Κόκκινο κρασί: Τι προκαλεί στα δόντια και πώς θα προστατευθείτε

Κόκκινο κρασί: Τι προκαλεί στα δόντια και πώς θα προστατευθείτε

Αν ανήκετε στους λάτρεις του κόκκινου κρασιού, πρέπει να ξέρετε ότι είναι πιθανό να βλάψετε τα δόντια σας.

Ανάλογα με το πόσο δυνατό είναι το σμάλτο αλλά και πόσο επιρρεπή είναι τα δόντια σας στο σχηματισμό πλάκας, μπορούν να λεκιάζουν εύκολα.

Το κόκκινο κρασί αποτελεί τριπλή απειλή για τα δόντια, σύμφωνα με τους ειδικούς.

«Όταν πίνετε κόκκινο κρασί, αντιμετωπίζετε μια τριπλή απειλή για τη λευκότητα των δοντιών σας: Τις ανθοκυανίνες, οι οποίες είναι οι χρωστικές στα σταφύλια που δίνουν στο κόκκινο κρασί το έντονο χρώμα του. Τις τανίνες, οι οποίες βοηθούν στην πρόσδεση της χρωστικής στα δόντια σας. Την οξύτητα, που ευθύνεται για τη διάβρωση του σμάλτου, καθώς το κάνει πιο πορώδες και διευκολύνει τον λεκέ να κολλήσει» εξηγεί η Δρ. Uchenna Akosa, από την Οδοντιατρική Σχολή του Rutgers University, στο Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ.

Διαβάστε Επίσης  Τρόφιμα-αντιβίωση για τη γρίπη

Για να προστατεύσετε τα δόντια σας από τους λεκέδες που προκαλεί το κόκκινο κρασί, η Akosa συμβουλεύει να κάνετε τα εξής:

– Πλένετε τα δόντια σας 30 λεπτά πριν πιείτε κόκκινο κρασί, αλλά όχι αμέσως μετά, καθώς η οξύτητα μπορεί να επιτρέψει στην οδοντόκρεμα να τα διαβρώσει περισσότερο.

– Αποφεύγετε να αναμιγνύετε τα κρασιά. Μην πίνετε λευκό κρασί πριν από το κόκκινο, γιατί το επιπλέον οξύ στο λευκό κρασί θα επιδεινώσει τη χρώση των δοντιών.

Διαβάστε Επίσης  Υπέφερε Από Δυνατούς Πόνους. Δεν Μπορούσε Να Φανταστεί Ότι Με Αυτή Τη Συνταγή Θα Μπορούσε Να Σταθεί & Πάλι Στα Πόδια Της!

– Μετά το κρασί πίνετε νερό για να μειώσετε την οξύτητα και να διεγείρετε τη ροή του σάλιου, η οποία καταπολεμά τα επιβλαβή βακτήρια.

– Μασάτε καλά το φαγητό σας. Το μάσημα διεγείρει την παραγωγή σάλιου. Το τυρί είναι το τέλειο συνοδευτικό για το κρασί επειδή διεγείρει την παραγωγή σάλιου και μειώνει την οξύτητα από το κρασί.

– Κάνετε τακτικά καθαρισμό, ο οποίος βοηθά στην απομάκρυνση της πλάκας, μιας όξινης ουσίας που βλάπτει το σμάλτο των δοντιών.

Πηγή: healthday.com

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *