Διέψευσε κατηγορηματικά ο Νίκος Βούτσης ότι τίθεται ζήτημα επιστροφής αναδρομικών σε βουλευτές και επιτέθηκε με σκληρή γλώσσα σε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ για τις ανακοινώσεις τους περί παραίτησης από το δικαίωμα αυτό.
«Θα μπορούσαν τα κόμματα πριν βγάλουν ανακοινώσεις να απευθυνθούν στην Βουλή και να ρωτήσουν. Είναι συστηματάκι, κατά πλήρη συνεννόηση, για να βγει αυτό το πράγμα, για τη δημιουργία εντυπώσεων. Σιγά να μην υπάρξει κανείς που θα πει αυτοί οι καλοί άνθρωποι του παλιού πολιτικού συστήματος παραιτούνται από τα αναδρομικά και ήρθαν οι αριστεροί να τα αρπάξουν. Ανοησίες, ανοησίες», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, κάνοντας παράλληλα λόγο «αυθαιρεσία», «πολιτικό και επιστημονικό κατασκεύασμα».
Σε υψηλούς τόνους, ο Πρόεδρος της Βουλής θύμισε πως από το 2009, με απόφαση της Ολομέλειας, η βουλευτική αποζημίωση αποσυνδέθηκε από τις αποδοχές του Προέδρου του Αρείου Πάγου και ότι οποιαδήποτε αύξηση στις αποδοχές των δικαστικών, από το ν. 3691/2008 και εφεξής, έχει πάψει να αυξάνει το ύψος της βουλευτικής αποζημίωσης. Συμπλήρωσε δε, ότι στις 18/11/15 με απόφαση της Ολομέλειας, η βουλευτική αποζημίωση μειώθηκε κατά 10%, με έναρξη ισχύος την 1/1/2016.
Ακόμη, ο Νίκος Βούτσης είπε πως τα αναδρομικά για την περίοδο 1/8/12 έως 30/6/14 που καταβλήθηκαν στους δικαστικούς κατά το ήμισυ με τον ν. 4270/2014 και κατά το υπόλοιπο ήμισυ θα καταβληθούν με την τροπολογία που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα για τα αναδρομικά, αποτελούν εφάπαξ χρηματικό ποσό και όχι αναπροσαρμογή των αποδοχών τους. Η καταβολή του ποσού αυτού γίνεται ως εκτούτου αποκλειστικά και μόνο στους δικαιούχους που καθορίζει ρητά ο νόμος εν προκειμένου στους δικαστικούς χωρίς να υπάρχει δυνατότητα επέκτασης σε οποιαδήποτε άλλη κατηγορία.
«Μιλάμε για ένα κατασκεύασμα επιστημονικό, αλλά σε αυτό δεν θα είχα πρόβλημα γιατί οι επιστήμονες μπορεί να κάνουν και ακροβασίες, αλλά όταν όμως γίνεται και πολιτικό, τότε υπάρχει θέμα. Η Βουλή λειτουργεί έτσι, όχι στα μικρόφωνα, ούτε στα tweets, ούτε στις εντυπώσεις για να κρατάμε ακριβώς το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της», επεσήμανε.
Λίγο μετά την τοποθέτηση του Νίκου Βούτση, ο εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος σημείωνε πως «ο κύριος Πρόεδρος της Βουλής όφειλε να γνωρίζει ότι ο νόμος 3691/2008 (άρθρο 57) που αποσύνδεσε τους μισθούς των ανωτάτων δικαστών από τη βουλευτική «αποζημίωση» έχει κριθεί αντισυνταγματικός με τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου υπ.αριθμ.478/2026 και 113/2017.Γί´ αυτό και ο ίδιος ψήφισε τη κατάπτυστη ρύθμιση του νόμου 4387/2016(άρθρο 23&4,εδ.β,γ) που διέτασσε την επιστροφή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στους Βουλευτές ή στους κληρονόμους τους».