Στέβια: καλλιέργεια στον κήπο και σε γλάστρα

Στέβια: καλλιέργεια στον κήπο και σε γλάστρα

Στέβια: καλλιέργεια στον κήπο και σε γλάστρα

Η στέβια είναι πολυετές φυτό, γνωστό και ως μελόφυλλο ή γλυκό φύλλο της Παραγουάης. Η στέβια περιέχει μια ουσία, την στεβιόλη, που έχει υψηλή γλυκαντική δύναμη, γι’ αυτό χρησιμοποιείται ως γλυκαντική ουσία αντί της ζάχαρης. Μπορούμε να καλλιεργήσουμε στέβια σε γλάστρα ή στον κήπο και να συγκομίσουμε τα φύλλα της για να γλυκάνουμε τον καφέ, το τσάι μας ή για να τα χρησιμοποιήσουμε σε διάφορα σπιτικά γλυκά.

Τι εδαφοκλιματικές συνθήκες θέλει η στέβια;

H στέβια δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το έδαφος που θα φυτευτεί, αρκεί να έχει καλή αποστράγγιση. Άλλωστε, η στέβια είναι φυτό στο φυσικό του περιβάλλον φυτρώνει σε αμμώδη, μικρής γονιμότητας εδάφη στις άκρες ποταμών και ρεμάτων. Η στέβια δεν αντέχει ιδιαίτερα το χειμερινό ψύχος και γι’ αυτό σε βόρειες χώρες αντιμετωπίζεται ως μονοετής καλλιέργεια. Πάντως, στην Ελλάδα η στέβια μπορεί να καλλιεργηθεί ως πολυετές φυτό και να επιβιώσει όλο το έτος, αν φυτευθεί σε προστατευμένο μέρος από την παγωνιά και τους βοριάδες.

Διαβάστε Επίσης  Ποιά λουλούδια φυτεύονται με βολβούς; Ποιά εποχή, πώς και συμβουλές

Τι απαιτήσεις σε πότισμα και λίπανση έχει η καλλιέργεια της στέβιας;

Η στέβια στα πρώτα στάδια ανάπτυξης, θα χρειαστεί μικρά και συχνά ποτίσματα για να ριζώσει καλύτερα κατά τη μεταφύτευση. Στη συνέχεια, απαιτηθεί συχνό πότισμα την περίοδο του καλοκαιριού. Όσον αφορά τη λίπανση της στέβιας, η ενσωμάτωση μικρής ποσότητας βιολογικού λιπάσματος μια φορά το μήνα κατά την περίοδο της άνοιξης είναι επιβεβλημένη.

Πότε κλαδεύεται, πότε συγκομίζεται και πως πολλαπλασιάζεται η στέβια;

Η στέβια μπορεί να συγκομιστεί τρεις μήνες μετά την μεταφύτευση στον κήπο ή στη γλάστρα, την περίοδο λίγο πριν από την άνθιση. Η στέβια χρειάζεται αυστηρό κλάδεμα στις αρχές του φθινοπώρου για να δώσει ξανά νέα βλάστηση την επόμενη χρονιά. Ο πολλαπλασιασμός της στέβιας γίνεται κυρίως με μοσχεύματα, αλλά και με σπόρο.

Διαβάστε Επίσης  Ιούλιος, εργασίες στον κήπο

Ποιες χρήσεις έχει η στέβια;

Η στέβια χρησιμοποιείται φρέσκια, αλλά και αποξηραμένη, στο φαγητό, σε σαλάτες, σε γλυκά, σε ποτά και σε ροφήματα. Η ποσότητα που απαιτείται είναι ελάχιστη λόγω της υψηλής γλυκαντικής δύναμης που έχει. Δεν προσθέτει θερμίδες σε αυτούς που την καταναλώνουν και γι’ αυτό επιλέγεται σε δίαιτες για μείωση του βάρους. Τέλος, τα γλυκαντικά από στέβια μπορούν να καταναλωθούν και από διαβητικούς, καθώς δεν περιέχουν υδατάνθρακες.

Κι ένα μυστικό για την καλλιέργεια της στέβιας

Κατά την καλλιέργεια της στέβιας, θα πρέπει να γίνει καταπολέμηση των σαλιγκαριών που αποτελούν σημαντικό εχθρό καθώς τρώνε τα φύλλα της.

 

Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *