Έρπης

Έρπης: «Βγάλτε τον» από τη ζωή σας
Ένας από τους πιο ενοχλητικούς ιούς, ένας ξαφνικός επισκέπτης που κανείς δεν θέλει να του… ανοίξει
την πόρτα, καθώς αν μας «επισκεφτεί» μία φορά, δεν θα φύγει ποτέ από τον οργανισμό μας. Ας δούμε πόσα γνωρίζουμε για τις μορφές και τα πρόσωπα του επίμονου και ανεπιθύμητου έρπη.

Επίθεση στα χείλη
Ο ιός του επιχείλιου έρπη (τύπος Ι) «κατοικεί» σε λανθάνουσα μορφή στα νεύρα της περιοχής που μoλύνει. Αν και ο επιχείλιος έρπης συνήθως εμφανίζεται, όπως μαρτυρά και το όνομά του, στην περιοχή γύρω από τα χείλη, εντούτοις ένα από τα χαρακτηριστικά του είναι ότι μπορεί να εκδηλωθεί σε όλα τα σημεία του σώματος (π.χ. πλάτη, χέρια), ενώ μπορεί να κάνει την εμφάνισή του όσο συχνά θέλει (υποτροπές).



Τα συμπτώματα

Η αρχή του νήματος είναι η πρωτολοίμωξη, δηλαδή η πρώτη φορά που μολύνεται κάποιος. Τα συνηθέστερα συμπτώματα του επιχείλιου έρπη είναι οι κόκκινες φυσαλίδες στην περιοχή της στοματικής κοιλότητας, το πρήξιμο των τραχηλικών λεμφαδένων, η δυσκαταποσία και σπανιότερα ο πυρετός.


Τρόποι μετάδοσης

Ο επιχείλιος έρπης μπορεί να μεταδοθεί από ένα απλό φιλί,
από τα μαχαιροπίρουνα, από ένα ποτήρι, ενώ και ένα λανθασμένο άγγιγμα στην πάσχουσα περιοχή είναι ικανό να μεταφέρει τον ιό σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Να σημειώσουμε ότι είναι δυνατόν να μεταδοθεί ακόμα και με το στοματικό σεξ.


Η αντιμετώπιση

Η διάρκεια ζωής του επιχείλιου έρπη (ο «κύκλος» του ιού) είναι ένα διάστημα περίπου 5 ημερών. Για να αντιμετωπιστεί σωστά, αρχικά στο στάδιο των φυσαλίδων, πρέπει να χρησιμοποιηθεί γάζα εμποτισμένη με λευκό οινόπνευμα πάνω στην πάσχουσα περιοχή περίπου 3 με 4 φορές την ημέρα. Ο γιατρός μπορεί επίσης να χορηγήσει ειδικές αντιιικές κρέμες, οι οποίες βοηθούν στην επούλωση του δέρματος, καθώς και ειδικά επιθέματα που βοηθούν στην πιο άμεση αντιμετώπιση. Στην περίπτωση που ο επιχείλιος έρπης δεν υποχωρεί, μπορεί να συσταθεί και λήψη αντιιικών δισκίων.

Ένα αφροδίσιο πρόβλημα

Διαβάστε Επίσης  Αυτές είναι οι τροφές που προκαλούν την πρόωρη γήρανση του δέρματος

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων (έρπης τύπου ΙΙ) ανήκει στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
Τα συμπτώματα. Τα συνήθη συμπτώματά του περιλαμβάνουν μικρές φυσαλίδες πάνω σε ερυθρή βάση και το αίσθημα καψίματος στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Τρόποι μετάδοσης

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων μεταδίδεται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή. Μπορεί όμως να μολυνθούμε και με τη δερματική επαφή ή έμμεσα μέσω αντικειμένων που έχουν έρθει σε πρόσφατη επαφή με τον ιό. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το προφυλακτικό δεν μπορεί να προφυλάξει απόλυτα από τον ιό. Γι’ αυτό και όσο ο έρπης είναι ενεργός -δηλαδή για ένα διάστημα περίπου μίας εβδομάδας, όπου τα συμπτώματα της λοίμωξης είναι σε έξαρση- καλό είναι να υπάρχει αποχή από τη σεξουαλική επαφή.

Αντιμετώπιση

Η διάρκεια ζωής του έρπη των γεννητικών οργάνων είναι περίπου ένα διάστημα 10 ημερών. Η αντιμετώπισή του βασίζεται κυρίως στη χορήγηση αντιιικών χαπιών κατόπιν συστάσεως του γιατρού.


Ο «τακτικός» έρπης

«Τακτικός» μπορεί να χαρακτηριστεί ο έρπης που εμφανίζεται (υποτροπιάζει) τουλάχιστον 10 φορές τον χρόνο. Η αντιμετώπιση σε μια τέτοια περίπτωση είναι η θεραπεία καταστολής, που γίνεται χορηγώντας στον ασθενή ένα αντιιικό δισκίο την ημέρα για περίπου 6 έως 12 μήνες, σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού. Ο στόχος της θεραπείας είναι η καταστολή του ιού και η μη εμφάνισή του στο διάστημα που διαρκεί η θεραπεία.

Ο πιο επικίνδυνος 

Η πιο επώδυνη μορφή έρπη είναι ο έρπης ζωστήρας. Πρόκειται για μια λοίμωξη που προκαλείται από τον ιό της ανεμοβλογιάς. Εμφανίζεται όταν είναι μειωμένη η άμυνα του οργανισμού και σε περιόδους έντονου άγχους και μεγάλης κόπωσης. Ο έρπης ζωστήρας συνήθως εκδηλώνεται σε μεγαλύτερες ηλικίες (άνω των 50 ετών) και δεν είναι μεταδοτικός (εν αντιθέσει με τις άλλες μορφές του απλού έρπη).

Τα συμπτώματα

Ο έρπης ζωστήρας μπορεί να εμφανιστεί σε όλα τα μέρη του σώματος (ετερόπλευρα στον κορμό, στα άκρα, στο πρόσωπο) και συνοδεύεται από πόνο και αίσθημα καψίματος 2-3 ημέρες πριν εμφανιστούν οι χαρακτηριστικές φυσαλίδες. Ο πόνος που προκαλεί ο εν λόγω έρπης είναι πολύ έντονος.

Η σημασία της πρόληψης

Διαβάστε Επίσης  Η σούπερ τροφή που διατηρεί το έντερο υγιές, βοηθάει στην απώλεια βάρους και μειώνει τη φλεγμονή

Η πρόληψη της εμφάνισης του έρπη ζωστήρα συνίσταται στην πρόληψη της εμφάνισης της ανεμοβλογιάς, μια και ουσιαστικά πρόκειται για τον ίδιο ιό, που εκδηλώνεται με άλλη μορφή. Επομένως, πρωτογενής πρόληψη θεωρείται το εμβόλιο της ανεμοβλογιάς, το οποίο γίνεται σε μικρή ηλικία.

Η θεραπεία

Ο έρπης ζωστήρας αντιμετωπίζεται κυρίως με αντιιικά φάρμακα για ένα διάστημα τουλάχιστον 7 ημερών. Στο πλαίσιο της αγωγής, την οποία χορηγεί ο γιατρός, δίνονται και αναλγητικά φάρμακα, καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β για την ενίσχυση του οργανισμού.

Προσέχουμε στο γυμναστήριο!

Στο γυμναστήριο καλό είναι να μην ακουμπάμε καμία επιφάνεια χωρίς πετσέτα, καθώς αν ένας αθλούμενος έχει, για παράδειγμα, έρπη στην πλάτη και ακουμπήσει ένα όργανο, ο επόμενος που θα καθίσει στο συγκεκριμένο όργανο μπορεί να κολλήσει. Η χρήση πετσέτας είναι απαραίτητη και στα στρώματα γυμναστικής για τον ίδιο ακριβώς λόγο.


O ιός του στρες

Είναι γεγονός ότι ο ιός του έρπη πολλές φορές «ξυπνά» και υποτροπιάζει όταν ο πάσχων στενοχωριέται, αγχώνεται και πιέζεται. Επίσης, ο έρπης εμφανίζεται όταν αποδυναμώνεται η άμυνα του οργανισμού, αλλά και σε ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως το πολύ κρύο ή ο καύσωνας. Δεν είναι, δηλαδή, απίθανο οι υψηλές θερμοκρασίες της εποχής να πυροδοτήσουν μια υποτροπή του επιχείλιου έρπη.

«Τακτικός» μπορεί να χαρακτηριστεί ο έρπης που εμφανίζεται (υποτροπιάζει) τουλάχιστον 10 φορές τον χρόνο. Η αντιμετώπιση σε μια τέτοια περίπτωση είναι η θεραπεία καταστολής, που γίνεται χορηγώντας στον ασθενή ένα αντιιικό δισκίο την ημέρα για περίπου 6 έως 12 μήνες, σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού. Ο στόχος της θεραπείας είναι η καταστολή του ιού και η μη εμφάνισή του στο διάστημα που διαρκεί η θεραπεία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *