Γράφει: Χρυσάνθη Φετινίδου
Το σπίτι µέσα στο δάσος ήταν όλο πέτρινο, τόσο επιβλητικό που σχεδόν σου έκοβε την ανάσα. Πήρα µια βαθιά αναπνοή ως ένδειξη ανακούφισης και χτύπησα τη µεγάλη ξύλινη πόρτα. Ένας µουσάτος γέροντας µε µικροσκοπικά γυαλιά ξεπρόβαλε, µε καλωσόρισε µε την µπάσα φωνή του και πριν το καταλάβω έβλεπα τα ξύλα που ερωτοτροπούσαν µε τις φλόγες στο τζάκι. Το παλαιωμένο κονιάκ µε περίµενε λες και ήξερε πόσο ανάγκη το είχα…
«Λοιπόν, παθήσεις αναπνευστικού, βήχας, κρυολόγημα, άσθμα…», µονολογούσε ψάχνοντας τη χαοτική του βιβλιοθήκη. «Εδώ είμαστε».. Ένας τεράστιος τόμος µε στρώσεις σκόνης ήρθε στην παρέα µας. Μου έδωσε ένα κομμάτι πάπυρο και µια πένα. Απόµακρος µα ταυτόχρονα η αύρα του γέμιζε το χώρο. Όσο ψιθύριζε εγώ σημείωνα…
Ευκάλυπτος: Για φλεγμονές του αναπνευστικού συστήματος, καταπραΰνει το βήχα, ρευστοποιεί τα φλέματα και καταπολεμά το άσθμα. Το αιθέριο έλαιο αναπτύσσει αντιβιοτική δράση, ενώ χρησιμοποιείται και κατά της φυματίωσης. Εισπνοές ατμού (5 – 10 σταγόνες ευκαλυπτέλαιου σε µια κατσαρόλα µε βραστό νερό) βοηθούν στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος και της καταρροής, ενώ για την καταπολέμηση του βήχα συστήνονται εντριβές µε διάλυμα στο στήθος. Εισπνοές προτείνονται και σε περιπτώσεις βρογχίτιδας και ιγμορίτιδας.
Θυμάρι: Αποτελεσματικό στη βρογχίτιδα και σε περιπτώσεις έντονου βήχα. Γνωστό από την αρχαιότητα για τις ιαματικές ιδιότητές του, είναι ένα φυτό µε έντονη µυρωδιά, που περιέχει αιθέριο έλαιο (θυμέλαιο), στυπτικές και αντιβιοτικές ουσίες. Η θυμόλη που περιέχεται κατά 40% στο αιθέριο έλαιο του θυμαριού χρησιμοποιείται µε µορφή διαλύματος σε κομπρέσες.
Μολόχα: Για τη ρευστοποίηση του φλέματος, ανακουφίζει από το βήχα και καταπολεμά την καταρροή των βρόγχων. Τα φύλλα της χορηγούνται σε περιπτώσεις καταρροών και φλεγμονών των αναπνευστικών οδών. Ήταν τροφή πλούσια σε βιταμίνες Α, B και C, για τους αρχαίους Έλληνες ενώ οι θεραπευτικές της ιδιότητες είχαν γίνει γνωστές στους Ρωμαίους από το 700 π.Χ.
Γλυκόριζα: Φαρμακευτικό φυτό που δρα ως µαλακτικό των πνευμόνων, αποχρεμπτικό και αντιφλεγμονώδες. Ελαττώνει το βήχα και δρα ευεργετικά στο στήθος σε περιπτώσεις κρυολογήματος και πνευμονίας. Ενδεικτικό των ιδιοτήτων της είναι το γεγονός ότι από το χυμό της ρίζας του φυτού, ο οποίος ονομάζεται γιάμπολη, παρασκευάζονται οι µαύρες παστίλιες για το λαιμό και το βήχα.
Μακάρι να µην τελείωνε ποτέ αυτός ο πάπυρος…