Αντιοξειδωτικό στο ακτινίδιο, τη σόγια, το μαϊντανό και το σέλερυ αποτρέπει την λιπώδη νόσο του ήπατος
Το μητρικό γάλα είναι η κύρια πηγή θρεπτικών ουσιών για τα περισσότερα νεογέννητα και είναι γνωστό ότι διαθέτει αντισώματα και παράγοντες που προστατεύουν τα μωρά από λοιμώξεις και χρόνιες παθήσεις. Αλλά τι κοινό έχει το ανθρώπινο γάλα με το ακτινίδιο, τη σόγια, το μαϊντανό, το σέλινο και την παπάγια;
Πρόκειται για το PQQ – Pyrroloquinoline quinone, ένα φυσικό αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στο έδαφος, στο ανθρώπινο γάλα και επίσης στο ακτινίδιο, το σέλινο, το μαϊντανό, την παπάγια και τη σόγια. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι το PQQ στο ανθρώπινο γάλα αλλά και σε τρόφιμα όπως τα παραπάνω, προστατεύει τους απογόνους παχύσαρκων ποντικών από το να αναπτύξουν την μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο (NAFLD).
Πρόκειται για την πρώτη μελέτη του είδους της που αποδεικνύει ότι το PQQ μπορεί να προστατεύσει τα μωρά των παχύσαρκων μητέρων από την ηπατική νόσο που προκαλείται από την παχυσαρκία. Η λιπώδης νόσος είναι η συνηθέστερη νόσος του ήπατος στον κόσμο και έχει αναγνωριστεί μόνο τα τελευταία 30 χρόνια. Ο επιπολασμός της στις ΗΠΑ μόνο υπολογίζεται στο 20%-30% όλων των ενηλίκων, από τους οποίους πάνω από το 60% είναι παχύσαρκοι. Το ένα τρίτο των παχύσαρκων παιδιών ηλικίας κάτω των 18 ετών έχει μη διαγνωσμένη λιπώδη ηπατική νόσο. Τα βρέφη που γεννιούνται από παχύσαρκες μητέρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο στη διάρκεια της ζωής τους και από τη στιγμή που γίνεται η διάγνωσή της είναι πιο πιθανό να προχωρήσει.
Ερευνητές από το Anschutz Medical Campus του Πανεπιστημίου του Colorado, έβαλαν ως στόχο να εξετάσουν εάν μια αυξημένη δόση του PQQ που χορηγήθηκε προγεννητικά σε παχύσαρκα ποντίκια θα μπορούσε να σταματήσει την εξέλιξη της νόσου. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the Federation of American Societies for Experimental Biology. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, τα ενήλικα ποντίκια τρέφονταν σε ομάδες είτε με υγιεινή διατροφή, είτε με δίαιτες δυτικού τύπου που περιείχαν πολλά λιπαρά, ζάχαρη και χοληστερόλη. Σε ένα υποσύνολο και των δύο ομάδων έβαλαν το αντιοξειδωτικό PQQ στο πόσιμο νερό τους. Τα ίδια διατροφικά μοντέλα ακολούθησαν και τα νεογέννητα ποντίκια για 20 εβδομάδες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσα ποντίκια ακολούθησαν τη δυτική διατροφή απέκτησαν περισσότερο βάρος. Το PQQ δεν επηρέασε το βάρος, αλλά μείωσε το λίπος στο ήπαρ ακόμη και πριν γεννηθούν τα ποντίκια.
Το συγκεκριμένο αντιοξειδωτικό μείωσε επίσης τη φλεγμονή στο ήπαρ στα ποντίκια που τρέφονταν ανθυγιεινά. Η μελέτη διαπίστωσε ότι το PQQ προστάτευε τα ποντίκια από τη λιπώδη νόσο ακόμα και μετά από τρεις εβδομάδες, όταν τα ποντίκια διέκοψαν τον θηλασμό και όταν σταμάτησαν να τους παρέχουν το αντιοξειδωτικό. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το PQQ μπορεί να είναι αποφασιστικής σημασίας για την πρώιμη εμφάνιση της νόσου λόγω της παχυσαρκίας, της δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και της φλεγμονής. Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η συμπλήρωση της δίαιτας των παχύσαρκων μητέρων με PQQ θα μπορούσε να αποτελέσει αιτία για περαιτέρω μελέτες σε μια μάχη για τη μείωση της επίπτωσης της λιπώδους νόσου τους ήπατος στα μωρά.