Σε ηλικία 12 ετών, με το αγαπημένο του λούτρινο κουκλάκι στα χέρια, ο Κάρλος Αντόνιο Σανταμαρία Ντίας θα πάει τη Δευτέρα στο πανεπιστήμιο UNAM του Μεξικού για να σπουδάσει ιατρική φυσική, ο μικρότερος σε ηλικία σπουδαστής που γίνεται δεκτός στο διάσημο αυτό.
Η νεαρή ιδιοφυία κέρδισε τη θέση της εκεί επάξια μια βαθμολογία 105 στα 109 στις εισαγωγικές εξετάσεις.
«Βασικός μου στόχος είναι (…) να προσφέρω βασικά στοιχεία ώστε οι γιατροί και οι βιολόγοι να μπορούν να λύνουν τα βιολογικά μας προβλήματα», εξήγησε ο Κάρλος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από το UNAM.
Ο φοιτητής αυτός των «ιδιαίτερα υψηλών νοητικών ικανοτήτων», σύμφωνα με το πανεπιστήμιο, θα ξεκινήσει τις σπουδές του τη Δευτέρα.
Ο Κάρλος, αν και δεν του αρέσει να τον αποκαλούν «ιδιοφυία», λίγο πριν τα 9α γενέθλιά του το 2015 παρακολούθησε δύο σειρές μαθημάτων, ένα για τη βιοχημική και τη μοριακή βιολογία στην φαρμακοβιομηχανία και ένα στην αναλυτική χημεία.
Η μεγαλύτερη δυσκολία που έχει αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής δεν ήταν οι εισαγωγικές εξετάσεις στο UNAM, αλλά το γεγονός ότι οι γονείς του έπρεπε να πείσουν τους αρμόδιους του υπουργείου Παιδείας να του επιτρέψουν να δώσει τις εξετάσεις για να αποφοιτήσει από το γυμνάσιο και το λύκειο σε πολύ μικρή ηλικία.
«Θέλω απλώς να σπουδάσω. Αν μου κλείσουν τις πόρτες, θα μπω από το παράθυρο», τόνισε ο 12χρονος.
«Θα πάω στο μάθημα με το λούτρινο κουκλάκι μου», ένα πούμα, τη μασκότ της ομάδας ποδοσφαίρου του UNAM», πρόσθεσε.
Παρόλο που δεν του αρέσει το ποδόσφαιρο, στηρίζει την ομάδα του πανεπιστημίου. Ο ίδιος προτιμά τα βιντεο-παιχνίδια και τα παιχνίδια κατασκευών.
Όταν δεν είναι βυθισμένος σε κάποιο επιστημονικό εγχειρίδιο του αρέσει να διαβάζει λογοτεχνία. «Πριν λίγες ημέρες διάβαζα τον “Δον Κιχώτη”», διηγείται ο Κάρλος.
Η παρέα με τα άλλα παιδιά «είναι λίγο δύσκολη», σχολίασε, παρόλο που του είναι ευχάριστο να συναναστρέφεται με ενήλικες.
Όταν ρωτήθηκε για το μυστικό της επιτυχίας του, ο Κάρλος απάντησε: «Διάβαζα πολύ, ποτέ δεν είπα “δεν γίνεται” ή “θα επιστρέψω στο δημοτικό”. Πάντα υπάρχει τρόπος».
Η νεαρή ιδιοφυία θα ήθελε το πανεπιστήμιό του να «δεχθεί μια ομάδα παιδιών όπως εγώ, να επιτρέψει σε όλα τα παιδιά που θέλουν να εγγραφούν να δώσουν εξετάσεις».