Κορωνοϊός: Στο «τραπέζι» νέα δραστικά μέτρα μετά τη δραματική επιδείνωση
Κρίσιμες χαρακτηρίζονται από τους ειδικούς οι επόμενες 10 ημέρες για την πορεία του κορωνοϊού, μετά τη δραματική αύξηση των κρουσμάτων που σημειώνεται και πάλι τις τελευταίες ημέρες.
Το επόμενο δεκαήμερο θεωρείται ορόσημο για να διαφανεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων που τέθηκαν σε εφαρμογή στις 16 Σεπτεμβρίου και περιλαμβάνουν καθολική χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους αλλά και στους ανοικτούς χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός.
Οι επιδημιολόγοι τονίζουν σε όλους τους τόνους ότι η κατάσταση της πανδημίας στη χώρα μας παραμένει σταθερά κρίσιμη και δεν επιδέχεται εφησυχασμό.
Κάτι άλλωστε που δείχνουν και οι αριθμοί: την Πέμπτη καταγράφηκαν 359 νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα 212 από τα οποία στην Αττική.
Την ίδια ώρα, εννέα άτομα κατέληξαν και 69 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Στο τραπέζι έχει πέσει για τα καλά πλέον το ενδεχόμενο του lockdown στην Αττική, καθώς και άλλα δραστικά μέτρα, μεταξύ των οποίων ακόμη και η επαναφορά των μηνυμάτων στις μετακινήσεις.
Οριζόντιο lockdown
Μιλώντας το πρωί στην τηλεόραση του Open, ο Νίκος Σύψας έκρουσε για άλλη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου.
Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, μέλος της αρμόδιας επιτροπής της κυβέρνησης, ξεκαθάρισε ότι η κατάσταση σε ό,τι αφορά στον κορωνοϊό, είναι εξόχως κρίσιμη ενώ πρόσθεσε ότι είμαστε «ένα βήμα πριν το lockdown».
Ο λοιμωξιολόγος επεσήμανε ότι «έχουμε μεγάλη διασπορά του ιού» και πρόσθεσε ότι «η Αττική είναι πιο κοντά σε λήψη νέων μέτρων», προεξάρχουσας της απαγόρευσης κυκλοφορίας.
«Ενδεχομένως θα ληφθούν περιορισμοί στην κυκλοφορία στην Αττική» δήλωσε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας ότι «η κατάσταση δεν είναι καλή. Τα σχολεία είναι το τελευταίο που θα φτάσουμε. Θα προτιμούσα να να λειτουργούν κανονικά».
Έκανε δε έκκληση στους ηλικιωμένους και δη παππούδες και γιαγιάδες «να μην αγκαλιάζετε τα παιδιά» τονίζοντας για μία ακόμα φορά ότι «είναι στο τραπέζι το οριζόντιο lockdown».
Ωστόσο, το σενάριο αυτό δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστικό για την κυβέρνηση, η οποία εκτιμά ότι οι επιπτώσεις ενός νέου lockdown θα είναι δυσβάσταχτες για την οικονομία.
Σε χθεσινές δηλώσεις του, ο Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε πως το σενάριο ενός δεύτερου lockdown θα ήταν καταστροφικό για την χώρα, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο θα είναι η τελευταία επιλογή.
Για την «έκρηξη» κρουσμάτων κορωνοϊού στην Αττική, αλλά και για νέα έκτακτα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι για την περιφέρεια, μίλησε και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.
«Με ανησυχεί η Αττική και η εικόνα της και προετοιμάζω το ΕΣΥ έτσι ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που έρχονται», είπε ο υπουργός μιλώντας στο Mega.
Ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε την ανάγκη τήρησης των βασικών μέτρων αποφυγής της διασποράς του ιού, όπως οι αποστάσεις και η μάσκα ενώ ερωτηθείς για την πιθανότητα γενικευμένης χρήσης μάσκας τόνισε πως «όσο πιο συνεπώς εφαρμόζουμε τα ήδη υπάρχοντα μέτρα τόσο μικρότερη ανάγκη υπάρχει για παραπάνω μέτρα».
Σημείωσε ωστόσο ότι η Αττική δοκιμάζεται, και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων, αυστηρότερων μέτρων.
Σχετικά με τις υπερμεγέθεις μάσκες που μοιράστηκαν στα σχολεία, αναφέρθηκε στην ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας «το πράγμα ξεκινά και τελειώνει εκεί και πρέπει να προχωρήσουμε παρακάτω».
Στο επίκεντρο η Αττική
Έντονη είναι η ανησυχία για κατάσταση στην Αττική, που βρίσκεται στο «κόκκινο» με πάνω από 100 κρούσματα κορωνοϊού καθημερινά, ενώ οι διασωληνωμένοι επίσης αυξάνονται, κάτι που ανησυχεί τόσο τους ειδικούς όσο και την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, την 1η Σεπτεμβρίου οι ασθενείς που είχαν διασωληνωθεί ήταν 38 και σήμερα έχουν φτάσει τους 69.
«Άλμα» με 359 νέα κρούσματα
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Πέμπτη 359 νέα κρούσματα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα 21 κρούσματα συνδέονται με γνωστές συρροές και 36 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 14.400, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες.
Τα 2.500 (17.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 6070 (42.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Παράλληλα, 69 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. Εξ αυτών 21 (30.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 87,0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Την ίδια ώρα, 178 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Εννέα θάνατοι σε ένα 24ωρο
Σημειώνεται πως αφού ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 9 θανάτους σε ένα 24ωρο, έγινε γνωστό πως κατέληξαν τρεις ακόμη άνθρωποι.
Το βράδυ της Πέμπτης έγινε γνωστός ο θάνατος ενός 63χρονου που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ.
Παράλληλα, κατέληξε και ένας 97χρονος, ο οποίος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Σωτηρία» και έπασχε από υποκείμενα νοσήματα.
Λίγη ώρα αργότερα, έγινε γνωστό ότι έχασε τη μάχη με τον κορωνοϊό και μια 89χρονη γυναίκα που επίσης νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Σωτηρία» και έπασχε από υποκείμενα νοσήματα.
Έτσι, το σύνολο των θανόντων ανέρχεται σε 328.