Κουμκουάτ: Ο νέος πρωταγωνιστής της ομορφιάς μας

Κουμκουάτ: Ο νέος πρωταγωνιστής της ομορφιάς μαςΚουμκουάτ: Ο νέος πρωταγωνιστής της ομορφιάς μας

Μη σας ξεγελά το µικρό οβάλ µέγεθός του που φτάνει σε µήκος τα 5 εκ. και σε πλάτος το πολύ 4 εκ. Το κουµκουάτ είναι ένα εσπεριδοειδές, ξαδελφάκι του πορτοκαλιού, ανήκει στο γένος Κιτρέα και κατάγεται από την Κίνα.

Εµείς στην Ελλάδα το γνωρίζουµε χάρη στον γνωστό βρετανό γεωπόνο Sidney Louis Walter Merlin (ο ίδιος που έδωσε το όνοµά του και στη γνωστή ποικιλία πορτοκαλιών), ο οποίος το 1924 το φύτεψε στη φάρµα του στην Κέρκυρα. Γι’ αυτό άλλωστε είναι ένα από τα χαρακτηριστικά προϊόντα του νησιού, που το εξάγει σε διάφορες µορφές: ως λικέρ, γλυκό του κουταλιού, µαρµελάδες κ.ά.

Πρόκειται για ένα σημαντικό συστατικό για την ασιατική φαρμακοποιία και μάλιστα χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική. Η επιστημονική κοινότητα του δυτικού κόσμου ανακάλυψε σχετικά πρόσφατα τις θαυματουργές του δυνάμεις τόσο για την υγεία όσο και για την ομορφιά μας έπειτα από μια σειρά από επιστημονικές μελέτες.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Αυτό οφείλεται στις πλούσιες ποσότητες φλαβονοειδών και βιταμίνης C που περιέχει (τα 100 γρ. καλύπτουν το 73% της ημερήσιας ανάγκης του οργανισμού). Η βιταμίνη C, η κατ’ εξοχήν βιταμίνη του ανοσοποιητικού, βοηθά στην επούλωση των τραυμάτων και στην προστασία από τις μολύνσεις. Επιπλέον, βοηθά στην υγεία της καρδιάς και στην παραγωγή νέων λευκών αιμοσφαιρίων που μας προστατεύουν από λοιμώξεις.

Ρίχνει τη χοληστερόλη

Πειράματα σε παχύσαρκα ποντίκια έδειξαν ότι το κουμκουάτ μειώνει το λίπος στο αίμα και τα επίπεδα της χοληστερόλης χάρη στις φυτικές ίνες αλλά και τα αντιοξειδωτικά του. Ωστόσο, αυτή η πτυχή του δεν έχει μελετηθεί ακόμη σε ανθρώπους.

Συμβάλλει στην υγεία των οστών

Είναι πλούσια πηγή ασβεστίου και ζεαξανθίνης, ενός καροτενοειδούς που το σώμα μας χρησιμοποιεί για να παράγει βιταμίνη Α. Σύμφωνα με τρεις κλινικές έρευνες, σε όσους έπιναν χυμούς με ζεαξανθίνη παρατηρήθηκε αύξηση της ανθεκτικότητας των οστών. Ωστόσο επίκεινται και άλλες μελέτες προκειμένου να διαπιστωθούν και άλλα στοιχεία.

Διαβάστε Επίσης  Η καλύτερη δίαιτα για να χάσετε βάρος: 4 κιλά σε 3 μέρες! Τι πρέπει να τρώτε;

Καταπολεμά τις φλεγμονές

Η δράση του αυτή οφείλεται κυρίως στα φλαβονοειδή. Πρόκειται για τις αντιοξειδωτικές ουσίες που υπάρχουν σε κάθε φυτό, αλλά οι υψηλότερες συγκεντρώσεις παρατηρούνται στα φρούτα και κυρίως στο εξωτερικό τους περίβλημα, δηλαδή στη φλούδα. Κι ενώ στα περισσότερα εσπεριδοειδή η φλούδα δεν τρώγεται, στο κουμκουάτ όχι μόνο τρώγεται αλλά είναι και πιο νόστιμη από τη σάρκα του. Επιπλέον, περιέχει κάποια φλαβονοειδή που δεν συναντάμε αλλού, όπως για παράδειγμα η Φορτουνελίνη, που είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την καρδιά.

Βοηθά στην πέψη

Η δράση του θυμίζει εκείνη των καλών πρεβιοτικών. Τα πολύπλοκα σάκχαρα που περιέχει, φλαβονοειδή όπως το Poncirin, και η υψηλή ποσότητα φυτικών ινών βελτιώνουν τη διάσπαση των υδατανθράκων στο στομάχι και προλαμβάνουν τις φλεγμονές του εντέρου, το έλκος και τις πεπτικές διαταραχές.

Booster για την επιδερμίδα

«Το κουμκουάτ ξεχειλίζει από βιοενεργά συστατικά, όπως η βιταμίνη C και τα φλαβονοειδή, που διαθέτουν αναγνωρισμένες ενεργοποιητικές και ενυδατικές ιδιότητες για την επιδερμίδα» επιβεβαιώνει ο καθηγητής Ki Hyun Kim, ειδήμων στα φαρμακευτικά φυτά της ασιατικής φαρμακοποιίας και φυτοχημικός των εργαστηρίων της γαλλο-κορεατικής μάρκας καλλυντικών Jowaé. Μία από τις κύριες αντιοξειδωτικές ουσίες του είναι το φλαβονοειδές DGPP, που προέρχεται από τη φλορετίνη, άλλο φλαβονοειδές με καλλυντικές ιδιότητες. Ρόλος της είναι να αποτρέπει τις κυτταρικές μεταλλάξεις και να προστατεύει το DNA των κυττάρων επιταχύνοντας την ανανέωσή τους για την επαναδιαμόρφωση του δέρματος. Σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C, ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, συμβάλλοντας στη νεανική όψη της επιδερμίδας.

Επιπλέον, περιέχει μέταλλα, ιχνοστοιχεία αλλά και πρωτεΐνες (από τα λίγα φρούτα που περιέχουν αρκετή πρωτεΐνη) που ενισχύουν την επιδερμίδα και το τριχωτό της κεφαλής σε όλα τα επίπεδα. Ετσι, το συναντάμε σε καλλυντικές συνθέσεις για πρόσωπο, σώμα και μαλλιά, που λειτουργούν ως booster ενέργειας, ενυδάτωσης και προστασίας από την πρόωρη γήρανση.

Διαβάστε Επίσης  Αυτές είναι οι τροφές που κόβουν την όρεξη και βοηθάνε στην απώλεια κιλών!

Πώς να το καταναλώσουμε

Ωµό: Τρώγεται ολόκληρο με τη φλούδα του και μπορούμε να το προσθέσουμε σε χειμωνιάτικες σαλάτες και φρουτοσαλάτες.

Μαγειρεμένο: Γίνεται γλυκό του κουταλιού, µαρµελάδα, αλλά µπορεί να χρησιµοποιηθεί και σε αλµυρές συνταγές, προσδίδοντάς τους γκουρµέ χαρακτήρα.

Λικέρ: Το χαρακτηριστικό προϊόν της Κέρκυρας έχει µοναδικό άρωµα και γεύση. Το πίνουµε µόνο του αλλά και ως βάση για ποτά ή κοκτέιλ.

Αιθέριο έλαιο: Χρησιµοποιείται είτε µόνο του είτε σε συνδυασµό µε άλλα, πάντα διαλυµένο σε έλαιο βάσης. Οπως και τα άλλα εσπεριδοειδή περιέχει τερπενοειδή, όπως το λιµονένιο (ως και 94%), στο οποίο οφείλεται η φρέσκια και τονωτική ευωδιά του. Παρ’ όλα αυτά το αιθέριο έλαιο του κουµκουάτ έχει µοναδικό ευεργετικό χαρακτήρα, ο οποίος οφείλεται πιθανότατα στον εκπληκτικό αριθµό των 82 ουσιών που εντοπίζονται στο έλαιο της φλούδας του.

Σε καλλυντικά: Ενυδατώνει, δίνει λάµψη και ενεργοποιεί τις λειτουργίες ανανέωσης του δέρµατος αλλά και του τριχωτού της κεφαλής. Πρόκειται για ένα µοναδικό αντίδοτο για την κουρασµένη επιδερµίδα από τη δουλειά, τα ξενύχτια, την έντονη κοινωνική ζωή και το blue light που εκπέµπουν οι ηλεκτρονικές συσκευές.

Στην Κίνα και στην Κορέα το αποκαλούν «χρυσό πορτοκάλι», αυτό άλλωστε σημαίνει το όνομά του στα κινεζικά, και είθισται να το κάνουν δώρο την Πρωτοχρονιά για καλοτυχία και ευημερία. Φυτέψτε το κι εσείς στον κήπο ή σε μια γλάστρα, άλλωστε είναι ανθεκτικό στις καιρικές συνθήκες της Ελλάδας, και απολαύστε το με ποικίλους τρόπους. Πού ξέρετε; Ισως σας φέρει και τύχη!

Θρεπτική αξία ανά 100 γρ. (5-6 φρούτα)

Ενέργεια 71 kcal

Υδατάνθρακες 16 γρ.

Διαιτητικές ίνες 6,5 γρ.

Λιπίδια 1 γρ.

Πρωτεΐνες 2 γρ.

Βιταμίνη C 44 mg

Βιταμίνη Α 15 mg

Ασβέστιο 62 mg

Μαγνήσιο 20 mg

Κάλιο 186 mg

Πηγή: vita.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *