Αυτή είναι η σωστή διατροφή μακροζωίας

Αυτή είναι η σωστή διατροφή μακροζωίας

Όλοι θέλουν να ζήσουν περισσότερο. Αλλά ο στόχος της μακροζωίας είναι επίσης να ζήσουμε και μια καλύτερη ζωή με βελτιωμένη ψυχική και σωματική ευεξία.

Ενώ η γενετική παίζει σημαντικό ρόλο, ο τρόπος ζωής είναι ένας πολύ πιο σημαντικός παράγοντας και η διατροφή είναι ένα μεγάλο κομμάτι του παζλ. Παρακάτω θα δείτε πέντε διατροφικές συνήθειες που πρέπει να ακολουθήσετε για να αυξήσετε τις πιθανότητές σας να παρατείνετε τη ζωή σας και να απολαμβάνετε κάθε στιγμή με υγεία.

Φάτε λαχανικά και φρούτα

Ξέρω ότι το ακούτε πολύ, αλλά η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών είναι πραγματικά μια από τις πιο σημαντικές συνήθειες που μπορείτε να ακολουθήσετε. Και μαντέψτε τι: Σύμφωνα με το CDC, μόνο ένας στους 10 ενήλικες τρώει αρκετά λαχανικά και φρούτα. Και μόλις το 12% έχει φθάσει στον ημερήσιο στόχο που είναι ενάμισι έως 2 φλιτζάνια. Μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal διαπίστωσε ότι η υψηλότερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας, ιδίως από καρδιακές παθήσεις.

Καταναλώστε καρύδια και άλλους ξηρούς καρπούς

Τα καρύδια παρέχουν υγιεινά λιπαρά, φυτικές πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και βασικά μέταλλα, όπως κάλιο και μαγνήσιο. Δεν είναι περίεργο που συνδέονται με τη μακροζωία. Μία μελέτη που παρακολούθησε πάνω από 7.000 άνδρες και γυναίκες για σχεδόν πέντε χρόνια, ζήτησε από τους συμμετέχοντες να ακολουθήσουν μία από τις τρεις δίαιτες: μεσογειακή διατροφή συμπληρωμένη με ξηρούς καρπούς, την ίδια διατροφή συμπληρωμένη με ελαιόλαδο και μια διατροφή χαμηλών λιπαρών. Σε σύγκριση με τα άτομα που δεν κατανάλωναν ξηρούς καρπούς, όσοι κατανάλωναν περισσότερες από τρεις μερίδες ξηρών καρπών ανά εβδομάδα, είχαν 39% χαμηλότερο συνολικό κίνδυνο θνησιμότητας.

Διαβάστε Επίσης  Πέντε top tips που βάζουν φρένο στο ροχαλητό

Προσθέστε ξηρούς καρπούς σε σαλάτες, σε μαγειρεμένα λαχανικά και σε άλλες συνταγές ή καταναλώστε τους ως έχουν. Οι θρυμματισμένοι ξηροί καρποί αποτελούν επίσης μια εξαιρετική εναλλακτική λύση στα μαγειρεμένα φαγητά ή στις σαλάτες.

Τρώτε περισσότερα γεύματα χωρίς κρέας

Οι ερευνητές ανακάλυψαν πέντε περιοχές στον κόσμο όπου οι άνθρωποι ζουν τη μεγαλύτερη και πιο υγιή ζωή. Αυτές οι περιοχές είναι από την Οκινάουα της Ιαπωνίας έως την Ικαρία. Μία κοινή ομοιότητα είναι η κατανάλωση κυρίως φυτικών διαιτών. Τα φασόλια και οι φακές είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι και το κρέας τρώγεται κατά μέσο όρο περίπου πέντε φορές το μήνα στο μέγεθος περίπου μιας τράπουλας.

Επίσης μια μελέτη που εξέτασε περισσότερους από 73.000 άνδρες, διαπίστωσε ότι σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν τα πάντα, όσοι ακολούθησαν μια χορτοφαγική διατροφή, είχαν σημαντικά χαμηλότερο συνολικό κίνδυνο θνησιμότητας.

Διαβάστε Επίσης  Ποιες τροφές να αποφεύγετε στην αρθρίτιδα – Μείωση του πόνου και της ακαμψίας

Για να αποκομίσετε τα οφέλη, ανταλλάξτε το κρέας με τα όσπρια, όπως τις φακές, τα μπιζέλια και τα ρεβίθια.

Υιοθετήστε τη Μεσογειακή διατροφή

Όσον αφορά τη μακροζωία η μεσογειακή διατροφή παραμένει πρώτη στη λίστα. Αυτό το πρότυπο χαρακτηρίζεται από υψηλή πρόσληψη φρούτων, λαχανικών, προϊόντα ολικής αλέσεως, όσπρια υγιεινά λίπη, βότανα, μπαχαρικά και θαλασσινά μερικές φορές την εβδομάδα. Επίσης χαρακτηρίζεται με μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, αυγών, αλκοόλ και με περιορισμένη πρόσληψη κρέατος και γλυκών.

Πιείτε πράσινο τσάι

Πολλές μελέτες έχουν συνδέσει το πράσινο τσάι με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρκίνου, διαβήτη τύπου 2, Αλτσχάιμερ και παχυσαρκίας. Αλλά και να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο. Σε μια μελέτη με ηλικιωμένους Ιάπωνες, εκείνοι που έπιναν πράσινο τσάι – εφτά ή περισσότερα φλιτζάνια την ημέρα – είχαν 76% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της εξαετούς περιόδου της μελέτης.

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι ανάμεσα σε περισσότερους από 40.000 Ιάπωνες ενήλικες, οι γυναίκες που έπιναν τουλάχιστον πέντε φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα είχαν 23% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *