το στόμα. Μπορούμε επίσης να βάλουμε πάνω στο σημείο και λίγο πάγο έτσι ώστε να μειώσουμε το πρήξιμο. Απλώνουμε κρύες κομπρέσες στην ερεθισμένη περιοχή. Τοποθετούμε στο σημείο του τσιμπήματος αντισταμινική κρέμα και κορτιζονούχα αντιβιοτική κρέμα. Συμβουλευόμαστε τον κτηνίατρο μας για την αγορά των παραπάνω φαρμάκων και φροντίζουμε να τα έχουμε μαζί μας ακόμη και στις διακοπές.

Διαβάστε Επίσης  Γιατί οι μεγαλόσωμοι σκύλοι ζουν λιγότερο;

Πηγαίνουμε το σκύλο μας στο κτηνίατρο. Αν δούμε πως το τσίμπημα αρχίζει να πρήζεται μέσα σε λίγα λεπτά, τότε πάμε άμεσα τον σκύλο μας στον γιατρό. Επίσης αν ο σκύλος δεν έχει δεχτεί μόνο ένα τσίμπημα αλλά πολλαπλά, τότε δεν περιμένουμε ούτε λεπτό για πρώτες βοήθειες, αλλά τρέχουμε κατευθείαν στον κτηνίατρο.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *