Για να μη βρεθείς αντιμέτωπη με φαινόμενα όπως η θερμοπληξία του σκύλου και της γάτας και τα επώδυνα συμπτώματά της, διάβασε παρακάτω πώς θα τα αποφύγεις.
1. Μην αφήνεις ποτέ το σκύλο ή τη γάτα σου μόνα στο αυτοκίνητο χωρίς κλιματισμό. Ένα ή και δύο ανοιχτά παράθυρα δεν κάνουν κάποια μεγάλη διαφορά όταν έξω ο τόπος… «βράζει». Αν χρειαστεί για οποιοδήποτε λόγο να λείψεις από το αυτοκίνητο ιδίως τις πρωινές ή μεσημεριανές ώρες και να μείνει μόνο του , τότε άφησε ανοιχτό το air-condition του αυτοκινήτου.
2. Απόφυγε να βγάζεις το σκύλο βόλτα τις θερμές ώρες της ημέρας. Τις μέρες που έχει πολλή ζέστη, ιδανική ώρα για περίπατο είναι είτε νωρίς το πρωί (εως τις 9 π.μ.) είτε αργότερα το βράδυ (από τις 9 μ.μ και έπειτα).
3. Προμηθεύσου ό,τι αντικείμενο μπορεί να του προσφέρει δροσιά! Ειδικά στρωματάκια, παιχνίδια, μπαντάνες αλλά και περιλαίμια δροσιάς μπορούν να το ανακουφίσουν από τη ζέστη.
Πώς θα καταλάβεις αν το ζωάκι σου έχει πάθει θερμοπληξία;
Σε περίπτωση θερμοπληξίας το κατοικίδιό σου θα στο δείξει αμέσως. Εσύ αρκεί να διαγνώσεις τα σημάδια. Ψάξε λοιπόν για:
-Βαριά ανάσα
-Δυσκολία στην αναπνοή
-Υπερέκκριση σιέλου
-Αυξημένους παλμοί-καρδιά που χτυπά με μεγάλη ταχύτητα
-Εμετό
-Μυικό τρέμουλο
-Αστάθεια στο περπάτημα και εξάντληση
Αν τελικά δεν αποφύγεις τη θερμοπληξία τότε πέρνα απευθείας στον τρόπο αντιμετώπισης. Οδηγησέ το άμεσα σε δροσερό μέρος, βρέξτο με λίγο χλιαρό νερό-ποτέ παγωμένο γιατί μπορεί να προξενήσεις μεγαλύτερο σοκ στον οργανισμό- και δώσε του νερό σε -θερμοκρασία δωματίου- σιγά σιγά και σε μικρές ποσότητες. Αν τα πράγματα είναι σοβαρά και δεν επανέρχεται τότε εννοείται ότι η κτηνιατρική περίθαλψη είναι μονόδρομος.
Πηγή: www.pet-astero.gr