Γιορτή της Μητέρας: Πότε πέφτει φέτος, πώς καθιερώθηκε η μέρα

Γιορτή της Μητέρας: Πότε πέφτει φέτος, πώς καθιερώθηκε η μέρα

Η Γιορτή της μητέρας ή αλλιώς η Ημέρα της μητέρας είναι κινητή εορτή. Στην Ελλάδα γιορτάζεται πάντα τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Πού έχει τις ρίζες της η μέρα αυτή, πώς ξεκίνησε να γιορτάζεται και ποια η σχέση της με την Εκκλησία.

 

Η Γιορτή της μητέρας ή Ημέρα της μητέρας είναι κινητή (όπως και εκείνη του πατέρα). Η μέρα αυτή είναι αφιερωμένη στις μητέρες και σκοπό έχει να τιμήσει το ιερό αυτό πρόσωπο, που αποτελεί σύμβολο της δημιουργίας, της τρυφερότητας και της αγάπης. Φυσικά και δείχνουμε την αγάπη προς τους γονείς μας κάθε μέρα, ωστόσο, τέτοιες παγκόσμιες μέρες μας δίνουν την ευκαιρία να το εκφράσουμε για ακόμη μια φορά.

Στην Ελλάδα η Γιορτή της Μητέρας γιορτάζεται πάντα τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου και φέτος πέφτει στις 12 Μαΐου.

Οι “ρίζες” στην Αρχαία Ελλάδα

Οι πρώτες αναφορές για Γιορτή της Μητέρας και της μητρότητας έρχονται από την αρχαία Ελλάδα.

Η μητέρα Γη (Γαία) σύζυγος του Ουρανού είναι η προσωποποίηση της φύσης, που γεννά όλο τον κόσμο και λατρεύεται σαν η υπέρτατη θεότητα. Η λατρεία περνά στη συνέχεια στην κόρη της, Ρέα, σύζυγο και αδερφή του Κρόνου. Η Ρέα λατρεύεται σαν η “Μητέρα των Θεών”, καθώς φαίνεται να είναι η πρώτη, που γέννησε με τοκετό και ανάθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα. Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν τιμές στη Ρέα κάθε άνοιξη, καθώς ήταν και θεά της γης και της γονιμότητας.

Διαβάστε Επίσης  Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Οι 14 συχνότεροι καρκίνοι και πώς να αναγνωρίσετε τα συμπτώματά τους

Το κίνημα και ο διαφορετικός σκοπός της Γιορτής

Ιστορικά προέρχεται από ένα αμερικανικό κίνημα των γυναικών-μητέρων με το όνομα Mothers Friendships Day που ιδρύθηκε το 1965 υπό την Άνν Τζάρβις (Ann Jarvis) κατά τη διάρκεια του Αμερικάνικου εμφύλιου πολέμου (1861-1865).

Το κίνημα των γυναικών δραστηριοποιήθηκε υπέρ της ειρήνης με διάφορες ακτιβιστές δραστηριότητες και συνέχισε τις δράσεις ακόμα και μετά τη λήξη του πολέμου όπως ο αγώνας για την επανένωση οικογενειών που είχαν χωριστεί κατά τη διάρκεια του πολέμου. Η Ann Jarvis ήθελε να το επεκτείνει σε ετήσιο μνημόσυνο για τις μητέρες, αλλά πέθανε το 1905. Η κόρη της, Άννα Τζάρβις (Anna Jarvis) θέλοντας να τιμήσει τη μητέρα της συνέχισε το έργο που ξεκίνησε για να αφήσει μια μέρα που θα τιμά όλες τις μητέρες. Το σύνθημά της ήταν ότι «η μητέρα είναι το πρόσωπο που έχει κάνει τα περισσότερα για τον καθένα από οποιονδήποτε άλλον στον κόσμο».

Διαβάστε Επίσης  3 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Η Ημέρα της Μητέρας άρχισε να εορτάζεται στη Δυτική Βιρτζίνια της Αμερικής – όπου και καταγόταν Άννα Τζάρβις – το 1910. Το 1914 στις Ηνωμένες Πολιτείες υπεγράφη εθνική διακήρυξη για την μέρα της μητέρας, και καθιερώθηκε η δεύτερη Κυριακή του Μαΐου ως εθνική εορτή για να τιμήσει τις μητέρες. Σήμερα η γιορτή της μητέρας εορτάζεται σε πάνω από 40 χώρες στον κόσμο.

Η θρησκευτική της διάσταση της

Στην Ελλάδα η γιορτή της μητέρας συνδέθηκε με την εορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου). Τότε η ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει την Παναγία με τον Ιωσήφ που πηγαίνουν τον 40ήμερο Ιησού στο Ναό για ευλογία. Να “σαραντίσει”, με σύγχρονη ορολογία.

Μια κίνηση που ακόμα σήμερα κάνουν οι χριστιανές μητέρες (Σαραντισμός). Ο παράλληλος εορτασμός της μητέρας ξεκίνησε το 1929 με προφανή τον συμβολισμό. Όμως κατά την δεκαετία του 1960, ο εορτασμός ατόνησε και ενισχύθηκε η δυτικόφερτη συνήθεια εορτασμού της 2ης Κυριακής του Μαΐου. Η εκκλησία όμως επιμένει στην παλαιά ημέρα εορτασμού και διοργανώνει σχετικές εκδηλώσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *