Πώς η διαχείριση ενός χωρισμού μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα

Πώς η διαχείριση ενός χωρισμού μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα

Σχεδόν όλοι έχουν τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους την εμπειρία ενός χωρισμού είτε πρόκειται για διαζύγιο είτε για μια μη επισημοποιημένη ρομαντική σχέση.

Σύμφωνα με ερευνητικά ευρήματα, ο χωρισμός μπορεί να έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις μεταξύ των οποίων η κατάθλιψη, η συναισθηματική δυσφορία, το αίσθημα μοναξιάς καθώς κι ένα αίσθημα απώλειας εαυτού.

Μια αποτελεσματική λοιπόν στρατηγική αντιμετώπισης θα ήταν αυτή που επικεντρώνεται στις θετικές πτυχές της εμπειρίας του χωρισμού, ενώ παράλληλα θα απομειώνει τη σημασία των αρνητικών συναισθημάτων.

Η διερεύνηση των θετικών συνεπειών που έχουν τα σημαντικά αρνητικά συμβάντα ζωής αποτελεί αντικείμενο της θετικής ψυχολογίας, η οποία διερευνά μέσα από ένα ολοένα αυξανόμενο όγκο ερευνητικών δεδομένων το πώς τα θετικά στοιχεία μιας οποιασδήποτε εμπειρίας μπορούν να προάγουν την ανάπτυξη της προσωπικής ευημερίας.

Η σχετική έρευνα έχει ιδιαίτερα επικεντρωθεί στο ζήτημα του χωρισμού και τις θετικές συνέπειες που μπορεί να έχει στην εξέλιξη και την ευημερία του ατόμου.

Η γραφή ως μέσο έκφρασης χρησιμοποιείται συχνά προς αυτή την κατεύθυνση με μεγάλη επιτυχία, καθώς δίνει τη δυνατότητα της γνωστικής επεξεργασίας, της ξεκάθαρης διατύπωσης και της επιτυχούς καταγραφής.

Διαβάστε Επίσης  Το ψάρι είναι «φυσικό αντικαταθλιπτικό»

Μια μετά-ανάλυση μάλιστα, έδειξε ότι η γραφή μπορεί να μειώσει τις αρνητικές επιπτώσεις και να αυξήσει την ευημερία του ατόμου.
Μια πρόσφατη μελέτη διερεύνησε εάν η γραφή θα μπορούσε να βοηθήσει 100 συμμετέχοντες οι οποίοι είχαν βιώσει χωρισμό μέσα στους 3 τελευταίους μήνες. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες.

Η μια έγραψε για τις θετικές συνέπειες του χωρισμού, η δεύτερη για τη αρνητικές και η τρίτη για ένα άσχετο με τον χωρισμό θέμα. Όλοι οι συμμετέχοντες έγραφαν στο σπίτι τους για 15-30 λεπτά καθημερινά για 3 συνεχόμενες ημέρες χωρίς να λαμβάνουν καμία ανατροφοδότηση από τον επιβλέποντα ερευνητή.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, όσοι επικεντρώθηκαν στις θετικές πτυχές ανέφεραν περισσότερα θετικά συναισθήματα σε σχέση με το τέλος της σχέσης και δεν είχαν επιδείνωση των αρνητικών τους συναισθημάτων.

Τα θετικά συναισθήματα περιλάμβαναν μεταξύ άλλων την αυτοπεποίθηση, την ενδυνάμωση, την ανακούφιση, την αισιοδοξία και την ευγνωμοσύνη.

Η γραφή που εστίασε στα θετικά ήταν η πιο αποτελεσματική στην καλύτερη διαχείριση του χωρισμού, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που η απόφαση γι’ αυτόν ήταν αμοιβαία.

Οι συμμετέχοντες που έγραψαν με αρνητική ή ουδέτερη προσέγγιση αύξησαν τα θετικά τους συναισθήματα σχετικά με τον χωρισμό μόνο στην περίπτωση που είχαν οι ίδιοι πάρει την πρωτοβουλία της απόφασης. Τέλος, η γραφή ήταν το ίδιο αποτελεσματική ως μέσο διαχείρισης και για τα δύο φύλα.

Διαβάστε Επίσης  Ο σκύλος στην τρίτη ηλικία

Η έρευνα δείχνει πώς μια τόσο απλή παρέμβαση όπως η γραφή μπορεί να έχει πολύ καλά αποτελέσματα στη διαχείριση ενός ιδιαίτερα επώδυνου συμβάντος, όπως είναι ο χωρισμός

. Επίσης η αποτελεσματικότητα της γραφής που εστιάζεται στο θετικό της εμπειρίας μέσα στο βραχυπρόθεσμο διάστημα είναι πολύ σημαντική γιατί μπορεί να προλάβει τα σοβαρά προβλήματα στα οποία μπορεί να οδηγήσει ένας χωρισμός.

Οι συγγραφείς μάλιστα επισημαίνουν ότι πολλά άτομα δεν μπορούν αυτόματα να δουν τις θετικές συνέπειες του χωρισμού και η μέθοδος αυτή μπορεί να τους δώσει μια πραγματική διέξοδο.

H διαχείριση του χωρισμού λοιπόν μέσα από την προσέγγιση της θετικής ψυχολογίας με μέσο τη γραφή μπορεί να οδηγήσει τα άτομα στο να δουν άλλες προοπτικές και να επανερμηνεύσουν το γεγονός του χωρισμού με τρόπους που θα είναι ωφέλιμοι για την εξέλιξή τους.

Πηγή: www.zougla.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *