Βοηθήστε το ντροπαλό παιδί να γίνει πιο κοινωνικό

Βοηθήστε το ντροπαλό παιδί να γίνει πιο κοινωνικό

Βοηθήστε το ντροπαλό παιδί να γίνει πιο κοινωνικό


Τα περισσότερα παιδιά είναι εξωστρεφή και μας εκπλήσσουν με την κοινωνικότητά τους, κάποια άλλα όμως δείχνουν από πολύ μικρή ηλικία να είναι ντροπαλά να δυσκολεύονται στις κοινωνικές συναναστροφές και να είναι συνεσταλμένα.

Βέβαια για ένα παιδί προσχολικής ηλικίας ντροπαλό ή μη είναι φυσιολογικό να κρύβεται πίσω από τη μητέρα του όταν βρεθεί μπροστά σε ξένους, να μη θέλει να μιλήσει σε κάποιον που δεν ξέρει ή να ντρέπεται να ρωτήσει άγνωστα παιδιά αν μπορεί να παίξει μαζί τους. Συνήθως αυτή η διστακτικότητα, η ντροπαλότητα ή και ο φόβος μειώνονται σιγά σιγά καθώς το παιδί μεγαλώνει, αποκτά εμπειρίες και δεξιότητες και, κυρίως, καθώς κοινωνικοποιείται μέσα στην ομάδα των συνομηλίκων του, στο σχολείο, στα σπορ, στο παιχνίδι.

Η αλήθεια είναι πως η δική σας στάση και η σχέση που έχετε αναπτύξει με το παιδί σας καθορίζουν το κατά πόσο το παιδί θα ξεπεράσει τους κοινωνικούς του φόβους και την ντροπαλότητά του, είτε αυτή είναι μια φυσιολογική αντίδραση της ηλικίας του είτε ένα έμφυτο κομμάτι της ιδιοσυγκρασίας του.

Διαβάστε Επίσης  Ελιές στο παιδί: Ποιες είναι ακίνδυνες και πότε υπάρχει λόγος ανησυχίας

Εάν θέλετε να βοηθήσετε το παιδί σας να γίνει πιο κοινωνικό τότε ακολουθείστε μερικές από τις παρακάτω συμβουλές.

Μη τονίζετε συνεχώς ότι είναι ντροπαλό

Κάποιες φορές προκειμένου να δικαιολογήστε το παιδί σας λέτε «…απλά ντρέπεται». Το παιδί σας όμως, ταυτίζεται με αυτό τον χαρακτηρισμό και με αυτόν τον τρόπο του ενισχύετε αυτή τη συμπεριφορά.

Μην πιέζετε το παιδί σας να μιλήσει, εάν δε θέλειΕάν πιέζετε το παιδί σας να μιλήσει και να κάνει φίλους, γιατί έτσι πιστεύετε ότι θα το βοηθήσετε να αναπτύξει την κοινωνικότητά του έχετε πολλές πιθανότητες να προκαλέσετε την αντίδρασή του και την επίμονη άρνησή του.

Διαβάστε Επίσης  Πώς θα μάθετε το παιδί σας να υπερασπίζεται τον εαυτό του

Αποδεχτείτε το παιδί σας όπως είναι

Δείξτε στο παιδί σας ότι το αγαπάτε για αυτό που είναι και σέβεστε την προσωπικότητά του. Αν αντιληφθεί από εσάς ότι κάτι «δεν πάει καλά», θα βρει καταφύγιο στην εσωστρέφειά του. Η ανασφάλειά του θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη όπως και η ντροπαλότητά του.

 

Βάλτε μικρούς στόχους και επιβραβεύστε το

Καλέστε τον/ την φίλο/φιληστο σπίτι ώστε το παιδί σας να βρίσκεται σε προστατευμένο περιβάλλον. Μετά την επίσκεψη συζητείστε με το παιδί σας εάν του άρεσε και εάν θέλει να το επαναλάβετε ή εάν υπάρχει κάτι που του ενόχλησε. Παίξτε ένα παιχνίδι μαζί του: ποιος θα χαιρετίσει σήμερα περισσότερους ανθρώπους. Ξεκινήστε με μικρούς στόχους και επιβραβεύστε το για κάθε επιτυχία. Το ντροπαλό παιδί πρέπει να χτίσει σιγά σιγά, με μικρά βήματα την κοινωνική αλληλεπίδραση.

Αρχική

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *