Συμμετοχή του ΚΘΒΕ στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Το ΚΘΒΕ συμμετέχει στην πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με την Προεδρία της Δημοκρατίας και το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και γιορτάζει την 20η Νοεμβρίου, επέτειο για την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού με τις ακόλουθες δράσεις:

«Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ» Άλκη Ζέη/ σκηνοθεσία ΤάκηςΤζαμαργιάς

ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Το πολυαγαπημένο βιβλίο των παιδικών μας χρόνων ζωντανεύει στην παιδική μας σκηνή σε δραματοποίηση των Σάββα Κυριακίδη και Τάκη Τζαμαργιά και μας μεταφέρει στην Αθήνα, στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής μέσα από τη ματιά του μικρού Πέτρου.

Ένας μεγάλος περίπατος, ένα ταξίδι συναισθημάτων, ένα έργο που συνδυάζει τη σκληρή πραγματικότητα και την αγωνία της επιβίωσης με την ελαφρότητα και την αθωότητα της παιδικής ηλικίας. Το κλασικό, βραβευμένο μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη, της πλέον μεταφρασμένης (σε περισσότερες από 20 γλώσσες) συγγραφέα λογοτεχνικών και θεατρικών έργων για παιδιά και νέους μας μεταδίδει μηνύματα ελπίδας κι αισιοδοξίας ότι οι άνθρωποι μπορούν να τα καταφέρουν ακόμη και στις πιο αντίξοες συνθήκες.

Το έργο παρόλο που παραπέμπει στη φρίκη του πολέμου και της κατοχής στην Αθήνα, δεν περιορίζεται σε αυτήν, την υπερβαίνει και αποκτά μια οικουμενική διάσταση για τα παιδιά όλου του κόσμου.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Λευτέρης Αγγελάκης, Ιορδάνης Αϊβάζογλου, Ιωάννης Βαρβαρέσος, Γιάννης Γκρέζιος, Δημήτρης Καρτόκης, Αίγλη Κατσίκη, Δημήτρης Κολοβός, Άννα Κυριακίδου, Παναγιώτα Μπιμπλή, Βασίλης Παπαδόπουλος, Κατερίνα Πλεξίδα, Πολυξένη Σπυροπούλου, Εύα Σωφρονίδου, Στέργιος Τζαφέρης, Δημήτρης Τσεσμελής, Μανώλης Φουντούλης.

Την Τρίτη 20 Νοεμβρίου εορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού το ΚΘΒΕ θα παρουσιάσει την παράσταση στο Βασιλικό θέατρο και σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου θα γίνει συλλογή παιδικών φαρμακευτικών σκευασμάτων από 11 Νοέμβρη έως και 20 Νοεμβρίου για τα Παιδιά που στηρίζει το Ανοιχτό Πολυϊατρείο των Γιατρών του Κόσμου στη Θεσσαλονίκη.

« ΠΟΙΟΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟ ΣΚΥΛΟ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ» ΣάϊμονΣτήβενς/ σκηνοθεσία ΕλεάναΤσίχλη

ΝΕΑΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Ο Σάιμον Στήβενς, ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της ευρωπαϊκής δραματουργίας, κατάφερε να μεταφέρει στο θέατρο ένα μυθιστόρημα βαθιά ανθρώπινο και συγκινητικό και να γίνει μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της αγγλικής σκηνής τα τελευταία χρόνια.

Η ιστορία με το αγόρι που ξέρει πάρα πολλά για τα μαθηματικά, τους χάρτες, την αστρονομία και πολύ λίγα για τους ανθρώπους, καθηλώνει τον θεατή. Η αναζήτηση του, η διαφορετική του ματιά και η επιμονή του για την αλήθεια, εξιτάρει το κοινό μέχρι και το τελευταίο λεπτό της παράστασης.

Διαβάστε Επίσης  Παγκόσμια Ημέρα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – 10 Δεκεμβρίου

Ο Κρίστοφερ Τζον Φράνσις Μπουν είναι ένα ταλαντούχο και ικανό αγόρι…

Ο Κρίστοφερ Τζον Φράνσις Μπουν ξέρεις όλες τις πρωτεύουσες των χωρών όλου του κόσμου…
Ο Κρίστοφερ Τζον Φράνσις Μπουν είναι ατσίδας στα μαθηματικά, γνωρίζει όλους τους πρώτους αριθμούς ως το 7.507……

ο Κρίστοφερ Τζον Φράνσις Μπουν είναι ένα μοναχικό αγόρι, δεν δέχεται αποδοχή από τους συνομήλικους του, δεν μπορεί να καταλάβει καθόλου τα συναισθήματα των ανθρώπων, δεν αντιλαμβάνεται τους κανόνες συμπεριφοράς… δεν καταλαβαίνει καθόλου τη μεταφορά στο λόγο, τα αστεία και την ειρωνεία… δεν μπορεί να πει ψέματα… δεν αντέχει καθόλου να τον ακουμπάνε… και δεν ξέρει να πει πάντα ορθά τι κρύβεται σε ένα κουτάκι smarties…

Παίζουν οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά) : Μαριάννα Αβραμάκη, Μελίνα Γαρμπή, Μαρία Μπαγανά, Βασίλης Ντάρμας, Ορέστης Παλιαδέλης, Χάρης Παπαδόπουλος, Γωγώ Παπαϊωάννου, Θοδωρής Πολυζώνης, Αλκιβιάδης Σπυρόπουλος, Χρύσα Τουμανίδου.

Την Τρίτη 20 Νοεμβρίου εορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού μετά την παράσταση στο Θέατρο της Μονής Λαζαριστών θα ακολουθήσει συζήτηση με τους μαθητές, καθηγητές, την σκηνοθέτιδα κ. Ελεάνα Τσίχλη και την Ειδική παιδαγωγό και Υπ. Διδάκτορα Παν/μίου Θεσσαλίας κ.ΦωτεινήΤσιφτζή για το ζήτημα της διαφορετικότητας.

«ΕΙΡΗΝΟΠΟΙΟΣ»-Β’ Εκδοχή David Holman/ σκην. Κωνσταντίνας Ματζίρη

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Μια παράσταση που δίνει έμφαση στην αποδοχή, την ενσυναίσθηση και τη φιλία και απευθύνεται σε παιδιά Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ταξιδεύει από τάξη σε τάξη σε όλα τα σχολεία της Θεσσαλονίκης. Μια παράσταση για την διαφορετικότητα και τις ανισότητες. Ανιχνεύει τα όρια και αποδοκιμάζει τα σύνορα. Μια παράσταση που αποδεικνύει ότι η φιλία δεν έχει χρώμα αν ξέρεις να μοιράζεσαι, να εμπιστεύεσαι, να σέβεσαι και, τι άλλο, να αγαπάς.

Δύο κοινότητες. Ένας τοίχος ανάμεσά τους και απαγόρευση επικοινωνίας. Μια ατμόσφαιρα καχυποψίας και δυσπιστίας. Μια συνάντηση που ίσως αλλάξει στάσεις και συμπεριφορές. Πώς διαχειριζόμαστε τον θυμό μας; Πώς συμπεριφερόμαστε σε ανθρώπους που είναι διαφορετικοί από εμάς; Πώς δείχνουμε τη φιλία μας στον άλλο; Πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε μια ειρηνική κοινότητα στο σχολείο;

Παίζουν οι ηθοποιοί: Σταυρούλα Αραμπατζόγλου,Θωμαΐς Ουζούνη και Θάνος Φερετζέλης.

Την Τρίτη 20 Νοεμβρίου εορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού το ΚΘΒΕ θα πραγματοποιήσει παράσταση στο 3ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Μενεμένης και θα ακολουθήσει συζήτηση με τους μαθητές, δασκάλους , ηθοποιούς και τη σκηνοθέτιδα Κωνσταντίνα Ματζίρη για το ζήτημα της διαφορετικότητας και των ανισοτήτων.

«ΜΠΑΛ you…!!», B’ ΕΚΔΟΧΗ/σκην. Σοφία Πάσχου

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

για παιδιά 10 ετών και πάνω

Διαβάστε Επίσης  11η Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Βουνού

Η παράσταση «ΜΠΑΛ you» παρουσιάζει στιγμιότυπα από τη ζωή ενός εφήβου και την επαφή με τους γονείς του. Μέσα από τη σχέση του με την τεχνολογία βλέπουμε έναν κόσμο να δημιουργείται, τον δικό του. Πόσο κατανοούν οι γονείς αυτόν τον κόσμο; Τι παρεξηγήσεις ή συγκρούσεις δημιουργούνται; Θα βρεθεί κοινή γλώσσα; Θα συνεννοηθούν ποτέ;

Η ιστορία ζωντανεύει με την ιδιαίτερη θεατρική τεχνική της «πλατφόρμας»: σε μία εξέδρα εμβαδού 1μ επί 1,60μ, τρεις ηθοποιοί χωρίς σκηνικά, κοστούμια, φωτισμούς, μόνο με τα σώμα και τη φωνή τους δημιουργούν εικόνες, τοπία, κόσμους ολόκληρους, με ήχους και ρυθμούς που πάλλονται, καθώς και μια σειρά ολοζώντανους χαρακτήρες.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιώργος Κολοβός, Νίκος Κουσούλης και Μαριάννα Πουρέγκα.

Την Τρίτη 20 Νοεμβρίου εορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού το ΚΘΒΕ θα πραγματοποιήσει παράσταση στο Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης /Εθνικής Αμύνης 8 και θα ακολουθήσει συζήτηση με τους μαθητές, δασκάλους και ηθοποιούς για το ζήτημα σχέσης γονέων και παιδιών βασισμένη στην αμοιβαιότητα και την εμπιστοσύνη.

«Η ΠΕΝΤΑΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΡΑΣ»

Μια Δράση του ΚΘΒΕ στα Παιδιατρικά Τμήματα των Νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης και από φέτος σε νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς

Η δράση του ΚΘΒΕ «Η Πεντάμορφη και το Τέρας», σε σκηνοθετική επιμέλεια Άννης
Τσολακίδου που αγαπήθηκε τον προηγούμενο χειμώνα από όλα τα παιδιά έως 12 ετών που νοσηλεύονταν σε παιδιατρικές κλινικές των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης και σε Φιλανθρωπικά Ιδρύματα, φέτος επεκτείνεται και στους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία της πόλης.

Η σύντομη θεατροποιημένη εκδοχή του παραμυθιού «Η Πεντάμορφη και το Τέρας» με στοιχεία παντομίμας και κούκλες, το καλοκαίρι έγινε το πιο ευχάριστο διάλειμμα σε παιδικές κατασκηνώσεις και σχολικές δραστηριότητες επισφραγίζοντας με αυτόν τον τρόπο τον στόχο του Θεάτρου να εισχωρήσει σε κάθε δυνατή «γωνιά» της πόλης.

Εφέτος, η δράση του ΚΘΒΕ θα συνεχίσει στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής και κοινωνικής του πολιτικής να προσφέρεται δωρεάν στις κλινικές βραχείας και μακράς νοσηλείας των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης και στα Φιλανθρωπικά Ιδρύματα, μαγεύοντας τους μικρούς θεατρόφιλους που φιλοξενούνται εκεί, ακόμη και τις ημέρες των εορτών, που πλησιάζουν σε λίγο καιρό.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Ελένη Γιαννούση, Χρίστος Νταρακτσής και Τάσος Ροδοβίτης.

Την Τρίτη 20 Νοεμβρίου εορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού θα παρουσιάσει την παράσταση στο Βιβλιοπωλείο Μαλλιάρης. Α- Παιδεία ΑΕ στις 6 το απόγευμα. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους ηθοποιούς και τη σκηνοθέτιδα Άννη Τσολακίδου.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *