Καλλιέργεια ρόκας σε γλάστρα
Τον Οκτώβριο σπέρνουμε ρόκα, μαρούλια, αντίδια, σπανάκια, αρακά, κουκιά, σέλινο, καρότα.
H ρόκα είναι από τα πιο δημοφιλή μυρωδικά, που ξεχωρίζει για την πιπεράτη, καυστική γεύση των φύλλων της. Αποτελεί εξαιρετική επιλογή νωπού πράσινου λαχανικού για να φυτέψουμε σε γλάστρες και ζαρντινιέρες στο μπαλκόνι ή στην ταράτσα μας. Χαμηλής ανάπτυξης φυτό, η ρόκα μπορεί να καλλιεργηθεί μαζί με μαρούλια, σπανάκι και αντίδια. Θα δώσει πολύ καλή παραγωγή και θα αποτελέσει πρώτη ύλη για να δημιουργήσουμε υπέροχες σαλάτες στην κουζίνα μας.
• Τι συνθήκες θέλει η ρόκα στη γλάστρα;
H ρόκα είναι φυτό ψυχρής εποχής που αναπτύσσεται καλύτερα σε συνθήκες σχετικά χαμηλής θερμοκρασίας. Ιδανική θερμοκρασία ανάπτυξης είναι μεταξύ 14 και 20 βαθμών Κελσίου, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν την πρόωρη έκπτυξη του ανθοφόρου βλαστού της ρόκας. Για αυτό το λόγο, τους ζεστούς μήνες καλό είναι να φυτεύουμε τη ρόκα σε ημισκιερές θέσεις. Επιλέγουμε υπόστρωμα γόνιμο που κρατάει την υγρασία στις γλάστρες και εμπλουτίζουμε με κομπόστ και καλοχωνεμένη κοπριά. Μπορούμε να προμηθευτούμε για τη ρόκα ειδικό φυτόχωμα για κηπευτικά από γεωπονικά καταστήματα αν και μπορούμε να φτιάξουμε και δική μας συνταγή, με τύρφη, κοπριά ή κομπόστ και περλίτη.
• Πώς φυτεύουμε τη ρόκα σε γλάστρα;
Ρίχνουμε τους σπόρους της ρόκας επιφανειακά στο χώμα της γλάστρας και απλώνουμε από πάνω τους μια λεπτή στρώση χώματος με ένα τσουγκρανάκι, ώστε οι σπόροι να φυτευτούν σε βάθος περίπου ένα εκατοστό. Στη συνέχεια, πιέζουμε ελαφρά με τα χέρια μας για να γίνει η επιφάνεια του φυτοχώματος στη γλάστρα επίπεδη και ποτίζουμε προσεκτικά για να μην παρασυρθεί το χώμα και έρθουν στην επιφάνεια οι σπόροι της ρόκας. Όταν βλαστήσουν οι σπόροι, αραιώνουμε τα φυτά της ρόκας ώστε να απέχουν το ένα από το άλλο 12-15 εκατοστά και να έχουν καλύτερη ανάπτυξη. Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι κακές συνθήκες αερισμού στα φυτά της ρόκας στη γλάστρα, δημιουργούν ευαισθησία σε μυκητολογικές και εντομολογικές προσβολές.
• Τι πότισμα και τι λίπανση θέλει η ρόκα στη γλάστρα;
Ποτίζουμε τακτικά σε μικρές ποσότητες τα φυτά της ρόκας αποφεύγοντας την υπερβολική υγρασία. Ειδικά όταν ξεκινούν υψηλές θερμοκρασίες, στις αρχές του καλοκαιριού, φροντίζουμε να ποτίζουμε τακτικά τα φυτά της ρόκας και να μεταφέρουμε τις γλάστρες σε μερική σκιά. Ο συνδυασμός ζέστης και ξηρασίας δημιουργεί συνθήκες άνθισης των φυτών της ρόκας, με αποτέλεσμα, τα φύλλα τους να σκληραίνουν και να γίνονται ακατάλληλα για κατανάλωση. Αναφορικά με τη λίπανση, ενσωματώνουμε μια κουταλιά της σούπας καλοχωνεμένης κοπριάς ή βιολογικού λιπάσματος σε κάθε φυτό ρόκας, περιφερειακά των ριζών, κάθε 20 μέρες.
• Πότε συγκομίζουμε τη ρόκα σε γλάστρα;
Συγκομίζουμε τα φύλλα της ρόκας όταν έχουν φτάσει σε ικανοποιητικό μέγεθος και είναι τρυφερά και τραγανά. Δεν ξεριζώνουμε τα φυτά της ρόκας κατά τη συγκομιδή, αλλά κόβουμε τα φύλλα από χαμηλά για να δώσουμε την ευκαιρία στο φυτό να ξαναφυτρώσει και να πραγματοποιήσουμε και άλλες συγκομιδές. Συνήθως, πραγματοποιούμε αρκετές κοπές μέχρι να αναπτύξει το φυτό της ρόκας το ανθοφόρο στέλεχος. Πάντως, ακόμη και αν αναπτύξουν το άνθος, μπορούμε να το αφαιρέσουμε έγκαιρα και να πάρουμε άλλη μια συγκομιδή. Απλά, σε αυτήν την περίπτωση χάνουμε το σπόρο που θα δώσει νέα φυτά ρόκας την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.
• Κι ένα μυστικό για τη ρόκα
Μπορούμε να συγκαλλιεργήσουμε σε γλάστρες και ζαρντινιέρες τη ρόκα μαζί με μαρούλια και σπανάκι για να κόβουμε φύλλα και να φτιάχνουμε υπέροχες πράσινες σαλάτες.
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.