3 τρόποι να σταματήσεις να κατηγορείς τον εαυτό σου για τον χωρισμό σου

3 τρόποι να σταματήσεις να κατηγορείς τον εαυτό σου για τον χωρισμό σου

Ο χωρισμός είναι κάτι προσωπικό και ο καθένας τον αντιμετωπίζει διαφορετικά. Υπάρχουν όμως άνθρωποι που δυσκολεύονται να τον διαχειριστούν, βιώνοντας την απώλεια πιο έντονα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από άλλους. Ένα σύνηθες λάθος που κάνουν είναι να ψάχνουν πού έφταιξαν οι ίδιοι. Η ενδοσκόπηση είναι κάτι απαραίτητο, ειδικά ύστερα από τραυματικά γεγονότα, όπως ένας χωρισμός, αλλά το ζητούμενο είναι να δώσεις απαντήσεις στα ερωτήματα που προκύπτουν, μαθαίνοντας έτσι κάτι περισσότερο για τον εαυτό σου και τις σχέσεις μου με τους άλλους, και όχι να δημιουργούνται ακόμα περισσότερα ερωτήματα, τα οποία σε αναγκάζουν να εσωτερικεύσεις τον χωρισμό.

 

Αν λοιπόν ανήκεις στους ανθρώπους που δυσκολεύονται να ξεπεράσουν έναν χωρισμό και καταφεύγουν στην αυτολύπηση ή, ακόμα χειρότερα, στο αυτομαστίγωμα, υπάρχουν 3 πράγματα που μπορούν να σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις με πιο υγιή τρόπο τέτοιου είδους καταστάσεις.

3 τρόποι να σταματήσεις να κατηγορείς τον εαυτό σου για τον χωρισμό σου



1. Μην παίρνεις την απόρριψη ως αντανάκλαση της προσωπικής σου αξίας

Σε μια μελέτη του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, κάποιοι από τους συμμετέχοντες έδειξαν ότι δεν συσχετίζουν την απόρριψη με τον εαυτό τους. Είναι αυτοί που αντιμετωπίζουν την απόρριψη ή τον χωρισμό ως κάτι αυθαίρετο και απρόβλεπτο παρά ως αποτέλεσμα των δικών τους μειονεκτημάτων. Βγάλε λοιπόν τον εαυτό σου από την εξίσωση και προσπάθησε να καταλάβεις ότι η απόρριψη είναι κάτι που συμβαίνει στη ζωή μας. Το ίδιο και η αποτυχία. Είναι μέρος της ζωής και της εξέλιξής μας. Κάποιες σχέσεις δεν θα κρατήσουν για πάντα, μπορούν όμως να σε διδάξουν πολλά.

Διαβάστε Επίσης  Τι σημαίνουν τα όνειρά μας;



2. Κατανόησε ότι δεν ευθύνεσαι για τις επιλογές και τις αποτυχίες του πρώην σου

Μη σκέφτεσαι ότι το έκανε σε εσένα. Το κάνει γενικώς. Δεν είναι ότι δεν σε διάλεξε, απλώς διάλεξε έναν άλλο δρόμο. Δεν είσαι ένα μεμονωμένο περιστατικό στη ζωή του. Δεν μπορείς να σηκώνεις εσύ το βάρος των ελαττωμάτων του, τα οποία σίγουρα δεν αντικατοπτρίζουν το ποια είσαι και το πόση προσπάθεια κατέβαλες σ’ αυτή τη σχέση. Κανενός οι επιλογές δεν μπορούν να σε καθορίζουν ως προσωπικότητα. Είναι απλώς αυτό: οι επιλογές κάποιου άλλου. 

3. Δες τον χωρισμό σαν μια ευκαιρία εξέλιξης

Διαβάστε Επίσης  Πώς φαίνεται η διπολική διαταραχή στην συμπεριφορά

Δεν θα μείνεις για πάντα το άτομο που είσαι σήμερα. Ή τουλάχιστον, δεν είναι υποχρεωτικό να το κάνεις. Μπορείς να μάθεις και να εξελιχθείς από κάθε εμπειρία σου, πόσο μάλλον από έναν χωρισμό. Θα μπορούσες άνετα να πέσεις στην παγίδα και να κάνεις σκέψεις όπως «Δεν τον εμπιστευόμουν. Μάλλον δεν εμπιστεύομαι τους ανθρώπους, άρα ποτέ δεν θα αποκτήσω μια ειλικρινή σχέση». Για να την αποφύγεις, προσπάθησε να κάνεις τον τρόπο σκέψης σου πιο παραγωγικό, αναζητώντας τις αιτίες και όχι φτάνοντας σε απόλυτα συμπεράσματα που δεν οδηγούν πουθενά. Μετάστρεψε τη σκέψη σου ως εξής: «Δεν τον εμπιστευόμουν. Γιατί δεν εμπιστεύομαι τους ανθρώπους; Θα βρω το γιατί και την επόμενη φορά θα εμπιστευτώ τον σύντροφό μου και θα αποκτήσω μια καλύτερη σχέση».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *