Αγριάδα ιδιότητες, χρήση, δοσολογία και παρενέργειες

Αγριάδα Αγριάδα ιδιότητες, χρήση, δοσολογία και παρενέργειες

Η αγριάδα είναι ένα βότανο με ευεργετικές ιδιότητες και θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη Α, βιταμίνη C, και βιταμίνη Ε, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο και αμινοξέα.

Άλλα ονόματα: Αγριάδα (Agropyron repens), Αγρόπυρο το έρπον, Τριτικό το έρπον, Άγλωσσο, Αούστας, Άργαστη, Άγρωστη, Κύνοδον δάκτυλο ενώ μερικοί τη λένε Σπυλόχορτο.

Περιγραφή: Είναι ποώδες φυτό με εμφάνιση που ποικίλει. Η αγριάδα βρίσκεται στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, της Ασίας και βορειοδυτικά της Αφρικής και συχνά αναφέρεται ως ζιζάνιο των αγρών. Η αγριάδα έχει μακρύ έρπον, άσπρο ρίζωμα, άνθη σε στάχυς και φύλλα λεπτά, γραμμοειδή, ελαφρώς οδοντωτά, πράσινο-κιτρινωπού χρώματος. Οι κάλαμοι είναι όρθιοι και το ύψος τους κυμαίνεται μεταξύ 60εκ. και ενός μέτρου. Ο καρπός του είναι επιμήκης, στρογγυλός.

Καλλιέργεια-Συλλογή-Αποθήκευση: Η αγριάδα φυτρώνει απρόσκλητη σε κάθε χωράφι ακαλλιέργητο και καλλιεργημένο, στο οποίο δεν έχει δεχτεί ζιζανιοκτόνα φάρμακα. Την ξεριζώνουμε τους ανοιξιάτικους ή φθινοπωρινούς μήνες (Μάρτιο, Απρίλιο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο). Την πλένουμε για να καθαρίσει από τα χώματα, κόβουμε τα ριζώματα, τα δένουμε σε ματσάκια και τα κρεμάμε να ξεραθούν για δυο περίπου εβδομάδες σε σκιερό χώρο. Φυσικά μπορούμε να αγοράσουμε ριζώματα αγριάδας από καταστήματα με μπαχαρικά και βότανα.

Αγριάδα Ιδιότητες – Ενδείξεις:

Αγριάδα διαθέτει διουρητικές ιδιότητες λόγω της παρουσίας των υδατανθράκων, όπως η μαννιτόλη και ινουλίνη. Έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και άλλων προβλημάτων υγείας, όπως πέτρες των νεφρών ή χολής, την κυστίτιδα και τα αρθριτικά.

Χρησιμοποιείται για την αύξηση της παραγωγής αιμοσφαιρίνης, την πρόληψη για την φθορά των δοντιών, την επούλωση τραυμάτων και την πρόληψη βακτηριακών λοιμώξεων.

Το αιθέριο έλαιο της αγριάδας χρησιμοποιείται για την αντιμικροβιακή του δράση, ενώ το εκχύλισμα της αγριάδας χρησιμοποιείται ως διαιτητικό συστατικό σε ασθενείς με διαβήτη.
Το αφέψημα της αγριάδας φαίνεται να δρα θετικά στον ίκτερο, την ηπατίτιδα, τους πόνους των αρθριτικών, σε προβλήματα του εντέρου και του στομάχου.
Το αφέψημα της αγριάδας σε συνδυασμό με γλυκόριζα έχει ευεργετική επίδραση στην έκκριση χολής και συνιστάται σε χολοκυστίτιδα και αγγειοχολίτιδα. Επιπλέον έχει αντιπυρετική δράση.
Άλλες χρήσεις της αγριάδας περιλαμβάνουν τη θεραπεία προβλημάτων του αναπνευστικού συστήματος, όπως κοινό κρυολόγημα, βήχας, βρογχίτιδα και πονόλαιμος.
Βέβαια, δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα που να στηρίζουν αυτούς τους παραπάνω ισχυρισμούς.

Διαβάστε Επίσης  Ενδυνάμωση των βρόγχων -Έγχυμα με γλυκάνισο και γλυκόριζα

Αγριάδα δοσολογία

Ενήλικες (18 ετών και άνω):

Αργιάδα αποξηραμένο ρίζωμα: 4-8 γραμμάρια τρεις φορές ημερησίως.
Αργιάδα υγρό εκχύλισμα (1: 1 σε 25% αλκοόλη): 4-8 ml τρεις φορές την ημέρα.
Αργιάδα βάμμα (1: 5 σε 40% αλκοόλη): 5-15 ml, τρεις φορές την ημέρα.
Παιδιά (κάτω των 18 ετών): Δεν υπάρχει αποδεδειγμένα ασφαλή ή αποτελεσματική δόση κατανάλωσης αγριάδας στα παιδιά.
Η αγριάδα έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης ως μια φυσική πηγή αρωματικής ύλης τροφίμων.

 

Εφαρμογές:

Αγριάδα παρασκευή – χρήση 1: Βράζουμε 30 γρ. ριζώματα σε ένα λίτρο νερό. Το αφήνουμε να κρυώσει. Σουρώνουμε και πίνουμε από ένα ποτήρι ή φλιτζάνι, πρωί, μεσημέρι και βράδυ, σκέτο με άδειο στομάχι.
Αγριάδα παρασκευή – χρήση 2: Βράζουμε 30 γρ. ριζώματα σε νερό για ένα λεπτό από την ώρα που κοχλάζει. Χύνουμε το νερό αυτό, κόβουμε τα ριζώματα σε κομματάκια και τα ξαναβράζουμε σ ’ένα λίτρο νερό μέχρι να εξατμιστεί το 20%. Τότε προσθέτουμε και 10 γραμμάρια γλυκόριζα, αφήνουμε να κρυώσει, σουρώνουμε και πίνουμε μια με τρεις φορές την μέρα, νηστικοί.

Διαβάστε Επίσης  Μείγμα βοτάνων για ξηρό βήχα!

Αγριάδα παρενέργειες:

Αν και η ασφάλεια της αγριάδας δεν έχει μελετηθεί πλήρως, ωστόσο, σύμφωνα με την παραδοσιακή χρήση της υποδηλώνει φαίνεται να είναι καλά ανεκτή. Η αγριάδα χρησιμοποιείται ευρέως στην Ινδία, στην Βρετανία, στην Αυστραλία και στην Αμερική ως συμπλήρωμα διατροφής.
Θα πρέπει να αποφεύγεται η υπερβολική και παρατεταμένη χρήση της αγριάδας, λόγο της διουρητικής δράση της η οποία μπορεί να οδηγήσει σε υποκαλιαιμία (ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα καλίου στο αίμα).
Συνιστάται προσοχή σε ασθενείς που έχουν οίδημα (πρήξιμο) προκαλείται από την καρδιακή ή νεφρική νόσο. Παραδοσιακά η αγριάδα θα πρέπει να λαμβάνεται μαζί με άφθονα υγρά για να «καθαρίζει» το ουροποιητικό σύστημα.

Αγριάδα αλλεργίες

Θα πρέπει να αποφύγετε η κατανάλωση αγριάδας από άτομα με αλλεργία ή υπερευαισθησία σε οποιοδήποτε συστατικό της, ή σε άλλα είδη της οικογένειας Αγρωστώδη (Gramineae). Η ινουλίνη μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση σε ορισμένα άτομα, η οποία μπορεί να εκδηλωθεί με πρήξιμο στο λαιμό, ρινική φαγούρα, βήχα, ή δυσκολία στην αναπνοή.

Αγριάδα εγκυμοσύνη και θηλασμός

Αγριάδα δεν συνιστάται στην εγκυμοσύνη και το θηλασμό λόγω της έλλειψης διαθέσιμων επιστημονικών στοιχείων.

Αγριάδα αλληλεπιδράσεις

Λόγω της ήπιας διουρητική ιδιότητα της, η αγριάδα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης και να προκαλέσει ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα καλίου στο αίμα. Συνιστάται προσοχή σε ασθενείς που λαμβάνουν αντιυπερτασικά φάρμακα.
Θεωρητικά, η αγριάδα μπορεί να έχει αθροιστική δράση με άλλα διουρητικά φάρμακα ή συμπληρώματα διατροφής.

Εμπορεύσιμη μορφή: Αποξηραμένη και θρυμματισμένη ρίζα. Αιθέριο έλαιο. Υγρό εκχύλισμα.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *