Ξεκίνησε το ταξίδι του Τρικαλινού γιατρού Γ. Τσιάνου για την κορυφή του Εβερεστ
Σε πρώτη φάση θα συμπορευθεί – ως γιατρός – με 30 Βρετανούς αθλητές του ράγκμπι, οι οποίοι θα επιχειρήσουν να διεξάγουν φιλανθρωπικό αγώνα σε υψόμετρο 6.400 μέτρα στη βόρεια πλευρά του Έβερεστ, καταρρίπτοντας έτσι δύο ρεκόρ Γκίνες.
Το σημείο που επέλεξαν τα μέλη της τολμηρής ομάδας, συμπεριλαμβανομένου και του Γιώργου, για να πραγματοποιήσουν τους δύο αγώνες ράγκμπι είναι το μοναδικό επίπεδο μέρος πάνω στον παγετώνα Rongbuk.
Ο Ελληνας γιατρός πέρα από την ορειβατική εμπείρία, σε συνεργασία με τον ακαδημαϊκό Ανδρέα Φλουρή, θα συλλέξει επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την ανταπόκριση του ανθρώπινου οργανισμού σε συνθήκες μεγάλου υψομέτρου και ψύχους.
Μόλις ολοκληρωθεί η αποστολή του, θα ενταχθεί σε άλλη βρετανική ομάδα, η οποία, μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, θα επιχειρήσει να φτάσει στην κορυφή του Έβερεστ.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής ο Γιώργος Τσιάνος θα ενημερώνει τους αναγνώστες του kathimerini.gr για την πορεία της αποστολής, μέσα από συνεχείς ανταποκρίσεις, βίντεο και φωτογραφίες.
«Οι προσδοκίες είναι μεγάλες. Οι ευθύνες ανάλογες. Η συγκίνηση αναμενόμενη. Η αναμονή της αναχώρησης έφτασε στο τέλος.
Οι προετοιμασίες τελείωσαν και το ταξίδι ζωής ξεκίνησε», λέει γεμάτος ενθουσιασμό ο Γιώργος.
Ο Γιώργος Τσιάνος, γιατρός με ειδίκευση στη μελέτη του ανθρώπινου σώματος υπό αντίξοες συνθήκες και «αθλητής ειδικών αποστολών», είναι έτοιμος για ακόμη μία περιπέτεια. ψηλά.
Συγκεκριμένα, θα επιχειρήσει να φτάσει, για δεύτερη φορά στη ζωή του, το υψηλότερο σημείο του πλανήτη, την κορυφή του Εβερεστ. «Φτάνοντας στο υψηλότερο σημείο της γης τα συναισθήματα είναι τόσο έντονα, τόσο γαλήνια», είχε πει το 2004 όταν ολοκλήρωσε την ανάβαση για πρώτη φορά.
Βέβαια, ο Γιώργος Τσιάνος δεν είναι άγνωστος στις προκλήσεις.
Πέραν του προαναφερθέντος εγχειρήματος, διαθέτει μεγάλη εμπειρία στο να «καταφέρνει το ακατόρθωτο». Αυτό, άλλωστε, έπραξε και το 2000 όταν μέσα σε 9 ώρες και 20 λεπτά, που αποτελεί και την καλύτερη ελληνική επίδοση, διέσχισε κολυμπώντας το στενό της Μάγχης.
.Μερικά χρόνια αργότερα και αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη μελέτη του ανθρώπινου σώματος υπό αντίξοες συνθήκες «έβαλε πλώρη» για το νέο του κατόρθωμα. Ετσι το 2011, μετά από χρόνια προπόνησης και οργάνωσης, κολύμπησε – χωρίς στάση – από το νοτιότερο σημείο της Πελοποννήσου μέχρι τις ακτές των Χανιών. Κάλυψε συνολική απόσταση 101 χιλιομέτρων και έγινε ο πρώτος άνθρωπος που κατάφερε να διασχίσει το ανοικτό Αιγαίο πέλαγος.
«Επιχείρησα να κάνω κάτι που δεν είχε ξαναγίνει ποτέ. Πάντα με συνάρπαζε το άγνωστο (…) Ένα πραγματικά όμορφο και δύσκολο ταξίδι, προς έναν “άγνωστα-γνωστό” προορισμό». Ετσι, είχε χαρακτηρίσει ο Ελληνας αθλητής αυτόν τον σύγχρονο «άθλο».
Το 2015 η ακόρεστη δίψα του για νέες περιπέτειες, τον οδήγησε από τα παγωμένα νερά του «μαύρου» πελάγους, στην αφιλόξενη Σαχάρα και τον Marathon des Sables, γνωστό από το Discovery Channel και ως «δυσκολότερο αγώνα δρόμου στον κόσμο». Μέσα σε επτά ημέρες, κουβαλώντας στις πλάτες του όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, έτρεξε 250 χιλιόμετρα μέσα στην έρημο, απόσταση που αντιστοιχεί σε περίπου έξι κλασικούς μαραθωνίους.
Με την επιτυχή έκβαση του Marathon de Sables, την ανάβαση στο όρος Έβερεστ και τη διάσχιση του στενού της Μάγχης, ο Γιώργος Τσιάνος έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ολοκλήρωσε επιτυχώς το προτζεκτ «Ice Water Fire», το οποίο αποτελείται από εγχειρήματα κάτω από πολύ διαφορετικές, ακραίες και επικίνδυνες περιβαλλοντικές συνθήκες.
Στο νέο του οδοιπορικό προς «την κορυφή του κόσμου» οι αναγνώστες του kathimerini.gr θα έχουν την ευκαιρία να «συνταξιδέψουν» μαζί με τον Γιώργο, μέσα από συνεχείς ανταποκρίσεις, φωτογραφίες και βίντεο που θα μας αποστέλλει αποκλειστικά ο Ελληνας γιατρός και αθλητής.