Πότε αξίζει ένας γάμος να σωθεί;

Πότε αξίζει ένας γάμος να σωθεί;

Πότε αξίζει ένας γάμος να σωθεί;

Πότε αξίζει να προσπαθήσεις να σώσεις ένα γάμο;». Αυτή είναι μια ερώτηση που κάνουν κατά καιρούς πολλά ζευγάρια και προβληματίζει μεγάλη μερίδα ανθρώπων.

Η Barbara Cavanaugh, κοινωνική λειτουργός στο Houston του Texas, είπε ότι η απάντηση είναι απλή: «Πάντα ξεκινώ, όταν δουλεύω με ζευγάρια, με το σκεπτικό ότι όλοι οι γάμοι αξίζουν μια προσπάθεια, επειδή οι άνθρωποι, δεν θα είχαν παντρευτεί αν δεν είχαν κάποιες κοινές αξίες ή στόχους ή αν τα πράγματα δεν ήταν κάποτε καλά».

Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις με τα ζευγάρια που παντρεύονται σε νεότερες ηλικίες . «Δύο άνθρωποι μεγαλώνουν μαζί αλλά μετά από 10 χρόνια, μπορεί να μεγαλώνουν προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Αυτοί οι γάμοι συχνά ξεκινούν για τους λάθος λόγους, για παράδειγμα ότι αρχικά περνούσαν καλά μαζί, και δεν έχουν γερές βάσεις. Οι αξίες και οι στόχοι δεν είναι κοινοί μετά από το πέρασμα μερικών ετών αλλά αυτό δεν συμβαίνει ξαφνικά. Συμβαίνει όταν αγνοείς τα μικρά προβλήματα επί σειρά ετών».

Το κύριο πρόβλημα στις σχέσεις, είναι βασικά μια συγκέντρωση των εμπειριών ζωής και των συναισθηματικών επιπτώσεων που η ζωή είχε στο άτομο. Αυτό είναι κάτι που κάθε άτομο μέσα στο ζευγάρι, δεν έχει αντιμετωπίσει και επιλύσει κι έτσι όταν βρεθεί αντιμέτωπος/η με αυτό κομμάτι του παρελθόντος, έχει την τάση να κατηγορεί κάποιον άλλο, οπότε ο/η σύζυγος αποτελεί τον πιο εύκολο στόχο γι’αυτό το σκοπό.

Η Cavanaugh πιστεύει ότι οι σχέσεις χειροτερεύουν όταν τα παιδιά φύγουν από το σπίτι. «Τα προβλήματα πολλές φορές, ξεκινούν όταν τα παιδιά ξεκινήσουν το Λύκειο ή το Πανεπιστήμιο. Το ζευγάρι μπορεί ν’ανακαλύψει τότε, ότι το μόνο που μπορούσε να κάνει μαζί ήταν να μεγαλώσει τα παιδιά και τίποτα άλλο«.

Διαβάστε Επίσης  Δώστε τέλος στην αναβλητικότητα με 4 τρόπους

Υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να σκεφτείς όταν αναρωτιέσαι αν ο γάμος σου μπορεί να σωθεί.

-Πάντα μπορείς να προσπαθήσεις να σώσεις τον γάμο σου, λέει η κοινωνική λειτουργός, Barbara Cavanaugh. Αν έχετε κοινούς στόχους και τρόπο σκέψης ως προς τη ζωή μάλλον ο γάμος σου μπορεί να επιβιώσει. Αν παντρεύτηκατε επειδή π.χ. είχατε παρόμοιο γούστο στη μουσική, τότε ο γάμος σας, δεν έχει ισχυρά θεμέλια πάνω στα οποία μπορείτε να χτίσετε. Αυτό για εμένα θα ήταν το πρώτο που θα έπρεπε να εξετάσεις

-Αν ο/η σύζυγος είχε παράλληλη σχέση, μην επικεντρωθείς στην πράξη αυτή καθ” αυτή αλλά στο τι την προξένησε.
«Πιστεύω ότι το δυσκολότερο πράγμα για τους ανθρώπους που χωρίζουν είναι η ερώτηση: “Τι ρόλο έπαιξα στην διάλυση του γάμου;” Το επίκεντρο του προβλήματος είναι συνήθως ο γάμος και όχι η παράλληλη σχέση. Κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να συγχωρέσουν επειδή υπήρχαν πολλά προβλήματα στον γάμο. Κανένας όμως δεν κάνει εξωσυζυγική σχέση, αν ο γάμος είναι καλός».

-Συνειδητοποίησε ότι αν δεν τα έχεις καλά με τον εαυτό σου, ο γάμος σου δεν θα πετύχει.
«Όποτε δουλεύω με ζευγάρια συναντώ και τους δυο και τους λέω, “δεν πιστεύω ότι το γραφείο ενός συμβούλου γάμου πρέπει να είναι ο χώρος όπου να εκφράζει ο ένας τα παράπονα και τον εκνευρισμό του προς τον άλλο. Αυτό που θα κάνω είναι ότι θα συναντώ ξεχωριστά τον καθένα σας για να σας βοηθήσω να χτίσετε μια καλύτερη ζωή για τον εαυτό σας”. Όταν καταφέρετε να βρείτε τον εαυτό σας και τι έχει νόημα για εσάς, τότε θα μπορείτε να υπάρξετε σαν ίσοι σε μια σχέση. Αν και τα δυο άτομα στηρίζονται ο ένας στον άλλο, τότε θα πέσουν«λέει ο Wear.

Διαβάστε Επίσης  Το κόλπο για να ηρεμήσεις αν πάθεις κρίση πανικού

-Αν χωρίσεις, ψάξε να βρεις κάτι που θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα.

«Αν χωρίσεις, θα σου συνιστούσα γι” αρχή, να επισκεφθείς κάποιο ειδικό ψυχικής υγείας ώστε να κάνεις μια εσωτερική αναζήτηση» λέει η Cavanaugh. Πριν ξεκινήσεις να βγαίνεις και πάλι με άλλον/η, προσπάθησε να εντοπίσεις ποιες κακές συνήθειες είχες στο γάμο και στις προηγούμενες σχέσεις σου.

Αυτό θα σ” εμποδίσει να επαναλάβεις τα λάθη σου. «Κάνε μια αναδρομή στις προηγούμενες σχέσεις σου και δες τι κοινά είχαν,» λέει η Cavanaugh.

-Σταμάτα να ρίχνεις αλλού το φταίξιμο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζεις.

«Κάποιοι άνθρωποι κατηγορούν τις δουλειές τους και οτιδήποτε τους βρίσκεται εύκαιρο για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στη ζωή τους»

-Είτε προσπαθείς να σώσεις τον γάμο σου είτε προσπαθείς να κάνεις μια καινούρια σχέση, να θυμάσαι ότι κανένας νέος και καμία νέα σύντροφος, δεν αντικαθιστά την προσωπική ολοκλήρωση.

«Κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να κάνει κάποιον άλλο ευτυχισμένο όταν είναι ήδη αρκετά δύσκολο να κάνει ευτυχισμένο, τον ίδιο του τον εαυτό!».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *