Του Βάιου Παπαδημητρίου, Ουρολόγου, Λαμία
www.ourologos.eu
Ο καρκίνος αποτελεί ένα μείζον πρόβλημα για την ανθρωπότητα, καθώς είναι η δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Σημαντικές εξελίξεις και πρόοδος έχουν σημειωθεί τα τελευταία 20 έτη στον τομέα της Ογκολογίας με νέες αποτελεσματικές θεραπείες σε πολλές κακοήθειες.
Μία πολύ αισιόδοξη και σημαντική δημοσίευση είχαμε πρόσφατα από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Αμερικανική Εταιρία Καρκίνου χρησιμοποιεί κάθε χρόνο τα στατιστικά από την εθνική βάση δεδομένων των Νοσοκομείων για να υπολογίσει τον αριθμό των αναμενόμενων θανάτων από διαφορετικούς καρκίνους στις διάφορες Πολιτείες και τον αριθμό των θανάτων της προηγούμενης χρονιάς.
Για το 2019 αναμένονται 1.762.000 νέες διαγνώσεις καρκίνου και 606.000 θάνατοι από τη νόσο. Κατά τη δεκαετία 2006-2015 ο αριθμός των νέων περιστατικών παρέμεινε σταθερός, αλλά το ποσοστό των θανάτων μειωνόταν κατά 1,4% έως 1,8% κάθε έτος. Συνολικά το ποσοστό θανάτων από καρκίνο έπεσε σημαντικά κατά 27% από το 1991 έως το 2016 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό μεταφράζεται σε 2,6 εκατομμύρια λιγότερους θανάτους.
Η πιθανότητα εμφάνισης επιθετικού καρκίνου είναι μεγαλύτερη στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες (39,3% έναντι 37%). Ο λόγος δεν είναι απόλυτα διευκρινισμένος, αλλά φαίνεται να παίζουν ρόλο τα επαγγέλματα, οι ενδογενείς ορμόνες και οι διαφορές των ανοσοποιητικών συστημάτων των δύο φύλων. Επίσης το ύψος ανδρών και γυναικών φάνηκε να έχει θετική συσχέτιση με τη συχνότητα του καρκίνου (όσο ψηλότερος, τόσο πιθανότερη η διάγνωση).
Το δυσάρεστο πάντως είναι ότι οι κοινωνικοοικονομικές ανισότητες αυξάνονται και αυτό μεταφράζεται σε μικρότερα ποσοστά προληπτικών ελέγχων και περισσότερους θανάτους στα φτωχότερα στρώματα από καρκίνους που αν διαγνωσθούν έγκαιρα έχουν καλή πρόγνωση, όπως ο καρκίνος του τραχήλου τη μήτρας (Τεστ Παπανικολάου). Οι θάνατοι από το συγκεκριμένο καρκίνο ήταν διπλάσιοι στις φτωχότερες Πολιτείες.
Ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων αναμένεται από τον καρκίνο του πνεύμονα, του προστάτη και του παχέος εντέρου στους άνδρες, ενώ στις γυναίκες από τους καρκίνους του πνεύμονα, του μαστού και του παχέος εντέρου.
Το 1/4 των συνολικών θανάτων οφείλεται στον καρκίνο του πνεύμονα.
Η πενταετής επιβίωση είναι πολύ καλή για τον καρκίνο του προστάτη (98%) και τον γυναικείο καρκίνο του μαστού (90%). Αντίθετα χαμηλά είναι τα ποσοστά για τον καρκίνο του παγκρέατος (9%), ήπατος (18%) και πνεύμονα (19%).
Βιβλιογραφία:
CA Cancer J Clin. Published online January 8, 2019