To χειρότερο σενάριο επιβεβαιώθηκε και για την Χρύσα Σπηλιώτη, καθώς ταυτοποιήθηκε η σορός της άτυχης ηθοποιού, που αγνοούνταν μετά τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι.
«Αγαπημένοι μου φίλοι σήμερα η εδώ και 32 χρόνια κολλητή μου φίλη, Χρύσα Σπηλιώτη ταυτοποιήθηκε και είναι πια επίσημα νεκρή». Με αυτά τα λόγια, κολλητή φίλη της ηθοποιού, Αννέτα Παπαθανασίου, ανακοίνωσε μέσω Facebook την τραγική είδηση.
Ποια ήταν η Χρύσα Σπηλιώτη
Η Χρύσα Σπηλιώτη γεννήθηκε στην Αθήνα. Ήταν ηθοποιός, σκηνοθέτις και συγγραφέας. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και παρακολούθησε μαθήματα αυτοσχεδιασμού στη Γαλλία. Εργάστηκε για πολλά χρόνια ως ηθοποιός έχοντας ερμηνεύσει σημαντικούς ρόλους του διεθνούς ρεπερτορίου σε σκηνοθεσίες των Γιώργου Σεβαστίκογλου, Μίνωα Βολανάκη, Γιώργου Μιχαηλίδη, Γιάννη Χουβαρδά, Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, Νικαίτης Κοντούρη, Γιάννη Μαργαρίτη κ.ά.
Υπήρξε απ’ τα βασικά στελέχη του «Ανοιχτού Θεάτρου» του Γιώργου Μιχαηλίδη και του «Θεάτρου της Άνοιξης», συνεργάστηκε επίσης με το Αμόρε «Θέατρο του Νότου», με το «Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας», το «Εθνικό Θέατρο», την «Ελεύθερη σκηνή» και πολλά άλλα.
Η χρύσα Σπηλιώτη πρωτοεμφανίστηκε στην τηλεόραση το 1997 στην τηλεοπτική σειρά «Καρέ της ντάμας» όπου υποδύθηκε μια ντροπαλή και συνεσταλμένη κοπέλα τη «Μαρίνα». Η αξιόλογη ηθοποιός με το ταλέντο της αλλά και την ευγενική της φυσιογνωμία έγινε ιδιαίτερα αγαπητή στο τηλεοπτικό κοινό. Από τότε συμμετείχε σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές όπως «Έρωτας όπως έρημος» κ.α.
Η Χρύσα Σπηλιώτη και το συγγραφικό της έργο
Απ’ το 1996 στράφηκε κυρίως στη συγγραφή θεατρικών κειμένων. Τα έργα της κυκλοφορούν απ’ τις εκδόσεις «Σοκόλη», «Δωδώνη», «Καστανιώτης», ενώ η συλλογή διηγημάτων της Χαμένο δίκιο απ’ τις εκδόσεις «Κέδρος».
Το έργο της «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;» έχει ανέβει σε 30 διαφορετικές παραστάσεις, έχει μεταφραστεί σε επτά γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, πολωνικά, γερμανικά, κροατικά, ολλανδικά, πορτογαλικά) και εμπεριέχεται στα πολωνικά στην επίτομη ανθολογία ελληνικών κειμένων «Z Parnasu I Olimpu» ενώ το «Φωτιά και Νερό» έχει μεταφραστεί στα αγγλικά και παρουσιαστεί στο Tristan Bates Theatre στο Λονδίνο.
Εργογραφία
Η αληθινή σου ιστορία;, 2013
Πόρτες, 2012
Το μάτι της Τίγρης, 2012
Ποιος κοιμάται απόψε;, 2010
Φωτιά και Νερό, 2007
Με διαφορά στήθους , 2004
Αγκάσφι και φι, 2003
Σκοτσέζικο Ντους, 2000
Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;, 1996
Η τελευταία της εμφάνιση στο θέατρο ήταν στην παράσταση «Ο Γιος μου Νικόλαος Μάντζαρος», σε σκηνοθεσία Αυγουστίνου Ρεμούνδου στον Πολυχώρο Vault. Υποδύθηκε τη μητερα του Νικόλαου Μάντζαρου, Ρεγγίνα Μάντζαρου.