Είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση του πως μπορεί κανείς να βρεθεί μπλεγμένος εξαιτίας της κουλτούρας του copy paste που κυριαρχεί σε μεγάλο βαθμό στο Ιντερνετ και στην άκριτη δημοσίευση πληροφορικών χωρίς διασταύρωση.
Η κυρία Αννίτα Παναρέτου είναι συγγραφέας τουλάχιστον 20 βιβλίων και μελετών με σημαντική δουλειά στο χώρο της ελληνικής ταξιδιώτικής λογοτεχνίας και αυτές της μέρες είδε, από το πουθενά, το όνομά της να διασύρεται στο διαδίκτυο.
Τη Δευτέρα μεγάλος αριθμός ΜΜΕ δημοσίευσε επιστολή με τίτλο «Άκου να σου πω Αλέξη» στην οποία η υπογράφουσα Αννίτα Π. εμφανίζονταν να μιλά ως φίλη της οικογένειας της Βαρβάρας Βουκάκη που έχασε τα παιδιά και τον σύζυγό της στην πυρκαγιά στο Μάτι και να καταλογίζει την ευθύνη στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Η κυρία Βουκάκη είχε απευθύνει έκκληση στα ΜΜΕ με επιστολή της να μην δημοσιεύουν κείμενα εξ ονόματός της οικογένειάς της και να την αφήσουν να πενθήσει τα παιδιά και το σύζυγό της. Είχε προηγηθεί δημόσια ανάγνωση του δημοσιογράφου και σύμβουλου του Κυριάκου Μητσοτάκη, κ. Μπάμπη Παπαπαναγιώτου στην τηλεόραση του Σκάι μήνυμα που φέρεται να έγραψε η μητέρα η κυρία Βαρβάρα Βουκάκη προς τη σύζυγό του.
Όσον αφορά την επιστολή «Άκου να σου πω Αλέξη», για να επιστρέψουμε στο επίμαχο θέμα, μετά τη δημοσίευσή της ακολούθησε μια απίστευτη κόντρα στα κοινωνικά δίκτυα με τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη να κατηγορεί τον Κ. Παπαπαναγιώτου ότι η επιστολή της Αννίτας Π. συντάχθηκε από τη σύζυγό του. Η κόντρα συνεχίστηκε και κορυφώθηκε με την εμπλοκή στον καυγά και του αναπληρωτή υπουργού υγείας Παύλου Πολάκη. Ο κ. Παπαπαναγιώτου δεν απάντησε καθαρά για το αν συντάκτρια της επιστολής είναι η σύζυγός του και στο σημείο αυτό εμφανίζεται το όνομα της κυρίας Αννίτας Παναρέτου, το οποίο επειδή προφανώς βόλεψε κάποιους στο να συνδεθεί με το “Αννίτα Π.” πέφτει στη μηχανή του κιμά των ΜΜΕ.
Δύο ιστοσελίδες εμφάνισαν με δημοσίευμα τους και φωτογραφία την κυρία Παναρέτου ως σύζυγο του κ. Παπαπαναγιώτου και ως συντάκτρια της επιστολής «Άκου να σου πω Αλέξη».
Μέχρι να καταλάβει η κυρία Παναρέτου τι έχει συμβεί και να αντιδράσει το θέμα έχει γίνει viral στα κοινωνικά δίκτυα και η κυρία Παναρέτου δέκτης υβριστικών σχολίων και βλέπει το όνομά της να διασύρεται.
Η αναπαραγωγή στα κοινωνικά δίκτυα γινόταν με απίστευτη ταχύτητα και μαζί και ο διασυρμός της.
Η κυρία Παναρέτου αντέδρασε όσο γρηγορότερα μπορούσε και το δημοσίευμα κατέβηκε (τα ίχνη του ωστόσο στο διαδίκτυο υπάρχουν) ενώ η μια ιστοσελίδα έκανε διόρθωση και ζήτησε συγνώμη.
Η ζημιά στη δημόσια εικόνα της κ. Παναρέτου είχε γίνει όμως και για να θυμηθούμε και τον Ουμπέρτο Έκο, “η διάψευση μιας είδησης μπορεί να λειτουργήσει υπέρ της ψευδούς είδησης”.
H διακεκριμένη συγγραφέας μίλησε στο CNN Greece για την εμπειρία της να γίνει για λίγο – για τους λάθος λόγους – το πρόσωπο της ημέρας.
Κυρία Παναρέτου, πως νιώσατε που είδατε το όνομά σας να διασύρεται σε αυτή την υπόθεση;
Πρόκειται για μία απίστευτη τσαπατσουλιά, μπήκαν στο ίντερνετ, έψαξαν Αννίτα Π. θα τους έβγαλε Αννίτα Πάνια, φαντάστηκαν ότι δεν είμαι εγώ και μετά το επόμενο στην αναζήτηση είναι Αννίτα Παναρέτου, γιατί είμαι σχετικά γνωστή από τη δουλειά μου καθώς έχω εκδώσει πολλά βιβλία και υπάρχουν αρκετές καταχωρήσεις για μένα.
Από που και ως που, άκριτα και χωρίς να ψάξεις να βρεις ποια είναι αυτή η Αννίτα βρε αδερφέ.
Γιατί με διασύρεις έτσι εμένα;
Ξέρετε κάτι σχόλια που έχουν κάνει εις βάρος μου;
Μου έστειλαν επιστολή συγνώμης αλλά δεν με καλύπτει αυτό. Διότι τη ζημιά μου την έκαναν εν μέρει.
Είμαι ένας άνθρωπος αφοσιωμένος στη δουλειά μου και στην οικογένειά μου. Όλα αυτά τα πράγματα μου ήταν άγνωστα. Θα μου πείτε ζω στο δικό μου κόσμο; Σύμφωνοι, να το δεχθώ.
Έμεινα άναυδη, δεν μπορούσα να το διανοηθώ αυτό το πράγμα. Τι σου έφταιξα να χρησιμοποιείς το όνομά μου χωρίς να ψάχνεις στοιχειωδώς;
Πως πληροφορηθήκατε την αναφορά στο όνομά σας, σαν συντάκτη της επίμαχης αποστολής;
Το είδα σε μία ιστοσελίδα, η οποία βέβαια μου ζήτησε συγνώμη λέγοντας ότι είναι αναδημοσίευση από άλλη ιστοσελίδα. Η πρώτη ιστοσελίδα το κατέβασε αλλά η δεύτερη το πήρε και αβασάνιστα και άκριτα το αναδημοσίευσε. Μου είπαν βέβαια ότι”ήταν μεγάλο σφάλμα του συντάκτη μας που δεν το ερεύνησε”.
Χωρίς καν να σκεφτεί. Αναρωτιέμαι, αυτό και μόνο το Αννίτα Π. δε είπε τίποτα;
Είστε συγγραφέας, ερευνήτρια ασχολείστε με το λόγο και θα ήθελα το σχόλιο σας για το πως παρουσιάζονται οι ειδήσεις στις μέρες μας από μερίδα των ΜΜΕ.
Έχω μείνει άναυδη. Ποιος τύπος; Είναι η πλήρης ανευθυνότητα η πλήρης αναλγησία, η πλήρης άγνοια χειρισμού αυτού του εργαλείου που έχετε στα χέρια σας.
Είναι σαν να δίνεις μια χειροβομβίδα στα χέρια ενός μικρού παιδιού. Έτσι χειρίζονται τη δημοσιογραφία. Χωρίς να ενδιαφέρονται καταρρακώνουν ανθρώπους. Μου είναι αδιανόητο να πάρεις κάτι και να μην το ελέγξεις και μάλιστα κάτι που εμπλέκει άνθρωπο. Υπάρχουν κάποιες χιλιάδες άνθρωποι οι οποίοι με γνωρίζουν έμμεσα μέσα από τα βιβλία μου. Και αυτοί οι άνθρωποι ενδεχομένως θα διαβάσουν αυτό το πράγμα και θα πουν “α αυτή είναι η Παναρέτου”;
Εδώ και πεντέμισι χρόνια εργάζομαι για μια έκδοση που αφορά τις γραπτές μαρτυρίες μη Εβραίων που βρεθήκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα εκτός Ελλάδος. Η ελληνική ιστοριογραφία δεν έχει ασχοληθεί με αυτό το θέμα και έχω ηθικό χρέος αυτοί οι άνθρωποι να ακουστούν. Δεν μπορώ να διακυβεύσω τη φωνή αυτών των ανθρώπων επειδή εμένα με έχει χαντακώσει ένα άστοχο δημοσίευμα.
Αυτό θα μπορούσε να κάνει κακό στη δουλειά μου γιατί αν δεν αντιδρούσα γρήγορα όπως αντέδρασα, ένα μεγάλο μέρος ανθρώπων θα είχαν μείνει με αυτή την εντύπωση.
Σημείωση:
Δεν κρίνουμε σκόπιμο να δημοσιεύσουμε screen shots από τις ιστοσελίδες και τις δημοσιεύσεις ούτε από τους διαλόγους και τα υβριστικά σχόλια που συνόδεψαν τα άρθρα στα κοινωνικά δίκτυα. Άλλωστε κάποια από αυτά και τα ίχνη τους στο διαδίκτυο είναι εύκολο να βρεθούν για όποιον το θέλει, με μια απλή αναζήτηση.