Πώς να καλλιεργήσετε την καλοσύνη στα παιδιά
Τα παιδιά μεγαλώνουν σε μια εποχή μίσους και αδιαφορίας. Ο κόσμος είναι θυμωμένος και θλιμμένος και διαρκώς ο ένας πληγώνει τον άλλο. Ακόμη και οι βασικοί κανόνες ευγενείας έχουν ισοπεδωθεί ενώ το ενδιαφέρον και η ενσυναίσθηση συρρικώνονται οδηγώντας μας στο να απομονωνόμαστε στον εαυτό μας και το μικρόκοσμό μας. Το αντίδοτο σε όλα αυτά; Η καλοσύνη. Πώς μπορούμε να διδάξουμε σε ένα παιδί πώς να νοιάζεται για το διπλανό του, να έχει καλοσύνη και να βοηθά;
Πώς βοηθά η καλοσύνη;
Σύμφωνα με έρευνες η καλοσύνη:
Ενισχύει τη συνεργατικότητα και τονώνει την αυτοπεποίθηση.
Βοηθάει στην παραγωγή της ωκυτοκίνης, της«ορμόνη της αγάπης», η οποία ενισχύει την ικανοποίηση και την ευχαρίστηση, μειώνοντας το άγχος.
Λειτουργεί σαν φυσικό αντικαταθλιπτικό.
Προσφέρει μια αισιόδοξη οπτική και ενισχύει την εκτίμηση που έχει το άτομο για τους άλλους και για το περιβάλλον γύρω του.
Πώς να καλλιεργήσετε την καλοσύνη στα παιδιά
Δείτε πώς μπορείτε να διδάξετε σε ένα παιδί πώς να νοιάζεται για το διπλανό του, να έχει καλοσύνη και να βοηθά.
Η καλοσύνη ξεκινάει από το σπίτι
Η καλοσύνη μπορεί να εμπεδωθεί πιο εύκολα, εάν είναι δεδομένη μέσα στην οικογένεια. Η ευγενική συμπεριφορά και οι καλές πράξεις, η συγνώμη όταν πληγώνεται ένα μέλος της οικογένειας, η συγχώρεση και η συμφιλίωση μετά από έναν καυγά, η προσοχή όταν μιλάει κάποιος, το “ευχαριστώ” και το “παρακαλώ” μπορεί να βοηθήσουν να παιδιά να αποκτήσουν καλοσύνη.
Καλοσύνη και στο σχολείο
Υπάρχουν παιδιά λιγότερο δημοφιλή στο σχολείο. Είναι ντροπαλά, συνεσταλμένα ή απομονωμένα. Εξηγήστε στα παιδιά ότι θα πρέπει να σέβονται κάθε παιδί, άσχετα από την κατάσταση ή τη συμπεριφορά του, τους δασκάλους και όλους όσοι εργάζονται στο σχολείο. Το πιο σημαντικό: να υπερασπίζονται τα αδύναμα παιδιά, το δίκαιο και το σωστό.
Φυσική καλοσύνη!
Καλοσύνη δεν έχουμε μόνον απέναντι στους άλλους αλλά και στο περιβάλλον το οποίο ζούμε. Μάθετε τα παιδιά να σέβονται και να συμπεριφέρονται με καλοσύνη στη φύση. Εξηγήστε τους ότι τα φυτά και τα ζώα έχουν οικογένειες ή αγωνίζονται να επιβιώσουν. Έτσι, την επόμενη φορά που θα δείτε ένα παιδί να πατάει ένα μυρμήγκι, εξηγήστε του πώς λειτουργεί η αποικία των μηρμυγκιών. Επίσης, βοηθήστε τα παιδιά να συμμετέχουν στην ανακύκλωση, να μην πετούν σκουπίδια στο δρόμο ή να συμμετέχουν σε δεντροφυτεύσεις.
Το παράδειγμα πάντα μετράει
Τα παιδιά κάνουν ό,τι κάνετε. Γίνετε το καλύτερο παράδειγμα και υιοθετήστε τη συμπεριφορά που θέλετε να αντιγράψουν. Η καλοσύνη μπορεί να διδαχθεί μέσα από τα απλά και καθημερινά: Κρύψτε σημειωματάκια στην τσάντα τους ή στο δωμάτιό τους. Περιμέντε τα με χαμόγελο στην πόρτα. Αγκαλιάστε τα πριν να πέσουν για ύπνο. Επίσης, φροντίστε το παιδί να σας βλέπει όταν για παράδειγμα κρατάτε την πόρτα για να περάσει κάποιος άλλος, όταν δίνετε τη θέση σας σε έναν υπερήλικα ή μια έγκυο στα μέσα μαζικής μεταφοράς, όταν προσφέρετε φαγητό ή χρήματα σε έναν άστεγο, όταν νοιάζεστε για τα ζώα. Με αυτές τις πράξεις μπορείτε να μεταδώσετε στα παιδιά πως καλοσύνη σημαίνει να ενδιαφερόμαστε για τους άλλους και να κάνουμε πράγματα για να τους βοηθήσουμε.
Εκπαιδεύστε τα παιδιά στην ενσυναίσθηση
Η ενσυναίσθηση είναι το βασικό συστατικό της καλοσύνης. Εξηγήστε στα παιδιά πως υπάρχουν δύο ήδη τραυμάτων, τα εξωτερικά και τα εσωτερικά. Τα εξωτερικά, όπως ένα χτύπημα μπορούν να τα δουν. Αντιθέτως, τα εσωτερικά, όπως η λύπη και η στεναχώρια, δεν είναι πάντα ορατά, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά θα διδαχτούν ότι κάποιες πράξεις τους μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο γι΄αυτό θα πρέπει να είναι προσεκτικά στη συμπεριφορά τους.
Εθελοντισμός, μια πράξη καλοσύνης
Το να συμμετέχετε εσείς και το παιδί σας σε μια εθελοντική οργάνωση είναι σπουδαία κίνηση. Βοηθάτε τους άλλους προσφέροντας τον πολύτιμο χρόνο σας και διδάσκετε στα παιδιά σας την καλοσύνη στην πράξη.
Φίλια Μητρομάρα
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΔΩ