Κορονοϊός: Είναι ανάγκη να απολυμαίνεις τα ψώνια που φέρνεις στο σπίτι; Τι λένε οι ειδικοί

Κορονοϊός: Είναι ανάγκη να απολυμαίνεις τα ψώνια που φέρνεις στο σπίτι; Τι λένε οι ειδικοί

Ερωτήσεις έχουν ανακύψει και πάλι σχετικά με το τι πρέπει να κάνετε για τις επιφάνειες στις οποίες μπορεί να επιζήσει ο κορονοϊός και πώς να παραμείνετε ασφαλείς.

Το αυστραλιανό επιστημονικό πρακτορείο CSIRO πραγματοποίησε πρόσφατα μια μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Virology Journal, για το πόσο καιρό μπορεί να επιβιώσει ο κορονοϊός σε επιφάνειες όπως το τηλέφωνο, το γυαλί, τα χαρτονομίσματα και τα υφάσματα.

Βασικά, η μελέτη κατέληξε ότι ο κορονοϊός μπορεί να επιβιώσει για σημαντικό χρονικό διάστημα σε αυτές τις επιφάνειες σε θερμοκρασία δωματίου.

Η μελέτη ανέφερε: “Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι ο ιός SARS-CoV-2 μπορεί να παραμείνει μολυσματικός για σημαντικά μεγαλύτερες χρονικές περιόδους από ό,τι θεωρείται γενικά δυνατό. Αυτά τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ενημέρωση βελτιωμένων διαδικασιών μετριασμού των κινδύνων για την αποτροπή της εξάπλωσης της νόσου COVID-19″.

Αυτό διέγειρε ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο εξέτασης των επιφανειών κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Στην αρχή της πανδημίας οι περισσότεροι καθάριζαν τα πάντα για να παραμείνουν ασφαλείς από τον κορονοϊό. Φυσικά, δεν κάνει κακό ποτέ να απολυμαίνουμε κάθε είδους επιφάνεια για να παραμένουμε ασφαλείς.

Ωστόσο, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι υπάρχουν πολύ πιο σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη από το εάν απολυμάνατε το… κουτί της πίτσας.

Διαβάστε Επίσης  Κολπική ξηρότητα: Τι πρέπει να γνωρίζει κάθε γυναίκα

Πρώτα απ’ όλα ας δούμε τι λέει ο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, του οποίου οι οδηγίες είναι ό,τι πιο επίσημο υπάρχει:

Μπορεί ο κορονοϊός που προκαλεί την COVID-19 να ζήσει στην επιφάνεια των συσκευασιών τροφίμων;

Οι κορονοϊοί χρειάζονται ένα ζωντανό ζώο ή ανθρώπινο ξενιστή για να πολλαπλασιαστούν και να επιβιώσουν και δεν μπορούν να πολλαπλασιαστούν στην επιφάνεια των συσκευασιών τροφίμων. Δεν είναι απαραίτητο να απολυμαίνετε τις συσκευασίες τροφίμων, αλλά τα χέρια πρέπει να πλένονται σωστά μετά τον χειρισμό συσκευασιών τροφίμων και πριν από το φαγητό.

Είναι ασφαλές να παραλαμβάνω με delivery ψώνια στο σπίτι;

Ναι, είναι ασφαλές να παραδίδονται ψώνια κατ’ οίκον εφόσον ο διανομέας ακολουθεί καλές πρακτικές προσωπικής και υγιεινής τροφίμων. Μετά την παραλαβή του φαγητού ή άλλων συσκευασιών τροφίμων, πρέπει να πλένετε σωστά τα χέρια σας.

Τι λένε άλλοι ειδικοί:

Ο David Morens, ανώτερος σύμβουλος του διευθυντή του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, δρ. Anthony S. Fauci, δήλωσε πρόσφατα στην The Washington Post ότι υπάρχουν πιο σημαντικά μέτρα για να ανησυχείτε, όπως το με ποιον περνάτε το χρόνο σας με και αν μεταφέρετε τον ιό στο σπίτι σας ή όχι.

Διαβάστε Επίσης  Το Θαυματουργό Ρόφημα Που Εξαφανίζει Αμέσως Τον Πονοκέφαλο Με 2 Μόνο Υλικά!

“Υπάρχει πολύ περιττή ανησυχία γι’ αυτά τα πράγματα. Είναι σαν να στέκεσαι στην μέση ενός πολυσύχναστου αυτοκινητόδρομου με κίνηση γύρω σου και να αναρωτιέσαι ποια είναι η πιθανότητα να με χτυπήσει μετεωρίτης! Ναι, υπάρχει μια ελάχιστη πιθανότητα να συμβεί και κάτι τέτοιο, αλλά είναι πολύ μικρή σε σύγκριση με τα υπόλοιπα”.
Είπε ότι οι άνθρωποι πρέπει να ανησυχούν για μολυσμένες επιφάνειες σε πολυσύχναστους δημόσιους χώρους, όπως μια τουαλέτα στο αεροδρόμιο.
Είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να μην αγγίζουν ποτέ οτιδήποτε πάνω από τον λαιμό τους όταν είναι σε ένα από αυτά τα περιβάλλοντα. Πρέπει επίσης να φορούν πάντοτε μάσκα προσώπου και να διατηρούν την κοινωνική απόσταση.

Η Angela Rasmussen, ιολόγος του Κέντρου Δημόσιας Υγείας στο Mailman University του Columbia University, δήλωσε στην The Washington Post ότι “οι ιοί πρέπει να έχουν έναν ξενιστή και δεν μπορούν να αναπαραχθούν χωρίς έναν. Έτσι… το κύριο μέρος που θα είναι η πηγή ιών στο νοικοκυριό οποιουδήποτε ατόμου είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι σε αυτό και όχι οι επιφάνειες ή το φυσικό περιβάλλον. Ακόμα κι αν υπάρχει ιός που επιζεί για λίγο σε ορισμένα πράγματα, αυτός ο κίνδυνος μπορεί να μετριαστεί πρακτικά με το πλύσιμο των χεριών σας”.

Πηγές: https://www.deseret.com, https://www.who.int

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *