Τι είναι καλό να έχεις στο σπίτι σου σε περίπτωση πανδημίας

Τι είναι καλό να έχεις στο σπίτι σου σε περίπτωση πανδημίαςΤι είναι καλό να έχεις στο σπίτι σου σε περίπτωση πανδημίας

Ο πιο ασφαλής χώρος για να παραμείνεις σε περίπτωση πανδημίας είναι το σπίτι σου. Εκεί όμως πρέπει να έχει κανείς όχι μόνο τρόφιμα, αλλά και βασικό εξοπλισμό (καθαριστικά, φάρμακα & ιατρικά υλικά) για μερικές εβδομάδες. Γιατί είναι καλό να προνοήσεις και να αποθηκεύσεις όλα αυτά τα πράγματα από τώρα;

Τα μέτρα απομόνωσης και οι δραστικοί περιορισμοί που ενδέχεται να επιβληθούν, για να αποτραπεί η εξάπλωση μιας πανδημίας, μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα σχετική άνοδο στην τιμή των προϊόντων αλλά και σημαντικές ελλείψεις στην αγορά. Από την άλλη αποθηκεύοντας στο σπίτι σου όλα τα απαραίτητα του νοικοκυριού, δεν θα χρειαστεί να βγεις για προμήθειες, όταν θα βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόβλημα, θέτοντας τον εαυτό σου σε κίνδυνο μόλυνσης.

Θα συνιστούσα όμως να μην δείξεις υπερβολή και πανικό στις ποσότητες των προϊόντων που θα βάλεις στο καλάθι σου. Πάρε προμήθειες με ένα χρονικό πλάνο ενός μήνα. Για παράδειγμα εμείς σαν τετραμελής οικογένεια στον ένα μήνα θα καταναλώναμε 4 πακέτα μακαρόνια. Άρα δεν χρειαζόμαστε παραπάνω.

Λίστα με όσα θα χρειαστεί να έχεις στο σπίτι σου σε περίπτωση πανδημίας

Τρόφιμα
Για τα τρόφιμα μακράς διάρκειας που είναι καλό να υπάρχουν στα ντουλάπια της κουζίνας, έχω δώσει αναλυτική λίστα αλλά και οδηγίες αποθήκευσης εδώ: Τρόφιμα μακράς διάρκειας για μια διατροφική κρίση. Μια συμβουλή που έχω να δώσω σε αυτό το σημείο είναι να επιλέξεις τρόφιμα που στην οικογένειά σου τρώτε ούτως ή άλλως. Δεν έχει νόημα να ξεφύγεις από τον προϋπολογισμό σου με πράγματα που τελικά δεν θα καταναλωθούν.

Διαβάστε Επίσης  Μα πώς ορισμένοι άνθρωποι καταφέρνουν να μην αρρωσταίνουν ποτέ

Φρόντισε ακόμη τα αποθέματά σου σε καφέ, τσάι και ζάχαρη. Απαραίτητα είναι και τα ροφήματα βοτάνων σε περιπτώσεις ιώσεων.

Βάλε στη λίστα σου και τα σνακ. Πολύ καλές επιλογές μεταξύ άλλων είναι οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα. Επίσης μην παραλείψεις μπάρες δημητριακών, μπισκότα, κρακεράκια, φρυγανιές, κριτσίνια.

Ιατρικά υλικά και φάρμακα που θα χρειαστεί να έχεις στο σπίτι

Χειρουργικές μάσκες
Χειρουργικά γάντια
Αντισηπτικό υγρό για τα χέρια
Βασικά φάρμακα (αντιπυρετικά, σιρόπι για το βήχα, αναλγητικά, αντιδιαρροϊκά)
Ρινικό σπρέι για την αποσυμφόρηση της μύτης
Βιταμίνες, ειδικά βιταμίνη C
Ηλεκτρολύτες
Βαμβάκι
Οινόπνευμα
Βεβαιώσου επίσης ότι έχεις στο φαρμακείο του σπιτιού σου σύριγγα, για να μετράς τη δοσολογία των παιδιατρικών φαρμάκων και θερμόμετρο. Διάβασε εδώ περισσότερες οδηγίες για τον εξοπλισμό και την σωστή οργάνωση του φαρμακείου στο σπίτι.

Καθαριστικά και λοιπά αναλώσιμα για το σπίτι σε περίπτωση πανδημίας

Στόκαρε σε μια ικανοποιητική ποσότητα (για ένα μήνα περίπου) τα παρακάτω:

Χαρτί τουαλέτας και λοιπά χαρτικά (χαρτοπετσέτες, χαρτί κουζίνας)
Υγρά αντισηπτικά μαντηλάκια για τα χέρια και μωρομάντηλα
Σαπούνι σε μπάρες, σαμπουάν, αφρόλουτρο
Χλωρίνη και άλλα απολυμαντικά καθαριστικά για το πάτωμα και τις επιφάνειες
Απορρυπαντικό πλυντηρίου
Υγρό πιάτων
Σακούλες σκουπιδιών
Πάνες για τα μωρά

Διαβάστε Επίσης  Πώς να απαλλαγείτε από τα μυρμήγκια στο σπίτι

Κανόνες υγιεινής για την προστασία και την πρόληψη μετάδοσης του κορωνοϊού
Οι κανόνες υγιεινής που πρέπει να τηρούμε σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας:

Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα. Το πλύσιμο των χεριών δεν πρέπει να είναι βιαστικό, αλλά να διαρκεί 20 δευτερόλεπτα, για να απαλλαγούν τα χέρια απ’ όλα τα μικρόβια και τους ιούς.
Αποφεύγουμε να αγγίζουμε τη μύτη, το στόμα και τα μάτια μας με τα χέρια όταν δεν είναι καθαρά.
Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή με ένα χαρτομάντηλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας. Απορρίπτουμε το χαρτομάντηλο άμεσα σε κλειστό κάδο.
Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές, όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα.
Απαραίτητα μέτρα είναι επίσης ο καθημερινός αερισμός των χώρων του σπιτιού, η απολύμανση του αέρα και των επιφανειών.
Μια ισορροπημένη διατροφή, τέλος, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, χάρη στα πολύτιμα αντιοξειδωτικά τους, θωρακίζει σε σημαντικό βαθμό τον οργανισμό μας, κάτι που ισχύει φυσικά και για την εποχική γρίπη.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *