Η βαριά κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με τον επιθετικό καρκίνο του προστάτη

Του Βάιου Παπαδημητρίου, Ουρολόγου, Λαμία

Η βαριά κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με τον επιθετικό καρκίνο του προστάτη.

Του Βάιου Παπαδημητρίου, Ουρολόγου, Λαμία
www.ourologos.eu

 

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο συχνότερος καρκίνος στους άνδρες του Δυτικού κόσμου και η δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο μετά τα 50 έτη.

Αναγνωρισμένοι ως σήμερα παράγοντες κινδύνου είναι η ηλικία, με τη νόσο να είναι συχνότερη μετά τα 60 και το οικογενειακό ιστορικό. Ξέρουμε ότι άνδρες με πατέρα ή αδελφό με την πάθηση έχουν διπλάσια πιθανότητα να νοσήσουν στο μέλλον και για αυτό προτείνεται ο προληπτικός έλεγχος από την ηλικία των 40.

Για τις καθημερινές συνήθειες και πόσο αυτές μπορεί να επηρεάζουν την πιθανότητα για εμφάνιση καρκίνου του προστάτη υπάρχει γενικά διχογνωμία. Η συχνή εκσπερμάτιση φαίνεται να δρα προστατευτικά, ενώ γίνεται προσπάθεια για να μελετηθούν και άλλες παράμετροι.

Διαβάστε Επίσης  Ανεβασμένο σάκχαρο το πρωί: Πού οφείλεται & πώς θα το αντιμετωπίσετε

Μία πολύ πρόσφατη δημοσίευση στο Cancer Prevention Research καταλήγει ότι άνδρες που καταναλώνουν 7 ή περισσότερα ποτά την εβδομάδα έχουν τριπλάσια πιθανότητα για διάγνωση επιθετικού καρκίνου του προστάτη μελλοντικά, σε σχέση με όσους δεν πίνουν.

Αυτό ισχύει είτε η βαριά κατανάλωση αλκοόλ αφορούσε τη νεανική περίοδο (15 έως 20 ετών) ή αργότερα στη ζωή.

Η μελέτη έγινε στο University of North Carolina και αναλύθηκαν τα στοιχεία 650 ανδρών που υποβλήθηκαν σε βιοψία προστάτη μεταξύ 2007 και 2018, οι οποίοι είχαν συμπληρώσει ερωτηματολόγια για την κατανάλωση αλκοόλ, καπνίσματος και άλλων lifestyle συνηθειών.

Τελικά κατέληξαν σε τριπλάσια πιθανότητα επιθετικού καρκίνου προστάτη σε όσους είχαν πιει στη ζωή τους πάνω από 11.000 ποτά, το οποίο μεταφράζεται σε περίπου 1 ποτό τη μέρα για 30 έτη. Ένα πρόβλημα βέβαια της ανάλυσης είναι ότι οι περισσότεροι άνδρες ταυτόχρονα κάπνιζαν, καθώς η κατανάλωση αλκοόλ συχνά συνοδεύει σαν συνήθεια το τσιγάρο και ξέρουμε ότι αυτό γενικά αυξάνει τον κίνδυνο κακοηθειών.

Διαβάστε Επίσης  » Έχω πίεση. Μπορώ να πιω καφέ;» Μύθοι και αλήθειες για την αρτηριακή πίεση

Η μελέτη σίγουρα δεν είναι καταληκτική και δεν μπορούμε να συστήσουμε με βεβαιότητα την οριστική διακοπή του αλκοόλ. Δίνει όμως το έναυσμα για μεγαλύτερες μελέτες στο μέλλον για εξαγωγή περισσότερο ασφαλών συμπερασμάτων.

 

Βιβλιογραφία

Early-Life Alcohol Intake and High-Grade Prostate Cancer: Results from an Equal-Access, Racially Diverse Biopsy Cohort. Cancer Prev Res; 11; 621–628.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *