Προσωποκράτηση μητέρας, αν δεν αφήσει το παιδί να δει τη γιαγιά

χρηματική ποινή 1.000 ευρώ υπέρ της ενάγουσας και προσωπική κράτηση διάρκειας ενός μήνα

Απόφαση-σταθμό εξέδωσε το Πρωτοδικείο Πατρών, υποχρεώνοντας μητέρα να επιτρέπει την επικοινωνία του γιου της με τη γιαγιά του, διαφορετικά θα κρατείται και θα της επιβάλλεται χρηματική ποινή.

Με χρηματικό πρόστιμο ύψος 1.000 ευρώ και προσωπική κράτηση ενός μήνας, απειλείται μητέρα αγοριού, εάν συνεχίσει και δεν επιτρέπει στη γιαγιά του να έρθει σε επαφή με το παιδί. Η πρωτότυπη απόφαση ήρθε από το Μονομελές Πρωτοδικείο της Πάτρας, το οποίο προέταξε ως συμφέρον του παιδιού την επικοινωνία με ανθρώπους που το αγαπούν.

Πρόκειται για μία πρωτότυπη απόφαση, η οποία μάλιστα, αποτελεί νομολογία, καθώς για πρώτη φορά ρυθμίζεται το δικαίωμα προσωπικής επικοινωνίας με ανήλικο εγγόνι, ενώ προκύπτει και η διεθνής δικαιοδοσία των ελληνικών δικαστηρίων, μολονότι η εναγόμενη μητέρα, ελληνική ιθαγένειας, κατοικεί μαζί με το παιδί στις ΗΠΑ.

Στην ελληνική Δικαιοσύνη είχε προσφύγει η γιαγιά -από την πλευρά του πατέρα- του 9χρονου αγοριού, η οποία κατοικεί μόνιμα στην Καλιφόρνια και προσωρινά στην Αθήνα. Στην αγωγή που κατέθεσε με την ειδική διαδικασία των οικογενειακών διαφορών, στρεφόταν κατά της μητέρας του παιδιού, επίσης κάτοικος Καλιφόρνιας, ζητώντας να ρυθμιστεί η επικοινωνία το παιδί.

Διαβάστε Επίσης  Τραγωδία στο Μάτι: Ταυτοποιήθηκε και η σορός της Πόπης Σιαπκαρά

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Πατρών με την υπ’ αριθμ. 526/2018 κρίση του, ρύθμισε οριστικά το δικαίωμα της προσωπικής επικοινωνίας, αποφασίζοντας πως γιαγιά και εγγονός θα μιλούν τηλεφωνικά επί μία ώρα κάθε Κυριακή, ενώ θα συναντιόνται δια ζώσης κάθε πρώτη Δευτέρα, που ο ανήλικος θα επιστρέφει στην Ελλάδα.

Παράλληλα, η μητέρα, που ασκεί την αποκλειστική γονική μέριμνα, υποχρεώθηκε να γνωστοποιεί στη γιαγιά συγκεκριμένο τηλεφωνικό αριθμό, προκειμένου να πραγματοποιείται μέσω αυτού η τηλεφωνική επικοινωνία. Τέλος, το δικαστήριο «απειλεί εναντίον της εναγόμενης για κάθε εκ μέρος της παράβαση της διάταξης της απόφασης περί της επικοινωνίας της ενάγουσας με το ανήλικο εγγόνι της, χρηματική ποινή 1.000 ευρώ υπέρ της ενάγουσας και προσωπική κράτηση διάρκειας ενός μήνα».

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, «η ελληνικής ιθαγένειας γιαγιά της πατρικής γραμμής του ανήλικου τέκνου, διατηρεί το δικαίωμα της προσωπικής επικοινωνίας αυτής με τον ανήλικο εγγονό της, η οποία συμβάλλει στην ομαλή ανάπτυξη της προσωπικότητας του τελευταίου.

Διαβάστε Επίσης  Πολλά τα χαμόγελα στην ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης

Το συμφέρον της ομαλής ψυχικής και συναισθηματικής ανάπτυξης του προμνημονευθέντος ανήλικου τέκνου περιλαμβάνει εν άλλοις λόγοις την επικοινωνία με τη γιαγιά της πατρικής του γραμμής κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να μην αποξενωθούν και να μην καταστεί επαχθής για την ψυχική υγεία του τέκνου η απομάκρυνση του από εκείνη, που το αγαπά.

Αποβαίνει έτσι άνευ αντικειμένου η υποχρεωτική επικοινωνία του δικάζοντος Δικαστηρίου με το προειρημένο ανήλικο τέκνο, προκειμένου το τελευταίο να εκφρασθεί σχετικά και να ληφθεί υπόψη η γνώμη του (ά. 612 ΚΠολΔ), ενώ δε συντρέχει οποιοσδήποτε λόγος αποκλεισμού της εν θέματι επικοινωνίας».

Να σημειωθεί ότι η γιαγιά του 9χρονο αγοριού με την αγωγή της ζητούσε για κάθε παράβαση της απόφασης, η μητέρα να απειληθεί χρηματική ποινή ύψους 100.000 ευρώ και προσωπική κράτηση ενός έτους, αίτημα το οποίο δεν έγινε δεκτό από το δικαστήριο ως προς το ποσό και το χρόνο αντίστοιχα.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *