Δεν υπάρχει πιο βρώμικο πράγμα στην κουζίνα μας, από το σφουγγάρι των πιάτων. Πλένοντας τα πιάτα, το αγαπημένο κίτρινο σφουγγαράκι εγκλωβίζει στις κυψέλες του τα υπολείμματα των φαγητών, τα οποία με τη σειρά τους σαπίζουν και δημιουργούν βακτήρια. Αν δεν σε ενθουσιάζει λοιπόν η ιδέα, να πλένεις τα πιάτα σου με ένα τέτοιο σφουγγάρι, τότε καλύτερα να το ξεφορτωθείς αμέσως. Τι εννοούμε όμως όταν λέμε αμέσως;
Words: Madame Ginger
Photography: Αλέξανδρος Ιωάννιδης
Ας πούμε ότι ανοίγεις σήμερα το καινούριο σου σφουγγαράκι. Ο χρόνος ζωής του εξαρτάται από το πόσο συχνά το χρησιμοποιείς, πώς το πλένεις και πώς το αφήνεις να στραγγίξει.
Αν για παράδειγμα, δεν έχεις πλυντήριο πιάτων και καθαρίζεις κάθε μέρα τα πιάτα με το σφουγγαράκι, τότε θα πρέπει να το πλένεις κάθε εβδομάδα με χλωρίνη και σε 3 εβδομάδες το πολύ να το ξεφορτωθείς.
Αν έχεις πλυντήριο πιάτων και χρησιμοποιείς το σφουγγαράκι σου μόνο για να ξεπλένεις τα πιάτα, τότε του έχεις δώσει 1-2 εβδομάδες ζωής ακόμα, αρκεί να το πλένεις κάθε εβδομάδα.
Θα βοηθούσε και στις δύο περιπτώσεις, να έχεις μια βούρτσα για τα πιάτα στο νεροχύτη σου, ώστε να απομακρύνεις πρώτα τα υπολείμματα φαγητού και τα λίπη με αυτό και μετά να τα σαπουνίζεις με το σφουγγάρι. Κάτι άλλο που θα βοηθούσε ώστε το σφουγγάρι σου να ζήσει παραπάνω, είναι να έχεις ξεχωριστό σφουγγάρι για τις εστίες, τον φούρνο και τους πάγκους της κουζίνας ώστε να μην επιβαρύνεις αυτό των πιάτων με επιπλέον λίπη.
Όπως και να’χει έχε στο μυαλό σου ότι με το σφουγγάρι πλένεις τα πιάτα στα οποία μετά θα βάλεις το φαγητό σου. Είναι σημαντικό να είναι καθαρό, δε νομίζεις;