Τα σακχαρούχα αναψυκτικά μπορούν να χειροτερέψουν τα συμπτώματα σε μία χρόνια αυτοάνοση νόσο
Η κατανάλωση υπερβολικής ζάχαρης – ιδιαίτερα με τη μορφή αναψυκτικών ή άλλων γλυκών ροφημάτων- δεν είναι καλή για την υγεία κανενός, αλλά μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα επιζήμια για τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας.
Η σκλήρυνση κατά πλάκας (MS) είναι μια προοδευτική και εκφυλιστική ασθένεια, ένα αυτοάνοσο νόσημα όπου το ανοσοποιητικό σύστημα δεν αναγνωρίζει την μυελίνη ως δικό του ιστό και την καταστρέφει. Η μυελίνη είναι το περίβλημα των νευρικών κυττάρων και παίζει κεντρικό ρόλο στην μετάδοση των νευρικών σημάτων. Μπορεί να αφήσει τους ασθενείς με μυϊκή αδυναμία, προβλήματα όρασης, κακή ισορροπία, μούδιασμα και μυρμήγκιασμα, μυϊκούς σπασμούς, δυσκολία στη βάδιση, διαταραχές της αισθητικότητας, προβλήματα στην ουροδόχο κύστη, στην κατάποση καθώς και δυσκολία στη σκέψη ή τη μάθηση.
Ενώ οι ερευνητές προειδοποιούν ότι η νέα μελέτη δεν απέδειξε την αιτιώδη συνάφεια, υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση δύο σακχαρούχων ποτών κάθε μέρα θα μπορούσε να αυξήσει την πιθανότητα σοβαρής αναπηρίας έως και πέντε φορές στους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας.
“Οι ασθενείς με MS συχνά θέλουν να μάθουν πώς η διατροφή και συγκεκριμένα τρόφιμα μπορούν να επηρεάσουν την εξέλιξη της νόσου τους”, δήλωσε η Dr. Elisa Meier-Gerdingh, κύρια συγγραφέας της έρευνας. “Ενώ δεν βρήκαμε μια συσχέτιση με τη συνολική διατροφή, ανακαλύψαμε με ενδιαφέρον ένα σύνδεσμο με όσους κατανάλωναν αναψυκτικά, αρωματισμένους χυμούς και τσάγια ή καφέδες με προσθήκη ζάχαρης”.
Για να διαπιστώσουν πώς τα τρόφιμα ή τα ποτά επηρέασαν τα συμπτώματα της MS, οι ερευνητές έβαλαν πάνω από 130 συμμετέχοντες με MS να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τη διατροφή τους σε καθημερινή βάση και επίσης αξιολόγησαν την αναπηρία τους σε μια ειδική κλίμακα. Συνέκριναν τις απαντήσεις σχετικά με τη διατροφή κάθε συμμετέχοντα με βάση τη δίαιτα DASH που συνιστάται για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, καθώς το συγκεκριμένο αυτό πρόγραμμα προωθεί την καλύτερη γενική υγεία με την εστίαση των καταναλωτών στην πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, άπαχου κρέατος και προϊόντων ολικής άλεσης.
Ενώ τα τρόφιμα δεν αποτελούσαν παράγοντα επιδείνωσης των συμπτωμάτων, οι επιστήμονες βρήκαν συσχέτιση μεταξύ των ζαχαρούχων ποτών και των συμπτωμάτων της νόσου – όσο περισσότερη ζάχαρη κατανάλωναν στα αναψυκτικά, το τσάι ή τον καφέ τους, τόσο πιο έντονα ήταν τα συμπτώματα.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες ήταν πέντε φορές πιο πιθανό να βρεθούν στο επίπεδο εκδήλωσης σοβαρών αναπηριών της ειδικής κλίμακας όταν κατανάλωσαν περίπου 290 θερμίδες σακχαρούχων ποτών την ημέρα, ή περίπου δύο κουτάκια αναψυκτικών. Εκείνοι που κατανάλωναν το μικρότερο ποσοστό αυτών των ποτών είχαν ένα μέσο όρο αναπηρίας μικρότερο από 3,5, ενώ οι πιο συχνοί πότες ήταν πάνω από το 4 στην κλίμακα αναπηρίας.
Η προκαταρκτική μελέτη παρουσιάστηκε στην 71η Ετήσια Συνάντηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας στην Philadelphia και οι ερευνητές ελπίζουν να επεκτείνουν αυτή τη έρευνα στο μέλλον. Είναι όμως βέβαιοι ότι αυτά τα ευρήματα είναι πολύ χρήσιμα σε όσους υποφέρουν από σκλήρυνση κατά πλάκας.
“Ενώ αυτά τα αποτελέσματα πρέπει να επιβεβαιωθούν από μεγαλύτερες μελέτες που θα παρακολουθήσουν τους συμμετέχοντες για μεγάλο χρονικό διάστημα και παρόλο που τα αποτελέσματα δεν αποδεικνύουν ότι τα αναψυκτικά και τα σακχαρούχα ροφήματα προκαλούν πιο σοβαρή αναπηρία, γνωρίζουμε ότι τα αναψυκτικά δεν έχουν διατροφική αξία και οι άνθρωποι που υποφέρουν από σκλήρυνση κατά πλάκας ίσως θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο μείωσης ή εξάλειψής τους από τη διατροφή τους “, δήλωσε η Δρ. Meier-Gerdingh
Φωτεινή Πουρνάρα
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook