Κυριακή 31 Μαρτίου θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας 60 λεπτά μπροστά
Προσεχώς αλλάζει η ώρα και από χειμερινή γίνεται θερινή, γεγονός που σημαίνει ότι «χάνουμε μία ώρα ύπνου».
Συγκεκριμένα, την Κυριακή 31 Μαρτίου θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας 60 λεπτά μπροστά, για να μπούμε στη θερινή ζώνη.
Η ώρα αλλάζει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.
Υπέρ της κατάργησης το Ευρωκοινοβούλιο
Οι ευρωβουλευτές τάχθηκαν την Τρίτη υπέρ της κατάργησης το 2021 της αλλαγής της ώρας την άνοιξη και το φθινόπωρο.
Το νομοσχέδιο, που εγκρίθηκε με 410 ψήφους υπέρ (192 κατά) από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, αφήνει σε κάθε χώρα την επιλογή να παραμείνει στη χειμερινή ή στη θερινή ώρα.
Η αλλαγή της ώρας, που είχε υιοθετηθεί αρχικά για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας και ισχύει επίσης και σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες (στη Γαλλία από το 1976), προκαλεί έντονες αντιδράσεις εδώ και χρόνια, με τους επικριτές της να επικαλούνται επιστημονικές έρευνες που συνδέουν την αλλαγή της ώρας με ασθένειες του καρδιαγγειακού ή ανοσοποιητικού συστήματος, λόγω της διακοπής του βιολογικού κύκλου, και να υποστηρίζουν ότι δεν παρατηρείται πλέον οποιαδήποτε εξοικονόμηση ενέργειας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει, τον Σεπτέμβριο του 2018, μια νέα οδηγία που θέτει τέρμα στις αμφιλεγόμενες αυτές αλλαγές των δεικτών του ρολογιού, μία ώρα μπροστά την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και μία ώρα πίσω την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, έπειτα από έρευνα της κοινής γνώμης που έδειξε ότι στη μεγάλη πλειονότητά της τασσόταν υπέρ της κατάργησής τους. Στην έρευνα συμμετείχαν 4,6 εκατ. πολίτες, με το 84% εξ αυτών να θέλει τον τερματισμό της αλλαγής της ώρας. Επικριτές λένε πως στην έρευνα κυριάρχησαν οι Γερμανοί, που αποτελούσαν το 70% των συμμετεχόντων.
Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, η κατάργηση της αλλαγής της ώρας θα μπορούσε να γίνει το 2019. Ωστόσο, τα κράτη-μέλη αποφάσισαν να πάρουν χρόνο για να το σκεφθούν: στη σύνοδό τους τον Δεκέμβριο οι Ευρωπαίοι υπουργοί Μεταφορών αποφάσισαν να συντονιστούν ώστε να αποφευχθεί ένα «πάτσγουορκ» ζωνών ώρας.