AFP: Αλέξης Τσίπρας, ο μεταρρυθμιστής πρωθυπουργός που θέλει να αφήσει το αποτύπωμά του στην ιστορία
Έχοντας φθάσει στην ευρωπαϊκή σκηνή ως ταραξίας κατά της λιτότητας πριν από τέσσερα χρόνια, ο Αλέξης Τσίπρας, που ξανακέρδισε την εμπιστοσύνη του κονοβουλίου του στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, μεταμορφώθηκε γρήγορα σε έναν αξιόπιστο μεταρρυθμιστή, αποφασισμένο να αφήσει το αποτύπωμά του στην Ιστορία των Βαλκανίων, γράφει ο Γιάννης Χαδούλης σε ένα πορτρέτο του Έλληνα πρωθυπουργού που παρουσιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).
Αφού απέφυγε μια στάση πληρωμών της Ελλάδας και έφερε σε πέρας τις μεταρρυθμίσεις που του υπαγόρευσαν οι πιστωτές της χώρας, ο νεότερος Έλληνας πρωθυπουργός σε 150 χρόνια ενεπλάκη με αποφασιστικότητα στην επίλυση μιας αντιδικίας, που μετρά 27 έτη, με τα Σκόπια για το όνομα της γειτονικής Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), εκτιμώντας πως πρόκειται για μια «ιστορική ευκαιρία» με κίνδυνο να πληρώσει το τίμημα ακόμα και στο εσωτερικό της δικής του πολιτικής παράταξης.
Ο Αλέξης Τσίπρας, πρώην μέλος της ΚΝΕ, άρπαξε την ευκαιρία αυτή πριν από ενάμιση χρόνο με την άνοδο στην εξουσία του ομολόγου του της ΠΓΔΜ, του Σοσιαλδημοκράτη Ζόραν Ζάεφ, διαδόχου του Νίκολα Γκρουέφσκι, ο οποίος εκπροσωπούσε την αδιάλλακτη γραμμή της χώρας του στη διένεξη με την Ελλάδα.
Η διαπραγμάτευση σε καιρούς κρίσης ήταν πάντα μια δεύτερη φύση για τον 44χρονο πρωθυπουργό, που γνώρισε μια θεαματική πολιτική άνοδο: πρώην ηγετικό στέλεχος του φοιτητικού κινήματος, γίνεται στα 25 του γραμματέας της Νεολαίας του αριστερού κόμματός του, του τότε Συνασπισμού (νυν ΣΥΡΙΖΑ), υποψήφιος δήμαρχος της Αθήνας στα 32, επικεφαλής κόμματος στα 33 και βουλευτής στα 35 του χρόνια.
Πιστεύοντας πως θα μπορούσε να πείσει τους πιστωτές της Ελλάδας να ελαφρύνουν τον ζυγό του χρέους, ο Αλέξης Τσίπρας δεν αργεί ωστόσο να προκαλέσει εκνευρισμό στην Ευρώπη όταν ανέρχεται στην εξουσία το 2015.
Ο νεαρός πρωθυπουργός εξοργίζει τους Ευρωπαίους ομολόγους του με τις διαπραγματευτικές τακτικές του, που «δεν χαρακτηρίζονται από συνοχή» και που είναι συχνά «ανεύθυνες».
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ τον πείθουν σύντομα να δεσμευθεί στις μεταρρυθμίσεις προκειμένου η Ελλάδα να μην οδηγηθεί σε αποχώρηση από την ευρωζώνη.
Ο Πιερ Μοσκοβισί, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, ομολόγησε ότι αναθεώρησε την άποψή του για τον Έλληνα ηγέτη, ανακαλύπτοντας μετά την “ανησυχία” που του προκάλεσε στις αρχές της θητείας του ο Έλληνας πρωθυπουργός, «ένα έξυπνο και θαρραλέο άτομο» που έγινε ένας «υπεύθυνος» αριστερός πολιτικός.
Ο Τσίπρας παραδέχθηκε πρόσφατα (mea culpa) πως δεν περιβάλλονταν πάντα από τα «κατάλληλα άτομα».
Πτυχιούχος πολιτικός μηχανικός, ο Αλέξης Τσίπρας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974, στο τέλος της δικτατορίας των συνταγματαρχών η οποία δίωκε την Αριστερά επί επτά χρόνια. Παρά τις ισχυρές συντηρητικές παραδόσεις της χώρας, έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τη μηχανικό σύντροφό του με την οποία είναι μαζί από το Λύκειο και δηλώνει άθεος. Έχουν δώσει σε έναν από τους γιους τους το όνομα «Ερνέστο», στη μνήμη του Τσε Γκεβάρα, του Αργενινού επαναστάτη τον οποίο θαυμάζει.