13η Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου
Η 13η Φεβρουαρίου καθιερώθηκε από την UNESCO ως Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, έπειτα από σχετική πρόταση της Ισπανικής Ακαδημίας Ραδιοφώνου, στις 29 Σεπτεμβρίου 2011. Η συγκεκριμένη μέρα επιλέχθηκε επειδή στις 13 Φεβρουαρίου 1946 λειτούργησε για πρώτη φορά το ραδιόφωνο του ΟΗΕ.
Το μήνυμα της UNESCO
Αυτή η μέρα σηματοδοτεί μια εποχή όπου οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν το ραδιόφωνο και πώς διαμορφώνει τη ζωή μας. Το ραδιόφωνο ενημερώνει, μεταμορφώνει και μας ενώνει. Συγκεντρώνει ανθρώπους και κοινότητες από όλες τις βάσεις για να προωθήσει θετικό διάλογο για αλλαγή. Πιο συγκεκριμένα, το ραδιόφωνο είναι το τέλειο μέσο για την αντιμετώπιση των εκκλήσεων για βία και την εξάπλωση των συγκρούσεων, ειδικά σε περιοχές που είναι πιθανότερο να εκτεθούν σε τέτοιες πραγματικότητες.
Στη βάση αυτή, η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου 2019 γιορτάζει με τη θεματική του «Διαλόγου, της Ανοχής και της Ειρήνης». Οι ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές που παρέχουν μια πλατφόρμα διαλόγου και δημοκρατικής συζήτησης για ζητήματα όπως η μετανάστευση ή η βία κατά των γυναικών μπορούν να συμβάλουν στην ευαισθητοποίηση των ακροατών και να εμπνεύσουν την κατανόηση νέων προοπτικών για την προετοιμασία θετικών ενεργειών.
Το ραδιοφωνικό πρόγραμμα μπορεί επίσης να οικοδομήσει ανοχή και να ξεπεράσει τις διαφορές που χωρίζουν τις ομάδες, ενώνοντας τες με κοινούς στόχους και λόγους, όπως η εξασφάλιση της εκπαίδευσης των παιδιών ή η αντιμετώπιση των τοπικών ανησυχιών για την υγεία.
Μήνυμα του γενικού γραμματέα ΟΗΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου
«Σε αυτήν την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, ας αναγνωρίσουμε τη δύναμη του ραδιοφώνου για την προώθηση του διαλόγου, της ανοχής και της ειρήνης» αναφέρει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Στο μήνυμά του για τη σημερινή ημέρα, ο κ. Γκουτέρες τονίζει πως «το ραδιόφωνο είναι ένα ισχυρό εργαλείο. Ακόμη και στον σημερινό κόσμο των ψηφιακών επικοινωνιών, το ραδιόφωνο φτάνει σε περισσότερους ανθρώπους από οποιαδήποτε άλλη πλατφόρμα MME».
Εστιάζοντας στη σημασία του ραδιοφώνου στη σημερινή εποχή, ο κ. Γκουτέρες επισημαίνει πως παρέχει ζωτικής σημασίας πληροφορίες και πληροφορεί για σημαντικά θέματα και είναι μια προσωπική, διαδραστική πλατφόρμα όπου οι άνθρωποι μπορούν να εκφράσουν τις απόψεις τους, τις ανησυχίες τους και τα παράπονά τους. Το ραδιόφωνο μπορεί να δημιουργήσει μια κοινότητα, υπογραμμίζει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.
Σε ό,τι αφορά τα Ηνωμένα Έθνη και ειδικά για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις, σημειώνει πως το ραδιόφωνο είναι ένας ζωτικής σημασίας τρόπος ενημέρωσης, επανένταξης και ενδυνάμωσης των ανθρώπων που έχουν πληγεί από τον πόλεμο.