Νέα προειδοποίηση για ρήγμα Αλκυονίδων: Μπορεί να δώσει καταστροφικούς σεισμούς, λέει ο Χουλιάρας

Νέα προειδοποίηση για ρήγμα Αλκυονίδων: Μπορεί να δώσει καταστροφικούς σεισμούς, λέει ο Χουλιάρας

Ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Χουλιάρας ήρθε να προστεθεί στους ειδικούς που – με αφορμή τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ στην Αττική – επαναφέρουν το θέμα του ρήγματος των Αλκυονίδων και προειδοποιούν για τις επιπτώσεις μίας «αφύπνισής» του.

Ο κ. Χουλιάρας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ξεκαθάρισε πως στην παρούσα χρονική περίοδο δεν υπάρχει καμία δραστηριότητα, ωστόσο, όπως είπε, στο μέλλον το εν λόγω ρήγμα μπορεί να «γεννήσει» έναν μεγάλο, καταστροφικό σεισμό.

«Δεν είναι στιγμή για τα χειρότερα σενάρια. Οι Αλκυονίδες όμως ‘γεννούν’ και σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο ύπαρξης ενός μεγάλου σεισμού το επόμενο διάστημα, ο ίδιος επεσήμανε πως κάθε χρόνο περιμένουμε ένα σεισμό της τάξεως των 6 Ρίχτερ και προειδοποίησε πως δεν είμαστε «προετοιμασμένοι – θωρακισμένοι» για τέτοιες δονήσεις.

Διαβάστε Επίσης  Λέκκας για τον σεισμό 5,2 ρίχτερ στην Εύβοια: Μπορεί να είναι η οροφή αλλά ας περιμένουμε

Η συζήτηση για το ρήγμα των Αλκυονίδων άνοιξε από χθες, Δευτέρα, με τους Κωνσταντίνο Μακρόπουλο και Άκη Τσελέντη να προειδοποιούν.

Ειδικότερα, ο ομότιμος καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας, Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, εκτίμησε πως το ρήγμα της Πάρνηθας έκλεισε τη σεισμική του δραστηριότητα λέγοντας πως «εξελίσσεται ομαλά και έχουν γίνει περίπου 80 μετασεισμοί. Πηγαίνουν τα πράγματα όπως τα περιμέναμε. Κατά 85% αυτός ήταν ο κύριος σεισμός».

Σημείωσε επίσης ότι το ρήγμα της Πάρνηθας δίνει σεισμούς με συχνότητα διαφοράς εκατοντάδων ετών τονίζοντας χαριτολογώντας στη συνέχεια ότι «δεν θα ζούμε όταν θα επαναληφθεί ένας σεισμός όπως εκείνος του 1999».

Διαβάστε Επίσης  Διπλός σεισμός κοντά στο Ξυλόκαστρο

Πρόσθεσε, επίσης, ότι η Αθήνα δίνει κινδύνους πιο μακρινούς και ανέφερε συγκεκριμένα το ρήγμα των Αλκυονίδων στον Κορινθιακό κόλπο με τον ισχυρό σεισμό του 1981, αλλά το ρήγμα της Αταλάντης στα βόρεια της Αττικής.

Ο κ. Μακρόπουλος εξήγησε πως το ρήγμα της Αταλάντης στην κυριολεξία «κοιμάται» και η περίοδος επανάληψης της σεισμικής δραστηριότητας έχει υπολογιστεί στα 750 χρόνια.

Από την άλλη το ρήγμα των Αλκυονίδων με βάση την στατιστική υπολογίζεται ότι δίνει σεισμική δραστηριότητα ανά 40 περίπου χρόνια.

πηγή

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *