Καθάρισμα κλιματιστικού; Δες πως θα το κάνεις σωστά
Όσο οι θερμοκρασίες θα ανεβαίνουν, τόσο θα αναζητούμε τη δροσιά των αγαπημένων μας κλιματιστικών. Πριν όμως βάλουμε σε λειτουργία τα κλιματιστικά, φροντίζουμε για το καθάρισμα και τη σωστή τους συντήρηση. Σκόνη, ακάρεα, βακτηρίδια πρέπει να απομακρυνθούν επιμελώς όχι μόνο για τη σωστή λειτουργία της συσκευής αλλά και για την υγιεινή του χώρου.
Πως καθαρίζουμε τα φίλτρα του οικιακού κλιματιστικού
Τον καθαρισμό των φίλτρων του κλιματιστικού μπορούμε να τον κάνουμε μόνοι με πολύ απλές κινήσεις. Αναλυτικές οδηγίες για τον καθαρισμό τους εξάλλου συμπεριλαμβάνονται στο βιβλιαράκι οδηγιών λειτουργίας της συσκευής μας.
Πριν ξεκινήσουμε οποιαδήποτε εργασία, βγάζουμε το μηχάνημα από την πρίζα.
Άνοιγουμε τη μάσκα του κλιματιστικού και αφαιρούμε τα δύο φίλτρα. Τινάζουμε για να φύγει η σκόνη και τα τοποθετούμε μέσα σε μια μεγάλη λεκάνη με ζεστό νερό και μισό φλυτζάνι ξύδι.
Τα αφήνουμε περίπου μία ώρα εκεί και στη συνέχεια τα βγάζουμε, για να τα σαπουνίσουμε με λίγο υγρό πιάτων. Ξεπλένουμε με τρεχούμενο νερό και τα αφήνουμε να στεγνώσουν στον ήλιο.
Όσο περιμένουμε, μπορούμε να περάσουμε με ένα ελαφρώς βρεγμένο πανί όλη την επιφάνεια της εσωτερικής μονάδας, για να απομακρύνουμε τη σκόνη.
Όταν έχουν στεγνώσει τα φίλτρα εντελώς, μπορούμε να τα ξαναβάλουμε μέσα στο κλιματιστικό. Πιάνουμε το κάθε φίλτρο από το σημείο όπου βρίσκονται οι εγκοπές και σπρώχνουμε ελαφρά προς τα μέσα. Αφού βεβαιωθούμε ότι έχουν κουμπώσει σωστά, κλείνουμε το καπάκι και συνδέουμε το κλιματιστικό πίσω στην πρίζα.
Ο καθαρισμός των φίλτρων είναι μία διαδικασία που πρέπει να επαναλαμβάνεται σχεδόν μία φορά το μήνα, ανάλογα βέβαια και με τη συχνότητα χρήσης του κλιματιστικού μας.
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ
Η αμέλεια συντήρησης και καθαριότητας του κλιματιστικού μειώνει την απόδοση, αυξάνει την κατανάλωση και υποβαθμίζει την ποιότητα του αέρα.
Καθάρισμα εξωτερικής μονάδας
Για το καθάρισμα της εξωτερικής μονάδας στο μπαλκόνι αρκεί να ρίξουμε νερό με το λάστιχο. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος με αυτό. Ελέγχουμε επίσης το σωληνάκι αποβολής νερού ανά τακτά διαστήματα. Τσεκάρουμε δηλαδή ότι δεν είναι αναποδογυρισμένο κι ότι ρέει νερό κανονικά, όσο λειτουργεί το κλιματιστικό. Αν το σωληνάκι είναι μπλοκαρισμένο, υπάρχει πιθανότητα να μένει υγρό στην εσωτερική μονάδα και να προκληθεί με τον καιρό φθορά. Πάνω ή γύρω από την εξωτερική μονάδα καλό είναι να μην τοποθετούμε φυτά ή έπιπλα, ώστε να μην εμποδίζεται η κυκλοφορία του αέρα στο μηχάνημα.
Συντήρηση από τον ειδικό
Για τη συντήρηση της κεντρικής μονάδας του κλιματιστικού θα απευθυνθούμε σε έναν έμπειρο ψυκτικό. Ο ψυκτικός θα ελέγξει την γενική κατάσταση της συσκευής, αν λειτουργεί σωστά, αν χρειάζεται φρέον κτλ, ενώ θα προχωρήσει σε βαθύ, χημικό καθαρισμό όλων των απαραίτητων στοιχείων.