Πρώτες βοήθειες για τα μικρά ατυχήματα στην παραλία

Πρώτες βοήθειες για τα μικρά ατυχήματα στην παραλίαΠρώτες βοήθειες για τα μικρά ατυχήματα στην παραλία

Το καλοκαίρι και τα μπάνια στη θάλασσα δυστυχώς αρκετές φορές συνοδεύονται από μικρά ατυχήματα. Όσο κι αν προσέχετε τα παιδιά σας, τα κοψίματα, τα τσιμπήματα και οι μικροτραυματισμοί είναι πολύ εύκολο να συμβούν, γι’ αυτό το λόγο καλό θα είναι να γνωρίζετε πώς να δράσετε άμεσα, παρέχοντας τις πρώτες βοήθειες ανάλογα με την περίπτωση.

-Αγκάθια αχινού. Αν το παιδί σας πατήσει αχινό, μην προσπαθήσετε να βγάλετε τα αγκάθια πιέζοντας τα με τα χέρια σας. Αφού καθαρίσετε το πόδι, προτιμήστε ένα τσιμπιδάκι ή μια αποστειρωμένη βελόνα.

-Δάγκωμα τσούχτρας. Αν μια τσούχρα δαγκώσει το παιδί σας, βγάλτε το αμέσως από τη θάλασσα και τρίψτε δυνατά με άμμο την περιοχή για να φύγουν τα «ποδαράκια» της απ’ το δέρμα. Μην ακουμπήσετε το δέρμα με τα χέρια σας και μην βάλετε τα χέρια σας στα μάτια σας. Μετά βάλτε αντισταμινική αλοιφή.

Διαβάστε Επίσης  Όταν σπάει το δοντάκι…

– Κόψιμο. Δεν είναι σπάνιο τα παιδιά να κόψουν λίγο τα ποδαράκι τους, πατώντας ένα μυτερό βράχο ή ένα κομμάτι γυαλί. Σε αυτή την περίπτωση καθαρίστε την πληγή με φυσιολογικό ορό και, αν είναι δυνατό, απολυμάνετε με οξυζενέ. Στη συνέχεια πιέστε το τραύμα με μία γάζα, για να σταματήσετε το αίμα και δέστε το σφιχτά. Αν το κόψιμο είναι αρκετά βαθύ και χρειάζεται ράμματα, απευθυνθείτε στο κοντινότερο ιατρικό κέντρο.

-Χτύπημα στο κεφάλι. Αν το παιδί σας χτυπήσει το κεφάλι του κάνοντας μια βουτιά, βεβαιωθείτε πρώτα ότι επικοινωνεί με το περιβάλλον. Μετά περιποιηθείτε το τραύμα και πιέστε το σημείο με παγάκια τυλιγμένα σε μια πετσέτα. Αν το παιδί ζαλίζεται ή κάνει εμετό, πρέπει οπωσδήποτε να το μεταφέρετε σε γιατρό.

Διαβάστε Επίσης  Όταν η μαμά μεγαλώνει μόνη της το παιδί

-Θερμοπληξία. Αν το παιδί παρουσιάσει συμπτώματα θερμοπληξίας, όπως ζάλη, ταχυπαλμία, πονοκέφαλο, κόπωση κλπ, μεταφέρετε το αμέσως σε σκιερό μέρος, αφαιρέστε τα ρούχα του, ξαπλώστε το ανάσκελα και σηκώστε του λίγο τα πόδια. Στη συνέχεια, δώστε του να πιει νερό και βάλτε του στο μέτωπο κρύα επιθέματα. Αν κάνει υψηλό πυρετό, λιποθυμήσει ή φαίνεται πως δεν επικοινωνεί καλά με το περιβάλλον, ειδοποιήστε αμέσως ένα γιατρό.

Πηγή: mother.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *