Προβληματισμός στη Νέα Δημοκρατία για την πρόταση μομφής

 

Προβληματισμός στη Νέα Δημοκρατία για την πρόταση μομφής

Προβληματίζεται η αξιωματική αντιπολίτευση ως προς το εάν θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, λίγα μόνον εικοσιτετράωρα μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στο κυβερνητικό σχήμα, πριν από την ψηφοφορία για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας αναγνωρίζει πως είναι εξαιρετικά δύσκολο -έως και ανέφικτο- μία πρόταση μομφής να συγκεντρώσει 151 ψήφους που απαιτούνται ώστε να «πέσει» η κυβέρνηση και να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Ωστόσο, στην Πειραιώς συζητείται και η εκδοχή, διότι περί εκδοχής πρόκειται, να κατατεθεί πρόταση μομφής όχι για να «πέσει» η κυβέρνηση αλλά για να καθυστερήσει η επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Θα πρόκειται, δηλαδή, για ένα «τέχνασμα» που ως στόχο θα έχει να μην κατηγορηθεί η Νέα Δημοκρατία πως «δεν έκανε ό,τι έπρεπε για να ακυρώσει ή να δυσκολέψει τη διαδικασία».

Διαβάστε Επίσης  Βάσω Λασκαράκη: Το διαζύγιο με τον Τσιμιτσέλη και ο θάνατος της καλύτερής της φίλης

Η κυβέρνηση διά διαρροών ανέφερε πως η κατάθεση πρότασης μομφής θα ήταν «ανέλπιστο δώρο».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος δεν διαθέτει πλέον κοινοβουλευτική ομάδα, δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει μία πρόταση μομφής, αν κατατεθεί. Ανοικτός να υπερψηφίσει την πρόταση, αν κατατεθεί από τη Νέα Δημοκρατία, δήλωσε και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος.

Αν κατατεθεί πρόταση μομφής από τη Νέα Δημοκρατία, τότε παύει κάθε διαδικασία ως προς την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και αρχίζει πάραυτα συζήτηση στην Ολομέλεια για τη μομφή.

Διαβάστε Επίσης  Ισπανική ομελέτα με αγκινάρα, μια από τις συνταγές αγκινάρας για απώλεια βάρους

Αν και εφόσον καταψηφιστεί η πρόταση μομφής, τότε θα συνεχιστεί εκ νέου η διαδικασία επικύρωσης της Συμφωνίας. Με τα σημερινά δεδομένα, λοιπόν, θα σημειωθεί μία καθυστέρηση τεσσάρων ή πέντε ημερών χωρίς να έχει αλλάξει τίποτε επί της ουσίας. Αν καταψηφιστεί η όποια πρόταση μομφής, τότε η Νέα Δημοκρατία θα απολέσει το δικαίωμα να κάνει χρήση αυτού του κοινοβουλευτικού «όπλου» για έξι μήνες, όπως προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *