Πώς να δίνετε σωστές συμβουλές στο παιδί;
Μπορεί να φαντάζει απλό, όμως για να δώσετε μια πραγματικά σωστή συμβουλή στο παιδί σας πρέπει να συντρέχουν κάποιες προϋποθέσεις.
Προσαρμόστε τον τρόπο αλλά και τις συμβουλές καθ’αυτές στην προσωπικότητα του παιδιού. Αυτή είναι η πιο βασική μέθοδος για να λάβει κάποιος υπ’όψιν μια συμβουλή, ανεξαρτήτως ηλικίας.
Μπορεί εκ των πραγμάτων να γνωρίζετε περισσότερα από το παιδί, όμως μη δίνετε συμβουλές με τρόπο σα να το διατάζετε να τις εφαρμόσει υποχρεωτικά. Μην ξεχνάτε ότι υπάρχει και η ελεύθερη βούληση του ανθρώπου!
Δεν είναι υποχρεωμένο το παιδί να ακούει τις συμβουλές σας. Υπάρχουν παιδάκια που ενοχλούνται όταν οι γονείς αυτοβούλως λένε κάποια πράγματα και προτιμούν να μάθουν το σωστό και το λάθος στην πράξη, δοκιμάζοντας τις δυνάμεις τους. Αν όμως το δείτε να ζητάει συμβουλές τακτικά, μην του τις στερήσετε.
Να αποφεύγετε να του δίνετε συμβουλές όταν δεν έχει ψυχική ηρεμία. Αφήστε το να ηρεμήσει ή και να χειριστεί μια κατάσταση κατά το δοκούν και αν τα αποτελέσματα δεν είναι αυτά που περίμενε, πείτε του μια γνώμη για παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον.
Ακούστε το παιδί τι έχει να σας πει πριν εκφέρετε την άποψή σας. Εκτός ότι πρέπει να σχηματίσετε μια σφαιρική εικόνα για την κατάσταση, ακόμα πιο βασικό είναι να κατανοήσετε τις σκέψεις και τους προβληματισμούς του για να δώσετε τελικά την κατάλληλη συμβουλή.
Πολλές φορές η σωστή συμβουλή προκύπτει από την αλληλεπίδρασή σας με το παιδί. Δοκιμάστε λοιπόν, αντί να πείτε απευθείας τη γνώμη σας, να ζητήσετε από το παιδί να σας πει τι σκέφτεται να πράξει και πάνω σε αυτό να απαντήσετε.
Τέλος, όπου είναι απαραίτητο, ενθαρρύνετε το παιδί να πράξει αυτοβούλως και διαβεβαιώστε το ότι δεν έχει ανάγκη τη δική σας συμβουλή. Θα το εκτιμήσει δεόντως και θα το βοηθήσετε να αποκτήσει αυτοπεποίθηση.
Πηγή: mother.gr