Επιτήδειοι υπόσχονται τάματα εξ αποστάσεως από 40 ευρώ- Μια πρωτοφανής online υπηρεσία και τι απαντά η Εκκλησία

Αντιδράσεις έχει ξεσηκώσει η ιστοσελίδα για τα ηλεκτρονικά τάματα και προσευχές εξ αποστάσεως, συνοδευόμενα από βίντεο και φωτογραφίες επί πληρωμή. Το Sputnik αναζήτησε απαντήσεις σε εύλογα ερωτήματα που εγείρονται.

Μια ασυνήθιστη πρακτική για τη θρησκευτική λατρεία εφαρμόζει ιστοσελίδα στο διαδίκτυο. Μπορεί το domytama.gr να μετράει μόνο λίγες μέρες λειτουργίας αλλά οι αντιδράσεις και τα αστεία σχόλια που έχει συγκεντρώσει είναι πολύ περισσότερα ιδίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο λόγος είναι η πραγματοποίηση λατρευτικών εκδηλώσεων από τρίτους στο όνομα άλλων σε εκκλησίες, έναντι οικονομικής αμοιβής με συγκεκριμένες τιμές και οικονομικές διαβαθμίσεις.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που διαμαρτύρονται για «αισχροκέρδεια με την πλήρη εκμετάλλευση του θρησκευτικού συναισθήματος», ενώ το… τρολάρισμα δεν λείπει.

Το Sputnik αναζήτησε αν όντως ο Θεός δέχεται προσευχές και επικλήσεις μέσω διαδικτύου και ποια είναι τα κόστη τους…

Αν κάποιος ανοίξει την ιστοσελίδα θα βρεθεί μπροστά σε τέσσερα βήματα που απαιτούνται για να… πραγματοποιήσει ηλεκτρονικά το τάμα του. Το πρώτο βήμα περιλαμβάνει την επιλογή Ναού. Ο πιστός μπορεί να επιλέξει ανάμεσα στην Παναγιά της Τήνου, στον Άγιο Ιωάννη το Ρώσο στην Εύβοια, στη Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στην Πάτμο και στο Άγιο Νεκτάριο της Αίγινας.

Η ιστοσελίδα για τα ηλεκτρονικά τάματα

Το δεύτερο βήμα καλεί τους πιστούς να… επιλέξουν το τάμα της αρεσκείας τους.

Μνημόνευση, λαμπάδα, πρόσφορο ή οτιδήποτε μεταλλικό είναι οι τέσσερις επιλογές που παρέχει. Η μνημόνευση είναι το μόνο που προσφέρεται δωρεάν και αν θέλει κάποιος να δει σε φωτογραφία ότι όντως έγινε, καλείται να πληρώσει 40 ευρώ. Την ίδια στιγμή το άναμμα της λαμπάδας κοστίζει 100 ευρώ, με μνημόνευση και φωτογραφία.

Η διαδικασία μπορεί και να βιντεοσκοπηθεί για όποιον το επιθυμεί.

Αν κάποιος πιστός θελήσει να δώσει πρόσφορο σε κάποια εκκλησία το κόστος είναι 120 ευρώ με φωτογραφία και 170 ευρώ με βίντεο, ενώ συμπεριλαμβάνεται μνημόνευση και λαμπάδα.

Η ιστοσελίδα για τα ηλεκτρονικά τάματα
Η ιστοσελίδα για τα ηλεκτρονικά τάματα

Παράλληλα, υπάρχει και πιο πλήρες οικονομικό πακέτο που στοιχίζει κάτι παραπάνω αλλά… μεγαλώνει το εύρος των επιλογών. Αν κάποιος θέλει να αποδώσει οποιοδήποτε τάμα από μεταλλικό υλικό θα πρέπει να πληρώσει το ποσό των 170 ευρώ με φωτογραφία ή 200 ευρώ με βίντεο. Το… full pack περιλαμβάνει επίσης μνημόνευση, λαμπάδα και πρόσφορο.

Φυσικά το… μπουκέτο των επιλογών δεν τελειώνει εδώ. Μπορείτε επίσης να διαλέξετε να παρακολουθήσετε ζωντανά ή μαγνητοσκοπημένα επ’ αμοιβής Θεία Λειτουργία σε εξωκλήσι, Θεία λειτουργία Κυριακής on line, Αγιογράφηση Ιερού Ναού, Αγορά Εικόνας, Επιμνημόσυνη Δέηση — Θρησκευτικό Μνημόσυνο. Για όλα αυτά δεν αναγράφονται τιμές και είναι όλα υπο συζήτηση.

Η ιστοσελίδα έχει ως προμετωπίδα την ένδειξη «φιλανθρωπικό έργο» με μία μικρή περιγραφή «μέρος του ποσού που καταβάλλετε στο Do My Tama, δωρίζεται σε μία φιλανθρωπική Μη Κυβερνητική Οργάνωση της επιλογής σας» αναγράφεται μεταξύ άλλων.

Διαβάστε Επίσης  Οδηγίες από την Πολιτική Προστασία ενόψει του καύσωνα και των καταιγίδων

Και πράγματι, ο χρήστης της ιστοσελίδας μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε 15 φιλανθρωπικές οργανώσεις.

«Με τα ίδια χρήματα στηρίζετε οικονομικά το ταμείο των εκκλησιών/μοναστηριών της επιλογής σας ώστε να διευκολυνθεί το φιλανθρωπικό έργο που πραγματοποιούν διαχρονικά αυτοί οι ναοί», προσθέτει το μήνυμα.

Θέλοντας να μάθουμε περισσότερα για την ιστοσελίδα, αναζητήσαμε την επικεφαλής του εγχειρήματος. Η Μαρία Ψυρίδη, μιλώντας στο Sputnik αναφέρει πως βάλλεται έντονα για το εγχείρημά της, βιώνοντας την κοινωνική κατακραυγή, υποστηρίζει με σθένος τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα της ιδέας της. «Με τρολάρουν και δεν το ήθελα καθόλου αυτό» τονίζει. «Η φιλοσοφία της ιδέας βασίζεται στο πώς θα ανάψουμε το κερί με τη βοήθεια της τεχνολογίας, σε κάποιον άνθρωπο που ζει στο εξωτερικό θέλει να έρθει σε επαφή με την εκκλησία και δεν μπορεί λόγω απόστασης και χρόνου», εξηγεί η ίδια.

Η επικεφαλής του εγχειρήματος ασχολείται χρόνια όπως λέει με τον εθελοντισμό και την προσφορά στο συνάνθρωπο με τη συμμετοχή της σε εθελοντική οργάνωση που βοηθάει τους ανθρώπους στα ακριτικά νησιά. Βλέποντας την αγάπη των ξένων που μετείχαν στην ομάδα αυτή για τις εκκλησίες των νησιών σκέφτηκε να ανοίξει αυτήν την ιστοσελίδα με στόχο την «πολυεπίπεδη βοήθεια σε αρκετούς ανθρώπους».

Ερωτηθείσα για ποιο λόγο πρέπει κάποιος να πληρώσει τα ποσά που αναγράφονται την ιστοσελίδα και πως αυτά θα κατανεμηθούν, απαντά: «Από αυτά τα χρήματα θα στηριχθούν αρκετοί άνθρωποι και εγχειρήματα. Αν για παράδειγμα ζητάμε 100 ευρώ από κάποιον για το τάμα του κατανέμονται ως εξής: αρχικά για να πληρώσουμε το ναό, να αγοραστεί η λαμπάδα, να βοηθηθεί κάποιος που έχει ανάγκη οικονομικής βοήθειας και θα υλοποιήσει το τάμα ενώ παράλληλα θα υποστηριχθεί μία φιλανθρωπική οργάνωση που θα ζητήσει ο ενδιαφερόμενος». «Φυσικά όλη η διαδικασία θα γίνει με απόλυτη διαφάνεια προς τους ενδιαφερομένους» προσθέτει.

Μέχρι και πριν από λίγα 24ωρα η ιστοσελίδα δεν είχε ακόμα κανένα έσοδο, όπως αναφέρει η επικεφαλής της. «Η μορφή της εταιρείας είναι ΕΠΕ και θα πληρώνει κανονικά όλους τους φόρους που της αναλογούν», εξηγεί.

Τη ρωτήσαμε επίσης αν θα υπάρχει οικονομικό όφελος για την εταιρεία:

«Θα μείνει κάτι για εμάς, στο ταμείο της εταιρείας για λειτουργικά έξοδα», απαντά.

«Μπορεί και τα έσοδά μας να παραμείνουν μηδαμινά. Δεν ξέρουμε αν θα πετύχει. Εφόσον υπάρξουν έσοδα στόχος είναι να υποστηρίξουμε και ιδέες που δεν έχουμε σκεφτεί μέχρι στιγμής», τονίζει μεταξύ άλλων.

Όπως αναφέρει, έχει οικοδομήσει ένα δίκτυο σε όλη την Ελλάδα ως βάση του εγχειρήματος που περιλαμβάνει 70 άτομα, με διαφορετική γεωγραφική κατανομή σε όλη την επικράτεια. από ανθρώπους που χρειάζονται χρήματα λόγω δυσχερειών που αντιμετωπίζουν.

Διαβάστε Επίσης  Φαίη Ξυλά: Αυτά της αρέσει να κάνει παρέα με τον γιο της

Ως άτομα που έχουν ανάγκη, ορίζονται κατά την κ. Ψυρίδη οι άνθρωποι που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες: άνεργοι, πολύτεκνοι και ΑμΕΑ ή οικογένειες που έχουν ως μέλη τους κάποια άτομα που εμπίπτουν σε αυτές τις κατηγορίες. Τα άτομα αυτά θα αναλάβουν να πραγματοποιούν το τάμα για τρίτους επ’ αμοιβής. «Όλοι μπορούμε να κάνουμε κάτι καλό, γιατί όταν κάνεις κάτι είναι καλύτερο από το να μην κάνεις τίποτα. Η ιδέα έχει ως βάση της την αγάπη για το συνάνθρωπο. Το ότι όλοι μπορούμε να ενωθούμε για το κοινό καλό. Έχω προσπαθήσει να το εξηγήσω όσο πιο καλά γίνεται και να προσφέρω πραγματικά όλα αυτά τα χρόνια».

«Δεν υπάρχει καμία αίρεση πίσω από την εταιρεία ούτε καν η Εκκλησία. Οι εκκλησίες κάνουν μεγάλο έργο στην Ελλάδα και πρέπει να υποστηριχθούν», τονίζει. Η ίδια υποστηρίζει ότι έγινε απλά μια τυπική επαφή με την εκκλησία για να εξηγήσει την ιδέα της, αλλά δεν το προχώρησε καθώς δεν γνώριζε με ποιους έπρεπε να έρθει σε επαφή στη συνέχεια, αφού απευθύνεται σε τόσο μεγάλο εύρος εκκλησιών σε όλη την Ελλάδα.

«Απευθυνόμαστε σε Έλληνες πιστούς του εξωτερικού και Χριστιανούς από όλον τον κόσμο Αν ζούσατε μόνιμα στον Καναδά και λέγατε σε κάποια παρέα ότι πηγαίνετε πχ στην Παναγιά της Τήνου αμέσως κάποιος θα σας έλεγε: “μπορείς να μου ανάψεις και εμένα ένα κεράκι”; Εκεί προσπαθούμε να βοηθήσουμε και να καλύψουμε την ανάγκη» εξηγεί η Μαρία Ψυρίδη.

Αντίθετη η Εκκλησία

Την πλήρη αντίθεσή της με την ιστοσελίδα και τις πρακτικές της εκφράζει η Εκκλησία. Κύκλοι της Εκκλησίας της Ελλάδος μιλώντας στο Sputnik τονίζουν ότι τέτοιες πρακτικές είναι πλήρως αντίθετες με την Ορθόδοξη χριστιανική πίστη.

«Δεν μπορούμε να δώσουμε έγκριση σε κάτι που είναι εξ ορισμού αντίθετο με την φιλοσοφία της Εκκλησίας» σημειώνουν χαρακτηριστικά. Kαι προσθέτουν:

«Είναι λυπηρό εν έτει 2018 να υπάρχουν άνθρωποι που να θέλουν να κερδοσκοπήσουν σε βάρος του θρησκευτικού συναισθήματος. Μπορεί μια ηλεκτρονική διαδικασία να υποκαταστήσει το τάμα; Το θρησκευτικό συναίσθημα και η επαφή με το Θείο γενικότερα δεν αντικαθίσταται από καμία νέα τεχνολογία, ούτε προφανώς από βίντεο και φωτογραφίες».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, επικεφαλής του Τομέα Θρησκευτικού Τουρισμού της Εκκλησίας της Ελλάδος, που ερωτηθείς σχετικά απάντησε ότι πρόκειται για «αστειότητες». «Καμία ιστοσελίδα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την θρησκευτική κατάνυξη», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

πηγη sputniknews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *