Σταθερά ανοδική είναι η τάση στα έσοδα του ΟΑΣΑ με την εφαρμογή του ηλεκτρονικού…εισιτηρίου.
Αισιόδοξα είναι όμως και τα μηνύματα από την γενικότερη λειτουργία του νέου συστήματος.
Πλέον σε όλες τις μπάρες, τοποθετήθηκαν ειδικά σήματα που υποδεικνύουν τη σωστή χρήση τους ενώ τα αυτόματα μηχανήματα είναι εμφανώς βελτιωμένα. Η χρήση της χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας, διευκολύνει ακόμα περισσότερο τις συναλλαγές και τα έσοδα του ΟΑΣΑ έχουν πάρει την ανιούσα.
Επίσης, από το “μέτωπο” των λεωφορείων και την προσπάθεια επιβολής της εισόδου μόνο από την μπροστινή πόρτα φαίνεται ότι και εκεί αρχίζει και λειτουργεί καθώς αρκετοί οδηγοί το εφαρμόζουν και το επιβατικό κοινό δείχνει να σέβεται τον “νέο” αυτό τρόπο
. Προς το παρόν δεν έχουμε δει τους οδηγούς να προχωρούν σε έλεγχο των καρτών και κάποιοι από τους επιβάτες μπαίνουν χωρίς να χρησιμοποιούν το ειδικό μηχάνημα αναγνώρισης της κάρτας ή του εισιτηρίου.
Αυτό θα μπορούσε να μεταφραστεί είτε σε άγνοια κάποιων που διαθέτουν μηνιαία κάρτα και απλά δεν την χρησιμοποιούν είτε σε κάποιους που επιμένουν να επιβιβάζονται χώρις εισιτήριο. Το πρώτο μεγάλο βήμα έγινε βέβαια και με την συνδρομή των οδηγών θα λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά το νέο σύστημα μιας και η πλειοψηφία των μετακινήσεων στην Αθήνα εξακολουθεί να γίνεται με λεωφορείο.
Ένα ακόμα σημείο που χρίζει βελτίωσης είναι ο χρόνος που ανοίγει και κλείνει η μπάρα μιας και έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να εισέρχονται ή να εξέρχονται από τις μπάρες μαζί με εκείνον που περνά επικυρώνοντας την κάρτα ή το εισιτήριο του και 1 ή και 2 πολλές φορές άτομα. Αυτό σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com πρόκειται να διορθωθεί και οι χρόνοι απόκρισης των μπαρών θα είναι πιο “σφιχτοί”.
ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΖΩΝΙΚΟ
Όπως αποκάλυψε προχθές σε συνέντευξη του ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, το εισιτήριο με την πλήρη εφαρμογή του συστήματος θα γίνει ζωνικό. “κάποιοι θα κερδίσουν και κάποιοι θα χάσουν” είπε σε μία αποστροφή του λόγου του.
Όπως αναφέρουν πηγές του ypodomes.com αυτή την εποχή γίνεται συλλογή και επεξεργασία όλων των στοιχείων όπως διαμορφώνεται από το νέο σύστημα, θα γίνει ανάλυση, θα μετρηθούν οι επιδόσεις των σταθμών, οι τάσεις μετακίνησης και με την ωρίμανση τους θα εφαρμοστεί το νέο ζωνικό σύστημα.
Αυτό θα σημάνει κατά κάποιο τρόπο και την αναλογικότητα των μετακινήσεων, δηλαδή ένας που θα χρησιμοποιεί μεγαλύτερη απόσταση για να μετακινηθεί θα πληρώνει περισσότερο και κάποιος που μετακινείται σε μικρότερη απόσταση θα έχει μικρότερη χρέωση.
Το ζωνικό σύστημα θα ξεχωρίσει το κέντρο, τα κοντινά και τα πιο μακρινά προάστια και θα δημιουργήσει ένα πιο δίκαιο σύστημα χρέωσης καθώς σήμερα είτε κάποιος χρησιμοποιεί μία απόσταση 25 σταθμών είτε 2 ή 3 σταθμών χρεώνεται ακριβώς το ίδιο.
Η αναλογικότητα θα φέρει και μειώσεις και αυξήσεις στην τιμή μετακίνησης και είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των εσόδων του Οργανισμού.
ΝΕΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ
Τα έσοδα αυτά, ή μέρος αυτών θα χρησιμοποιηθούν για να ανανεωθεί ο “γέρικος” σήμερα στόλος των λεωφορείων. Ήδη έχουν εξασφαλιστεί από την Περιφέρεια Αττικής και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών κονδύλια από το ΕΣΠΑ για την προμήθεια 92 νέου τύπου λεωφορείων.
Πηγές του ypodomes.com αναφέρουν ότι θα γίνουν 2 ή 3 ξεχωριστοί διαγωνισμοί. Ο ένας θα αφορά την προμήθεια των πρώτων για την Αθήνα 12 ηλεκτρικών λεωφορείων και οι επόμενοι την προμήθεια νέων αντιρρυπαντικών λεωφορείων μηδενικών ρύπων (diesel ή φυσικού αερίου).
Το ενδιαφέρον εταιρειών που προμηθεύουν λεωφορεία είναι μεγάλο και ήδη στα σχόλια για τις τεχνικές προδιαγραφές που δέχθηκε ο ΟΑΣΑ τουλάχιστον 10 όμιλοι, οι κορυφαίοι στην Ευρώπη και όχι μόνο, κατέθεσαν υπομνήματα, δείχνοντας ότι θα δοθεί “μάχη” για τα χρυσά συμβόλαιο προμήθειας νέας γενιάς λεωφορείων στην Αθήνα.
Αυτοί άλλωστε οι διαγωνισμοί είναι προάγγελοι για την μεγάλη ¨παραγγελία” μέσω διπλού διαγωνισμού ΣΔΙΤ που προγραμματίζει το Υπουργείου ΥΠΟΜΕ μαζί με το Υπ.Οικονομίας και την Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ και που φιλοδοξεί να αντικαταστήσει τον στόλο λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Προς το παρόν το σχέδιο αυτό δεν γνωρίζουμε ποτε και με ποιους όρους θα ενεργοποιηθεί.
Πηγή