Αυτός ήταν ο μοναχός για τον οποίο η Αρλέτα έγραψε το «Μπαρ Το Ναυάγιο»

Αυτός ήταν ο μοναχός για τον οποίο η Αρλέτα έγραψε το «Μπαρ Το Ναυάγιο»

Όλοι έχουμε σιγοτραγουδήσει ή έστω ακούσει την ιστορία για τον μοναχό της Αρλέτας στο «Μπαρ Το Ναυάγιο», που «Καθότανε στο διπλανό σκαμπό και κοινωνούσε με ουίσκι και νερό»… Πόσοι, αλήθεια, γνωρίζετε ότι ο επρόκειτο για πραγματικό Μοναχό; Ποιό ήταν το όνομά του;

Το «Μπαρ το Ναυάγιο» της Αρλέτας μιλά για έναν πραγματικό μοναχό, τον γέροντα Ιερόθεο Καρυώτη. Στο κελίο του είχαν φιλοξενηθεί εκατοντάδες άτομα, από τον διάσημο ζωγράφο Γιάννη Τσαρούχη μέχρι τον αριστερό πολιτικό ηγέτη Λεωνίδα Κύρκο.

Αυτός ο ξεχωριστός μοναχός ο γέροντας Ιερόθεος, κατά κόσμο Ιωάννης Σώμος, γεννήθηκε στην Πρόνοια Ναυπλίου 31/12/1934 και κοιμήθηκε στο Περιβόλι της Παναγίας που αγάπησε και διακόνησε ως το τέλος του επίγειου βίου του, ημέρα Παρασκευή 24/4/2015.

Ένα ορθολογικό πνεύμα μέσα σε μια ορθόδοξη πίστη και μοναστική εγρήγορση. Αδιάφορος για τα ανθρώπινα και το έδειχνε αυτό ορισμένες φορές με έναν προκλητικό τρόπο, ενώ ταυτοχρόνως ζούσε και κινούνταν μέσα σε αυτά με μεγάλη άνεση και ανθρώπινη επικοινωνιακή ευκολία. Απολάμβανε κάθε χαρά της ζωής που συναντούσε στο δρόμο του-μέσα στα πλαίσια μιας ορθόδοξης αξιοπρέπειας, ενώ παράλληλα, ζούσε έναν ασκητικό βίο.

Διαβάστε Επίσης  Ημαθία: Ο 35χρονος που αυτοκτόνησε είχε επιζήσει από την τραγωδία στα Τέμπη

Υπήρξε ο καλύτερος και επαρκέστερος ξεναγός κάθε επισκέπτη του.

Σου έδινε τις απαραίτητες πληροφορίες πως θα βγάλεις το διαμονητήριο στην ιερά επιστασία και παράλληλα, σου ανέλυε την ζωγραφική τεχνοτροπία του Εμμανουήλ Πανσέληνου, ή σε προσκαλούσε να επισκεφτείς την ιερά μονή Κουτλουμουσίου που απείχε μόλις 5 λεπτά από το Πρωτάτο και σε ξεναγούσε όχι μόνο στον χώρο της, αλλά σου έδειχνε τις αγιογραφίες και τις εξαίσιες τοιχογραφίες της. Αυτές με τις σκηνές της κολάσεως.

Διαβάστε Επίσης  Η Μαρία Αντωνά έκανε την πρώτη της ανάρτηση μετά τον χωρισμό από τον Σοϊλέδη – Η φωτογραφία απο το νέο της σπίτι

Αν σε εύρισκε ενδιαφέρον σαν συνομιλητή και με ουσιαστικό ζήλο να γνωρίσεις την μοναστική πολιτεία, σε προσκαλούσε στο Κελί του Αγίου Νικολάου του Χαλκιά όπου διέμενε με την συνοδεία του να σε φιλοξενήσει.

Εκατοντάδες είναι τα άτομα που φιλοξενήθηκαν σε αυτό το ιερό Κελί. Από τον πειραιώτη ζωγράφο Γιάννη Τσαρούχη μέχρι τον αριστερό πολιτικό ηγέτη Λεωνίδα Κύρκο. Και από σκηνοθέτες και μεταφραστές μέχρι ηθοποιοί και συγγραφείς, μοναχοί και ιερείς, ψάλτες και τραγουδοποιοί. Αλλά και πολλοί άσημοι καθημερινοί έλληνες επισκέπτες φιλοξενήθηκαν «αρχοντικά» και αγιορείτικα στο Κελί που διέμενε με την συνοδεία του.

Τις απογευματινές ώρες που έκλεινε το βιβλιοπωλείο που διατηρούσε στις Καρυές και ανηφόριζε για το Κελί του, σχεδόν πάντα, κάποιον επισκέπτη κουβαλούσε μαζί του να τον φιλοξενήσει και να τον φιλέψει.

 

 

πηγή

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *