Έλλειψη σε βιταμίνες που μπορεί να προκαλέσει κόπωση

κόπωση.fiftififti.eu

Έλλειψη σε βιταμίνες που μπορεί να προκαλέσει κόπωση

Αν παρατηρήσετε ότι δυσκολεύεστε να σηκωθείτε από το κρεβάτι κάθε πρωί ή μετά από ένα ήρεμο σαββατοκύριακο χρειάζεστε και πάλι λίγο χρόνο για να ξυπνήσετε τότε μπορεί να πάσχετε από προσωρινή ή χρόνια κόπωση που οφείλεται σε έλλειψη σε βιταμίνες.

Εκτός από τις συνήθειες που μπορεί να προκαλέσουν αυτή την κατάσταση, δώστε λίγη περισσότερη προσοχή στις τροφές που καταναλώνετε. Αν έχετε έλλειψη σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά τότε δεν έχετε και αρκετή ενέργεια για να αντιμετωπίσετε την ημέρα που ξεκινά.

Τι είναι η κόπωση και τι την προκαλεί;

Όλοι αισθάνονται κουρασμένοι και αισθάνονται εξαντλημένοι ορισμένες φορές το μήνα ή το χρόνο. Απλά θέλετε να μείνετε στο κρεβάτι όλη την ημέρα και να μην κάνετε τίποτα. Αλλά μετά από έναν καλό βραδινό ύπνο συνήθως επανέρχεστε στα φυσιολογικά σας επίπεδα και μπορείτε να ανταπεξέλθετε εύκολα στις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Τα προβλήματα εμφανίζονται όταν αυτή η αδυναμία ή η έλλειψη ζωντάνιας συνεχίζεται για μερικές εβδομάδες ή ακόμη χειρότερα, επιδεινώνεται. Η κόπωση είναι κάτι στο οποίο θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή.

Εκτός από το φυσιολογικό στρες και τις δραστηριότητες του μοντέρνου τρόπου ζωής υπάρχουν και άλλες αιτίες της κόπωσης:

Η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων όπως αντιιδρωτικά ή αντισταμινικά

Η υποβολή σε συγκεκριμένες ιατρικές θεραπείες όπως ακτινοβολία, χημιοθεραπείες.

Η περίοδος ανάρρωσης μετά από κάποια επέμβαση

Αίσθημα άγχους, κατάθλιψης ή νευρικότητας

Η απώλεια κάποιου αγαπημένου προσώπου

Οικονομικά ή προσωπικά προβλήματα

Οι καθημερινές σας συνήθειες είναι πολύ σημαντικές και μπορεί να είναι αυτές υπεύθυνες για την κόπωση. Αξίζει να ρίξετε μια ματιά:

Δεν ασκείστε αρκετά

Πάντα μένετε μέχρι αργά και ξυπνάτε πολύ νωρίς

Πίνετε πολύ καφέ ή αλκοόλ

Καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες πρόχειρου φαγητού ή ζάχαρης

Κάθε μέρα έχετε πολλές δουλειές να κάνετε

Δεν πηγαίνετε διακοπές ή δεν ξεκουράζεστε για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα

Το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης από την οποία πάσχουν πολλοί άνθρωποι, συνήθως δεν γίνεται γρήγορα αντιληπτό παρά μόνο όταν συνεχίζει να αυξάνεται σε ένταση, τουλάχιστον επί έξι μήνες.

Συνήθως δεν σχετίζεται με άλλες παθήσεις ή ασθένειες και επηρεάζει περισσότερες τις γυναίκες παρά τους άνδρες, συνήθως μετά την ηλικία των 40 ετών. Μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα της χρόνιας κόπωσης είναι τα εξής:

Διαβάστε Επίσης  Πιείτε καφέ άφοβα – Τρεις καφέδες την ημέρα ωφελούν την υγεία μας

Πονοκέφαλοι
Μυϊκοί πόνοι
Ευαίσθητοι λεμφαδένες
Προβλήματα μνήμης
Ευερεθιστότητα
Ατονία

Έλλειψη σε βιταμίνες = κόπωση

Μιλήσαμε για τις καθημερινές συνήθειες που μπορεί να προκαλέσουν σωματική και πνευματική εξάντληση αλλά εκτός από αυτές αξίζει να θυμάστε ότι οι τροφές που καταναλώνετε παίζουν σημαντικό ρόλο στον τρόπο που αισθάνεστε.

Δεν είναι απλά η ποσότητα της τροφής που καταναλώνετε καθημερινά αλλά και η ποιότητα της τροφής που προσφέρετε στο σώμα σας. Οι διατροφικές ελλείψεις και οι «άδειες» θερμίδες μπορούν να προκαλέσουν πολλά προβλήματα υγείας – συμπεριλαμβανομένης της κόπωσης, του αισθήματος κατάθλιψης και των χαμηλών αποθεμάτων ενέργειας.

H Debra Rose Wilson, PhD, MSN, RN, IBCLC, AHN-BC, CHT περιγράφει τι είναι και τι κάνουν οι βιταμίνες ΕΔΩ.

Ας δούμε τι συμβαίνει όταν έχετε έλλειψη σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά και ειδικά έλλειψη σε βιταμίνες.

Βιταμίνη C

Το ανοσοποιητικό σας σύστημα αποκτά τα περισσότερα οφέλη από αυτό το θρεπτικό συστατικό και ναι πρέπει να το αποκτήσετε από τις τροφές καθώς το σώμα σας δεν μπορεί να τη δημιουργήσει από μόνο του.

Να τρώτε εσπεριδοειδή φρούτα, ντομάτες ή πιπεριές για να βοηθήσετε το σώμα σας να μεταβολίζει τις πρωτεΐνες και να λειτουργούν σωστά οι νευροδιαβιβαστές.

Βιταμίνη D

Αυτή η βιταμίνη ρυθμίζει την απορρόφηση του ασβεστίου στο σώμα σας, διατηρώντας τα οστά δυνατά και αυξάνοντας τις κινήσεις των μυών. Ενισχύει επίσης το ανοσοποιητικό σας σύστημα, περιορίζει τις φλεγμονές και καταπολεμά την κόπωση.

Για να αποκτήσετε αυτό το θρεπτικό συστατικό θα πρέπει να καταναλώνετε τόνο, σολομό και άλλα λιπαρά ψάρια. Μια επίσης καλή ιδέα είναι να βγαίνετε για τουλάχιστον 15 λεπτά στο φως του ήλιου κάθε μέρα.

Διαβάστε Επίσης  Μύκητες των νυχιών. Θεραπεία με φυσικές μεθόδους.

Η έλλειψη της βιταμίνης D σχετίζεται με την αποδυνάμωση των μυών και των οστών όπως επίσης και με την κακή ποιότητα ύπνου και την καθημερινή κόπωση.

 

Σίδηρο

Δεν χρειάζεται να είστε αναιμικοί για να πάσχετε από έλλειψη σιδήρου. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η έλλειψη σε αυτό το μεταλλικό στοιχείο είναι ένα από τα μεγαλύτερα διατροφικά προβλήματα στον κόσμο.

Τα πιο κοινά συμπτώματα της έλλειψης σιδήρου είναι η αδυναμία, η κόπωση και η κακή γνωστική ανάπτυξη.

Αυτή με τη σειρά της, προκαλεί κακή απόδοση στη δουλειά (ή στο σχολείο), τροποποιεί την ισορροπία του ανοσοποιητικού συστήματος και εμποδίζει τη διατήρηση μιας φυσιολογικής θερμοκρασίας στο σώμα.

Μαγνήσιο

Αυτό το θρεπτικό συστατικό βρίσκεται στα όσπρια, στους ξηρούς καρπούς και στα δημητριακά ολικής άλεσης.

Όταν δεν λαμβάνετε αρκετό μαγνήσιο, θα έχετε ναυτία, αδυναμία, μούδιασμα στα άκρα και έλλειψη όρεξης για φαγητό. Μπορεί επίσης να προκαλέσει μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό και μυϊκές συσπάσεις.

Βιταμίνη Β

Το σύμπλεγμα βιταμινών Β (Β1, Β6 και Β12) είναι το πιο σημαντικό καθώς η έλλειψη σε κάποια από αυτές τις τρεις βιταμίνες μπορεί να προκαλέσει κόπωση, κατάθλιψη, απώλεια μυϊκής μάζας και ελάχιστη όρεξη για φαγητό. Η σαρκοπενία είναι μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την αδυναμία και την εξασθένηση των μυών.

Η βιταμίνη Β1 ή θειαμίνη είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση της λειτουργίας του νευρικού σας συστήματος και το μεταβολισμό του σακχάρου στο αίμα.
Η βιταμίνη Β6 ελέγχει την όρεξη και μεταβολίζει το λίπος.
Η βιταμίνη Β12 προλαμβάνει την κατάθλιψη και τη χρόνια κόπωση.

 

Περίπου το 15% του πληθυσμού θεωρείται ότι έχει έλλειψη σε βιταμίνες Β (οποιαδήποτε από αυτές). Μπορείτε να βρείτε αυτό το συστατικό στα γαλακτοκομικά προϊόντα, στα αβγά και τα ψάρια. Για τους χορτοφάγους, συνιστώνται τα ενισχυμένα δημητριακά και η μαγιά.

πηγή

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *