Αλόη βέρα: Αντιμετωπίζει τις ρυτίδες του προσώπου;

Αλόη βέρα: Αντιμετωπίζει τις ρυτίδες του προσώπου;Αλόη βέρα: Αντιμετωπίζει τις ρυτίδες του προσώπου;

Η αλόη βέρα είναι ένα είδος κάκτου που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων. Έχει μακρά ιστορία παροχής οφέλους για την υγεία και είναι μια από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες φυτικές θεραπείες. Διατίθεται ως συμπλήρωμα διατροφής και εφαρμόζεται στο δέρμα.

Από την αλόη βέρα παράγονται δύο υγρά. Το ένα είναι το τζελ (γέλη), ένα διαυγές βλεννώδες υγρό που περιέχει πάνω από 99% νερό και λαμβάνεται από την καρδιά των φύλλων του φυτού. Το άλλο είναι το λάτεξ, ένας πηχτός, κίτρινος χυμός με πικρή γεύση που βγαίνει όταν κόβουμε το φύλλο. Το τζελ είναι το ασφαλέστερο μέρος του φυτού, το οποίο μπορούμε να πιούμε και να χρησιμοποιήσουμε στο δέρμα μας ενώ το λάτεξ έχει καθαρτικές ιδιότητες.

Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το φυτό για την επούλωση των πληγών του δέρματος. Επίσης, χάρη στις θεραπευτικές και ενυδατικές του ιδιότητες, η αλόη βέρα χρησιμοποιείται ευρέως ως συστατικό σε μια ποικιλία προϊόντων περιποίησης του δέρματος. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η πόσιμη αλόη βέρα μπορεί να μειώσει την εμφάνιση των ρυτίδων και των λεπτών γραμμών (των πρώιμων σημαδιών σχηματισμού ρυτίδων).

Η γήρανση του δέρματος αποδίδεται στην εγγενή (χρονολογική) γήρανση και στη φωτογήρανση (εξωγενής γήρανση από την επανειλημμένη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου).

Η μεταβολή στο κολλαγόνο, το οποίο είναι το κύριο δομικό συστατικό του δέρματος, έχει θεωρηθεί ως βασική αιτία τόσο της χρονολογικής γήρανσης του δέρματος όσο και της φωτογήρανσης. Με την πάροδο της ηλικίας -μετά τα 40 και ιδιαίτερα μετά την εμμηνόπαυση- διαπιστώνεται μείωση του κολλαγόνου και αυξημένη έκκριση ορισμένων ενζύμων αποικοδόμησής του τα οποία ονομάζονται μητρικές μεταλλοπρωτεϊνάσες (ΜΜΡ: matrix metalloproteinases: μεταλλοπρωτεϊνάσες εξωκυττάριας ουσίας).

Η υπεριώδης ακτινοβολία προκαλεί φωτογήρανση δημιουργώντας ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που στη συνέχεια πυροδοτούν μια σειρά διεργασίες αυξάνοντας τα ένζυμα MMP. Λόγω της υπεριώδους ακτινοβολίας, ενεργοποιείται μια πρωτεΐνη που ονομάζεται ΑΡ-1 η οποία οδηγεί τα ένζυμα ΜΜΡ να αποικοδομήσουν το κολλαγόνο. Αυτό σταδιακά, έχει ως συνέπεια την εμφάνιση ρυτίδων του δέρματος.

Μπορεί η αλόη βέρα να μειώσει τις ρυτίδες;

Η πόσιμη αλόη
Υπάρχουν ενδείξεις ότι η πόσιμη αλόη μπορεί να έχει αντιρυτιδικά αποτελέσματα.

Σε μια μελέτη του 2009 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Annals of Dermatology, Κορεάτες επιστήμονες μέτρησαν τις ρυτίδες και την ελαστικότητα του δέρματος 30 υγιών γυναικών άνω των 49 ετών. Οι γυναίκες έλαβαν από το στόμα τζελ αλόης βέρα για 90 ημέρες. Οι μισές έλαβαν μια χαμηλή δόση 1.200 mg την ημέρα και οι άλλες μισές μια υψηλή δόση 3.600 mg την ημέρα. Οι ερευνητές έλαβαν βιοψίες πριν και μετά την παρέμβαση. Διαπιστώθηκε ότι οι ρυτίδες, η ελαστικότητα και η παραγωγή κολλαγόνου βελτιώθηκαν και στις δύο ομάδες ενώ η παραγωγή των αποδομητικών ενζύμων ΜΜΡ είχε μειωθεί.

Διαβάστε Επίσης  Τα tips που θα κάνουν την επιδερμίδα μας να ακτινοβολεί λίγο πριν από τις γιορτές

Η ελαστικότητα του προσώπου, η οποία μετρήθηκε με μια οπτική συσκευή -όπως και οι ρυτίδες- βελτιώθηκε και στις δύο ομάδες αλλά μόνο στην ομάδα της χαμηλότερης δόσης το αποτέλεσμα ήταν στατιστικά σημαντικό [1]. Να σημειωθεί ότι το τζελ της αλόης περιέχει πολυσακχαρίτες, αμινοξέα, λιπίδια, φυτικές στερόλες, τανίνες και ένζυμα.

Αυτή ήταν η πρώτη κλινική έρευνα για τον προσδιορισμό των επιπτώσεων της αλόης στις ρυτίδες και την ελαστικότητα του προσώπου. Οι ερευνητές είπαν ότι το αποτέλεσμα δεν επηρεάστηκε από τη δοσολογία και ότι η μείωση των ρυτίδων του προσώπου, είχε αιτία την αύξηση του προκολλαγόνου τύπου Ι. Είπαν επίσης ότι ο μηχανισμός με τον οποίο η αλόη βέρα ασκεί τα αντιγηραντικά της αποτελέσματα είναι άγνωστος. Η θεραπευτική δράση της έχει μελετηθεί κυρίως στην επούλωση των πληγών. Όταν τραυματισμένοι διαβητικοί αρουραίοι υποβάλλονται σε θεραπεία από του στόματος και τοπικά με τζελ, διαπιστώνεται αυξημένος σχηματισμός κολλαγόνου.

Μια άλλη μελέτη, στην Ιαπωνία αυτή τη φορά, το 2015, εξέτασε επίσης το αποτέλεσμα της πόσιμης αλόης βέρα. Συμμετείχαν 54 γυναίκες με ξηρό δέρμα, ηλικίας 20 έως 50 ετών. Οι μισές λάμβαναν αλόη βέρα κάθε μέρα και οι άλλες μισές ένα εικονικό φάρμακο για οκτώ εβδομάδες. Στις γυναίκες που λάμβαναν αλόη, η εμφάνιση των ρυτίδων του προσώπου βελτιώθηκε.

Οι ερευνητές θεώρησαν ότι το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται στις φυτικές στερόλες της αλόης βέρα, την κυκλοαρτενόλη και την λοφαινόλη. Αυτές οι στερόλες, που καταναλώθηκαν σε πολύ μικρές ποσότητες, περίπου 40 μg, προάγουν την παραγωγή κολλαγόνου και υαλουρονικού οξέος.

Το κολλαγόνο και το υαλουρονικό οξύ παράγονται από κύτταρα του δέρματος που ονομάζονται ινοβλάστες και αποτελούν βασική πηγή συστατικών εξωκυττάριας ουσίας. Ως εκ τούτου, η καλλιέργεια δερματικών ανθρώπινων ινοβλαστών χρησιμοποιήθηκε από τους ερευνητές μαζί με τις φυτικές στερόλες της αλόης για να διαπιστωθεί εάν διεγείρεται η παραγωγή κολλαγόνου και υαλουρονικού οξέος. Μετά από 48ωρη συγκαλλιέργεια, παρατηρήθηκε ότι η παραγωγή κολλαγόνου και υαλουρονικού οξέος αυξήθηκε κατά 2 και 1,5 φορές αντίστοιχα.Οι ερευνητές συμπέραναν ότι αυτό το αποτέλεσμα ήταν που έκανε τις ρυτίδες λιγότερο αισθητές.

Διαβάστε Επίσης  Μάσκα για αντι-φριζάρισμα

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η αλόη βέρα εξαφανίζει τις ρυτίδες, μόνο ότι τις κάνει λιγότερο ορατές βελτιώνοντας την υφή του δέρματος. Το αποτέλεσμα δεν οφείλεται απλώς την ενυδάτωση του προσώπου καθώς αυτή αυξήθηκε και στις δύο συγκρινόμενες ομάδες της μελέτης.

Να σημειωθεί ότι σε καμία από τις δύο παραπάνω μελέτες δεν παρατηρήθηκαν παρενέργειες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κατάποση αλόης έχει συσχετιστεί με διάρροια, υποκαλιαιμία, φωτοτοξικότητα και αντιδράσεις υπερευαισθησίας.

Εφαρμογή στο δέρμα

Η αλόη βέρα αναπτύσσεται σε περιοχές της ερήμου σε όλο τον κόσμο και είναι πολύ γνωστή για τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Θεωρείται ότι η χρήση μικρής ποσότητας στο πρόσωπο μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία διαφόρων δερματικών παθήσεων, όπως είναι η ακμή, το έκζεμα και το ηλιακό έγκαυμα.

Το τζελ της αλόης είναι πλούσιο σε βιταμίνες A, C, E και B12. Η εφαρμογή στο πρόσωπο ίσως βοηθάει στην παραγωγή και απελευθέρωση κολλαγόνου, στην προστασία του δέρματος και στη θεραπεία των λοιμώξεων. Πάντως, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί εάν η δερματική εφαρμογή έχει παρόμοια αποτελέσματα με την πόσιμη αλόη.

Γενικότερα, η χρήση αλόης βέρα στο πρόσωπο έχει οφέλη επειδή οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της μπορούν να μειώσουν το πρήξιμο και τον πόνο εξαιτίας των τραυμάτων. Μπορεί να επιταχύνει το χρόνο επούλωσης των πληγών, να περιορίζει τις ουλές και να μειώσει το χρόνο επούλωσης των εγκαυμάτων πρώτου και δευτέρου βαθμού. Είναι αποτελεσματική στη θεραπεία μυκητιασικών και βακτηριακών λοιμώξεων και έχει αντιοξειδωτική δράση κάτι που ενδέχεται να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης του δέρματος..

Η εφαρμογή τζελ αλόης στο πρόσωπο δεν σχετίζεται με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία. Γενικά η χρήση της θεωρείται ασφαλής. Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να βιώσουν αίσθηση καψίματος μετά από χρήση σε ξηρό ή ευαίσθητο δέρμα. Επίσης, μερικά άτομα μπορεί να παρουσιάσουν αλλεργική αντίδραση (δερματίτιδα εξ επαφής). Πάντα κάνετε πρώτα μια μικρή δοκιμή για να ελέγξετε αν υπάρχει ευαισθησία πριν από τη χρήση στο πρόσωπο.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *