Μία καλά στημένη επιχείρηση «παραγωγής» πιστοποιητικών αναπηρίας για βαρυποινίτες είχε στηθεί στον Κορυδαλλό, με «πρωταγωνιστές» γιατρούς, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, δικηγόρους και θεσμικούς παράγοντες.
Η υπόθεση Φλώρου αποτέλεσε την κορυφή του παγόβουνου για την έναρξη ευρείας έρευνας σχετικά με τις υπόγειες ενέργειες στα «άδυτα» του Κορυδαλλού, προκειμένου έγκλειστοι να αποκτούν το πολυπόθητο πιστοποιητικό που θα εξασφάλιζε την ελευθερία τους.
Χαρακτηριστική περίπτωση της δράσης του «μαγαζιού» που είχε στηθεί είναι εκείνη ενός βαρυποινίτη ο οποίος κυκλοφορούσε στον Κορυδαλλό με προσωπική ασφάλεια.
Το 2015 προσκόμισε γνωμάτευση από το ΚΕΠΑ με αναπηρία 60%, το 2016 εμφάνισε πάλι με εξετάσεις ποσοστό αναπηρίας 81% και το 2017 τον θέλει να έχει ποσοστό αναπηρίας 85%.
Όταν υπήρξαν υποψίες ότι τα έγγραφα ενδεχομένως να ήταν πλαστά, τότε διατάχθηκε ΕΔΕ.
Η συγκεκριμένη υπόθεση όπως κι άλλες περίπου 700 έχουν πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης και αφορούν σε περιπτώσεις αποφυλάκισης για πιστοποίηση αναπηρίας άνω του 67%.
Όσον αφορά στην υπόθεση Φλώρου, η έρευνα της εισαγγελέως κατά της διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη που ξεκίνησε τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη.
Η έρευνα και οι εμπλεκόμενοι
Οι αρμόδιες Αρχές καλούνται να εξετάσουν εις βάθος τις υποθέσεις 700 προσώπων που βγήκαν ως ανάπηροι από τις φυλακές. Εκτιμάται ότι κάποιοι βγήκαν νόμιμα από τη φυλακή, αλλά πολλοί από τους αποφυλακισθέντες έκαναν χρήση παράνομων πιστοποιήσεων.
Για την υπόθεση Φλώρου η εισαγγελική έρευνα στρέφεται τώρα στους πιθανούς συνεργούς του γιατρού του «Ευαγγελισμού» ο οποίος έβαλε την υπογραφή του στην πλαστή ιατρική γνωμάτευση που πιστοποιούσε το «ήπιο αποφρακτικό σύνδρομο» στον Αριστείδη Φλώρο, «χαρίζοντάς» του το πολυπόθητο για αυτόν ποσοστό αναπηρίας που θα του εξασφάλιζε, αθροιζόμενο, το 70%, για την αποφυλάκισή του με όρους.
Ο γιατρός, ο οποίος έδινε εξηγήσεις επί περίπου δυόμισι ώρες στην κα Τουλουπάκη, ομολόγησε ότι πράγματι πλαστογράφησε την ιατρική βεβαίωση του Αριστείδη Φλώρου, αρνούμενος όμως ότι δωροδοκήθηκε.
Η Εισαγγελία κατά της διαφθοράς ζήτησε από την πρώτη στιγμή έγγραφα από όλα τα νοσοκομεία που εξέδωσαν τις γνωματεύσεις, την πρωτοβάθμια επιτροπή ΚΕΠΑ, αλλά και από το νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού, ενώ στο μικροσκόπιο μπαίνουν κι άλλα πρόσωπα, ανάμεσά τους και οι δικηγόροι που υπέβαλαν το αίτημα αποφυλάκισης του Αρ. Φλώρου.
Κατά τη διάρκεια της συνολικής εισαγγελικής έρευνας, αναμένεται να γίνουν αντίστοιχα αιτήματα, προκειμένου να εντοπιστούν γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό, δικηγόροι και θεσμικοί παράγοντες που βοήθησαν κρατουμένους να βγουν από τη φυλακή.