Στο πλευρό της Αθήνας ο Ντάισελμπλουμ: Δεν χρειάζεται περικοπή συντάξεων

Στο πλευρό της Αθήνας ο Ντάισελμπλουμ

Με την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης ότι η περικοπή των συντάξεων δεν χρειάζεται συντάσσεται ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ζητώντας παράλληλα από την Κομισιόν μεγαλύτερη ευελιξία απέναντι στην Ελλάδα, σε μία στροφή από τις σκληρές δηλώσεις του παρελθόντος.

Σε άρθρο που δημοσιεύει στο προσωπικό του ιστολόγιο, υποστηρίζει πλέον ότι η Αθήνα έχει ένα δίκιο που ζητά να μην γίνουν οι συμφωνημένες περικοπές των συντάξεων.

Επιπλέον, προχωρά ένα βήμα παραπέρα, προτρέποντας το Eurogroup να φανεί πιο ευέλικτο απέναντι στην Ελλάδα και να ασχοληθεί περισσότερο με άλλα συνταξιοδοτικά συστήματα, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα το αντίστοιχο της Γερμανίας.

«Έχοντας μόλις βγει από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης, η Ελλάδα είναι ήδη ξανά στην ατζέντα του Eurogroup. Αυτή τη φορά είναι για τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις.

Η ελληνική κυβέρνηση επιχειρηματολογεί ότι είναι αχρείαστες περαιτέρω περικοπές των συντάξεων, λόγω της υπεραπόδοσης σε ό,τι αφορά τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος, που ήδη δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο για άλλες κοινωνικές πολιτικές ή για περικοπή συντάξεων.

Οι δανειστές είναι επικριτικοί. Ιδιαίτερα το ΔΝΤ, που προειδοποιεί για ένα “κακό σήμα προς τις αγορές”. Ποιος έχει δίκιο;», γράφει χαρακτηριστικά ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Παράλληλα, τονίζει με έμφαση τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η ελληνική πλευρά, ώστε να καταστεί βιώσιμο το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, υπερτονίζει το γεγονός ότι έχουν κλείσει οι «παρακάμψεις» για πρόωρη συνταξιοδότηση, ότι η θεσμοθετημένη ηλικία συνταξιοδότησης θα πάει στα 76 και πως έχουν καταργηθεί σταδιακά επιδόματα όπως το ΕΚΑΣ.

Διαβάστε Επίσης  Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού από την ΕΜΥ: Πού θα χιονίσει

«Oι Έλληνες έχουν ένα δίκιο ότι το μέτρο δεν έχει διαρθρωτικό αντίκτυπο σε ό,τι αφορά το αν θα πρέπει οι αποδοχές όσων βγήκαν στη σύνταξη πριν από το 2016 να προσαρμοστούν προς τα κάτω, σύμφωνα με τη νέα φόρμουλα» υπογραμμίζει και συμπληρώνει:

«Μακροπρόθεσμα (σ.σ. το μέτρο) δεν εξοικονομεί πολλά, καθώς οι συνταξιούχοι θα βγαίνουν φυσικά από το σύστημα.

Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει συνεισφορά στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συστήματος. Βέβαια, θα δημιουργούσε βραχυπρόθεσμα δημοσιονομικό χώρο που -καλοδεχούμενος- θα χρησιμοποιούνταν για άλλες μη συνταξιοδοτικές δαπάνες ή ελαφρύνσεις φόρων.

Όπως έχουν τα πράγματα, δημοσιονομικός χώρος θα είναι διαθέσιμος αυτή τη χρονιά και την επόμενη. Το 2017 συμφωνήσαμε στο Eurogroup η Ελλάδα να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για πέντε χρόνια. Πολλοί είπαν ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει, αλλά οι στόχοι έχουν ήδη ξεπεραστεί για δύο χρόνια στη σειρά. Το ΔΝΤ είπε ότι δεν ήταν δυνατόν, αλλά την προηγούμενη εβδομάδα αναπροσάρμοσε την πρόβλεψή του σε ακριβώς 3,5%».

Διαβάστε Επίσης  Ανοικτά τα εμπορικά καταστήματα αύριο Κυριακή

«Ο περαιτέρω χώρος, που αυτή τη χρονιά χρησιμοποιήθηκε για στοχευμένες αυξήσεις σε επιδόματα παιδιού, αυξήσεις σταδιακές, θα επιτρέψει επίσης την πολύ αναγκαία φοροελάφρυνση της πραγματικής οικονομίας», λέει ο ίδιος αναφερόμενος στο δημοσιονομικό χώρο που δημιουργήθηκε υπέρ της Ελλάδας.

Ωστόσο, ο Ολλανδός πρώην ΥΠΟΙΚ επιμένει πως η χώρα μας χρειάζεται κι άλλες μεταρρυθμίσεις και υπογραμμίζει: «Παρότι η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο, άλλες ευρωπαϊκές χώρες αναστρέφουν συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις.

Στην Ολλανδία τίθεται υπό αμφισβήτηση η ηλικία συνταξιοδότησης (66 έτη), στην Ιταλία ήδη έχει συμφωνηθεί να χαμηλώσει, ενώ στη Γερμανία η κυβέρνηση χειροτερεύει μία ήδη άσχημη κατάσταση».

Τέλος, αναφερόμενος ειδικότερα στο γερμανικό συνταξιοδοτικό σύστημα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ λέει: «Η κυβερνητική δαπάνη θα “εκραγεί”, αν δεν αλλάξει κάτι. Έτσι, όταν το Eurogroup συζητήσει τα επόμενα βήματα για το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα, μπορεί να ανακαλύψει ότι υπάρχει πεδίο ευελιξίας, με δεδομένα τα αποτελέσματα στην Ελλάδα έως τώρα.

Μπορεί να θέλει να ξοδέψει περισσότερο χρόνο στο συνταξιοδοτικό σύστημα άλλων χωρών, όπως της Γερμανίας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *