Απεβίωσε την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2018 στα 96 του χρόνια, ένας από τους πιο σπουδαίους καλλιτέχνες την Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ο Νίκος Χατζηνικολάου.
Ήταν βασικός τενόρος της ΕΛΣ από τα τέλη της δεκαετίας του ’50 έως και την δεκαετία του ’80 και είχε διαπρέψει σε κορυφαίους πρωταγωνιστικούς ρόλους.
Ποιος ήταν:
Ο Νίκος Χατζηνικολάου γεννήθηκε το 1922 στο Διδυμότειχο Έβρου. Το θαυμάσιο φωνητικό του ταλέντο ανακαλύφθηκε κατά τα γυμνασιακά του χρόνια από τον Γιώργο Τσιτσιπάπα, έναν φιλόμουσο Σουφλιώτη, που δίδασκε αφιλοκερδώς μουσική στα παιδιά.
Κατά τη διάρκεια της Κατοχής ο Χατζηνικολάου έχει ενεργό συμμετοχή στην Εθνική Αντίσταση στο Διδυμότειχο, δράση για την οποία θα τιμηθεί αργότερα με μετάλλιο από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Μετά την Κατοχή και με την παρότρυνση του Τσιτσιπάπα, βρίσκεται στην Αθήνα προκειμένου να σπουδάσει κλασικό τραγούδι.
Η Μαρίκα Καλφοπούλου τον κάνει δεκτό στο Εθνικό Ωδείο με υποτροφία, πληρώνοντας η ίδια τα δίδακτρά του.
το 1955 παίρνει δίπλωμα μονωδίας με βαθμό άριστα και α’ βραβείο παμψηφεί με αριστείο εξαιρετικής επίδοσης. Σπουδαστής ακόμα του Ωδείου, δίνει εξετάσεις στην Εθνική Λυρική Σκηνή, όπου προσλαμβάνεται ως Χορωδός.
Το 1957 πρωτοεμφανίζεται ως σολίστ στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ερμηνεύοντας τον ρόλο του Εντγκάρντο στην όπερα Λουτσία ντι Λαμμερμούρ. Μετά από την ενθουσιώδη υποδοχή των κριτικών της εποχής, ακολουθούν συνεχείς πρωταγωνιστικές εμφανίσεις στην ΕΛΣ, ενώ το Διοικητικό Συμβούλιο του Θεάτρου τον προάγει σε μονωδό.
Το καλοκαίρι του 1958 εμφανίζεται για πρώτη φορά στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού ως Πυλάδης στην Ιφιγένεια εν Ταύροις του Κρίστοφ Βίλιμπαλντ Γκλουκ.
Τα επόμενα χρόνια απολαμβάνει μια ιδιαίτερα λαμπρή σταδιοδρομία ως βασικός τενόρος της ΕΛΣ, ερμηνεύοντας περίπου 40 πρωταγωνιστικούς ρόλους και συνεργαζόμενος με κορυφαία ονόματα του διεθνούς καλλιτεχνικού χώρου σε όπερες όπως Ο τροβαδούρος, Οθέλλος, Αΐντα, Μάκβεθ, Η δύναμη του πεπρωμένου, Τόσκα, Μποέμ, Ντον Τζοβάννι, Φάουστ, Τάνχωυζερ, Μπορίς Γκοντουνόφ, Κάρμεν κ.ά.
Ενώ του δόθηκαν ευκαιρίες για μια λαμπρή σταδιοδρομία στο εξωτερικό, εκείνος προτίμησε να προσφέρει το φωνητικό του ταλέντο στην πατρίδα μας, ως μόνιμο πρωταγωνιστικό στέλεχος του μοναδικού λυρικού θεάτρου της χώρας.
Ήταν παντρεμένος με την γιατρό Άννα Πορετσάνου, με την οποία απέκτησαν μια κόρη, τη Μάρθα, που είναι δικηγόρος. Η κηδεία θα τελεστεί σε στενό οικογενειακό κύκλο στην ιδιαίτερη πατρίδα του.
Η Διοίκηση και το προσωπικό της Εθνικής Λυρικής Σκηνής εκφράζουν τη λύπη τους για τον θάνατό του.