Κορονοϊός – Καπραβέλος: «Χάσαμε ζωές που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί»

Κορονοϊός – Καπραβέλος: «Χάσαμε ζωές που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί»

Κορονοϊός – Δύσκολη είναι η κατάσταση που βιώνει το ιατρικό προσωπικό σε πολλά νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι δομές υγείας στη Θεσσαλονίκη.

Μιλώντας στο MEGA, ο πνευμονολόγος και διευθυντής της Β’ Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος, «η κατάστασή μας είναι πάρα πολύ δύσκολη», πρόσθεσε επιπλέον πως οι μονάδες είναι γεμάτες και η αγωνία έχει μεταφερθεί στα τμήματα, εκεί όπου δίνεται η πραγματική μάχη.

Πλέον, γίνεται προσπάθεια στο νοσοκομείο να διακινήσουν τους ασθενείς ώστε να εξοικονομήσουν κρεβάτι. «Πρέπει να αποσυμφορηθούν άμεσα οι ΜΕΘ», τόνισε.

Με την επίταξη των δύο ιδιωτικών κλινικών, απλώς άνοιξε η πύλη εισόδου, καθώς εκεί μεταφέρθηκαν τα ελαφριά περιστατικά δίνοντας χώρο στα βαριά. «Την εφημερία πρέπει να την αναλάβει ο ιδιωτικός τομέας, όχι με επιστράτευση αλλά με ένταξη», σημείωσε.

Διαβάστε Επίσης  Τραπεζικός λογαριασμός του Δήμου Αθηναίων για τη στήριξη των πυρόπληκτων περιοχών

Προειδοποίησε πως αν δεν περιοριστεί η διασπορά και δεν ληφθούν και άλλα μέτρα για να σταματήσουν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, οι βαριά ασθενείς δε βρίσκουν ΜΕΘ, τότε θα αυξηθεί η θνητότητα.

Για τις αιτίες της διασποράς υποστήριξε πως αυτές είναι το γεγονός ότι οι πολίτες δε δείχνουν μεγάλο βαθμό συμμόρφωσης με τα μέτρα αυτοπροστασίας και ειδικά αυτοί που είναι μολυσμένοι και δεν το ξέρουν ή έχουν ελαφρά συμπτωματολογία.

«Η πολιτεία πρέπει να πάρει πιο αυστηρά περιοριστικά μετρά», τόνισε. «Χρειαζόμαστε καθολικό lockdown», συμπλήρωσε.

Μίλησε και για ένα τρίτο κύμα κορωνοϊού, το οποίο, όπως είπε, θα μας καταστρέψει. Η πολιτεία θα πρέπει να έχει ετοιμαστεί ώστε να μη συμβεί κάτι τέτοιο.

Διαβάστε Επίσης  Διπλός θρίαμβος για το ελληνικό επί κοντώ

 

Μάλιστα, ο ίδιος υποστήριξε πως το σύστημα έχει φτάσει στα όριά του, με τις εισαγωγές να είναι περισσότερες, καθημερινά, από τα εξιτήρια. «Χάσαμε ζωές που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί».

«Φτάσαμε στο αμήν στα νοσοκομεία. Εμείς στην Εντατική να θέλουμε να διακινήσουμε ασθενή και να μην μπορούμε, να είμαστε στα όρια ασφάλειας μετακίνησης του ασθενούς και οι συνάδελφοι στα τμήματα να αγωνίζονται να κρατήσουν στη ζωή έναν άνθρωπο και να μην μπορούν να τον στείλουν στη Μονάδα Εντατικής ως όφειλαν. Χάσαμε περισσότερες ζωές, επειδή δεν προβλέφθηκε αυτή η σφοδρότητα της πανδημίας, το δεύτερο κύμα» πρόσθεσε, μιλώντας στον ANT1.

 

περισσότερα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *